اسلامی:
جلوی هجوم نقدینگی به مسکن را میگیریم / سامانه املاک تحویل سازمان مالیاتی شد
وزیر راه و شهررسازی با بیان اینکه سامانه املاک در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت، گفت: اگر سازمان امور مالیاتی امسال به درستی از آن بهرهبرداری کند شاهد هجوم نقدینگی و منابع غیرمولد به بازار مسکن نخواهیم بود.
به گزارش تجارتنیوز به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی درباره برنامهها و سیاستهای کلان وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن برای سال ۹۹ گفت: در خصوص طرح اقدام ملی مسکن، هم اکنون در سراسر کشور با آماده سازی زمین، احداث ۲۳۰ هزار واحد مسکونی در حال انجام است. بدین معنا که در برخی از مناطق عمران و آماده سازی زمین در حال انجام بوده و به عنوان نمونه این واحدهای در حال انجام از پرند و پردیس تا چابهار، متنوع است.
عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه اولین سری افتتاح های طرح اقدام ملی مسکن در خرداد و تیر امسال انجام میشود، افزود: ثبت نام طرح اقدام ملی مسکن در دو مرحله انجام شد که در مرحله دوم محدودیت تعداد برداشته شد و به رغم بحران کرونا، ثبت نام به شکل نامحدود و به دو شکل سامانه اینترنتی و سامانه پیامکی انجام شد. در حال حاضر زمین آماده شده به شکل فردی و یا گروهی به متقاضیان واجد شرایط واگذار می شود تا به احداث مسکن اقدام کنند.
اسلامی ادامه داد: احداث واحدهای طرح اقدام ملی مسکن با مشارکت مردمی، و با حمایت های سازمان های نظام مهندسی ساختمان کشور و بنیاد مسکن در شهرهای کوچک و سازندگان خوشنام در شهرهای بزرگ و مراکز استان ها احداث می شود. امید است تا بر اساس وعده ای که داده شد، ۴۰۰ هزار واحد مسکونی دهکهای چهار تا هفت با این روش، در زمان مقرر، تحویل متقاضیان شود.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: تصمیم جدید ما در سال ۹۹ است با توجه به نامگذاری سال و دستور مقام معظم رهبری و تاکید رییس جمهور این است که به رونق بخش مسکن اقدام کنیم. به همین دلیل نیز به سازندگان و سرمایه گذارانی که زمین آماده و یا واحدهای مسکونی نیمه تمام و آماده دارند، اعلام کرده ایم که می توانند در اقدام ملی مسکن با دولت مشارکت داشته باشند و به این طرح متصل شوند.
تولید مسکن دهک یک تا سه با کمک سازمانهای حمایتی
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه، طرح اقدام ملی برای دهکهای یک تا سه با کمک سازمان های حمایتی، و برای دهک های ۴ تا ۷ با کمک انواع پروژه ها از جمله زمین ۹۹ ساله، زمین مشارکتی اجرایی و علمیاتی خواهد شد، توضیح داد: وزارت راه و شهرسازی آمادگی کامل دارد تا با پروژه های مختلف و مشارکت مردم، طرح اقدام ملی مسکن را به سرانجام برساند.
وی هدف از مشارکت بیشتر مردم را در طرح اقدام ملی مسکن، رونق و تحرک تولید مسکن در شهرهای گوناگونی که پروژه های مسکن راکد دارند، عنوان کرد و گفت: بار دیگر از سازندگان و سرمایه گذارانی که زمین و یا واحدهای مسکونی آماده واگذاری و یا واحدهای نیمه تمام دارند دعوت می کنیم تا برای مشارکت با وزارت راه و شهرسازی در طرح اقدام ملی مسکن به ادارات کل راه و شهرسازی استان خود مراجعه و اعلام آمادگی کنند تا طرح های آنها نیز در مدار تولید مسکن قرار بگیرد.
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال که برنامه وزارت راه و شهرسازی برای ماههای آتی که فشار تقاضا به بخش عرضه مسکن می آید و با بحران کرونا این مساله تشدید شد، چیست؟، گفت: بیش از یک میلیون نفر در طرح اقدام ملی مسکن ثبت نام کردند. در مرحله دوم با برداشتن محدودیتها، تلاش شد تا عده بیشتری در طرح مشارکت کنند و ثبت نام برای همه متقاضیان انجام شود. تلاش هایی انجام شده است که متقاضیان واقعی را بتوانیم در این طرح مشارکت بدهیم. در حال حاضر، افرادی که در حساب پس انداز مسکن یکم، پس انداز کرده اند در اولویت هستند و به این طرح متصل می شوند.
اسلامی ادامه داد: علاوه بر این اقدامات، کارت اعتباری مصالح نیز فعال شده است تا بتوان به این طریق، منابع خفته تولید کننده نیز در مدار تولید مسکن قرار بگیرد. در واقع امکان فروش اقساطی، هم به تولید کننده در تولید مسکن و فروش واحدهای احداث شده کمک کند و هم کمک می کند تا سرمایه در گردش به وجود بیاید.
سیاستگذار ارشد بخش مسکن گفت: آورده ۲۵ درصدی سرمایه گذار برای دریافت وام و تسهیلات در شورای پول و اعتبار اصلاح شده است و این اصلاح با این هدف بوده تا مشارکت کنندگان، آورده کمتری در ابتدای کار داشته باشند و آورده متقاضیان در پروژه ها، به تامین هزینه های ساخت کمک کند. این ها فرصت هایی هستند که از سوی وزارت راه و شهرسازی و مجموعه دولت فراهم شد تا فرصت ساخت و ساز بیشتر شود.
اسلامی تصریح کرد: تسهیلات بانک، آورده متقاضیان، سازنده و کارت اعتباری، توامان کمک می کند تا ساخت و ساز رونق پیدا کند. در عین حال با سازمان نظام مهندسی ساختمان توافق کردهایم تا تخیف بدهند. با شهرداری نیز توافق کردهایم تا در خصوص پروانه های ساختمانی تخفیف بدهند. همچنین در بافت فرسوده تسهیلات جدیدی که ایجاد شده است، و تخصیص دومی که آقای نوبخت کمک کردند و از محل صندوق توسعه ملی پرداخت می شود، یقینا، موجب تحرک بخشی به رونق تولید مسکن می شود و اینها غیر از مسکن مهر خواهد بود و چالش های مسکن مهر را نخواهد داشت.
وزیر راه و شهرسازی در خصوص سامانه املاک و اسکان که یکی از وظایف آن اخذ مالیات بر خانههای خالی است، گفت: تکلیف اخذ مالیات با سازمان امور مالیاتی است. وظیفه وزارت راه و شهرسازی این بود تا این سامانه را طراحی کند که اینکار نیز انجام شد و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت.
وی توضیح داد: اینکه گفته می شود مالیات بر خانه های خالی موجب سوداگری در بخش مسکن خواهد شد تصوری نادرست است. وزارت راه و شهرسازی با راه اندازی سامانه املاک و اسکان و اخذ مالیات از خانه های خالی در صدد است تا خانههای خالی را به سمت عرضه سوق دهد تا این خانه در جریان فروش و یا اجاره قرار بگیرد. در عین حال، چنانچه خانه های خالی به فروش نرسد و یا اجاره داده نشود، اخذ مالیات از سوی دولت میتواند به ارایه خدمات بیشتر در بخش مسکن برای مردم باشد.
اسلامی تصریح کرد: در نظر است تا سرمایه در تله افتاده خانه خالی شده از تله خارج شود. چون این اقدام عامل شتاب بخشی است تا بتوانیم عرضه مسکن را گسترش دهیم.
۱۲ تا ۱۵ سال؛ دوره بازگشت تسهیلات واحدهای اقدام ملی مسکن
وزیر راه و شهرسازی همچنین با بیان اینکه شرایط اقتصادی کشور همواره به گونهای بوده است که جذابیت و بازدهی سرمایهگذاری در حوزه مسکن، منابع زیادی را به این حوزه سوق داده است، گفت: حضور گسترده موسسات و شرکتهای وابسته به موسسات مالی و پولی در این بخش، باعث تحمیل رشد غیرقابل قبول به حوزه مسکن شد و این اتفاق بهصورت پیوسته در همه سالهای گذشته رخ داده است.
او افزود: با منطبق کردن منحنی نرخهای تحصیل ارز با نرخ تورم مسکن و اجاره از سال ۷۰ تاکنون مشاهده کردیم که بازار مسکن در دو بخش اجاره و فروش، همواره از نرخ ارز تبعیت کرده است و حتی در سالهایی که بیش از یک میلیون مسکن تولید کردهایم این حرکت لجامگسیخته تداوم داشته و تابع عرضه واحدهای مسکونی نبوده است. سیاستهای کنونی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و مصوبات اخیر شورای پول و اعتبار میتواند سرمایههای غیرمولد موسسات بزرگ و بانکها را مهار کند تا مانع از تشدید قیمتها شود. اقدام دیگری که میتواند به این حوزه کمک کند این است که با توجه به شناخت جامعه هدف، ما باید بر تولید و عرضه مسکن تمرکز کنیم و عرضه را تقویت کنیم. به همین خاطر مصوبهای از شورای پول و اعتبار گرفتیم تا وامی که به ساخت واحدهای مسکونی تعلق میگیرد، افزایش یابد و به صورت معنادار به سازنده کمک کند تا تنها با ۲۰ درصد آورده و بهرهگیری از ۸۰ درصد تسهیلات-که قابل انتقال به خریدار است-جریان عرضه مسکن رونق گیرد.
اسلامی بیان کرد: در بحث تقاضا نیز ما به تکلیف قانونی خود در خصوص طراحی سامانه جامع املاک و اسکان جامه عمل پوشاندیم و با یک متدولوژی متفاوت، این سامانه را طراحی و در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دادیم. این سازمان میتواند با توجه به بانک دادهای که در اختیارش قرار دادهایم و با تحرک خود، خانههای خالی را شناسایی کند و قبض مالیات را برای واحدهای خالی بفرستد. این اقدام باعث میشود که مالکان این واحدها یا نسبت به فروش این واحدها اقدام کنند و یا واحدها را از طریق اجاره واگذار کنند.
او خاطرنشان کرد: اقدام دیگری که برای ساماندهی به این حوزه انجام دادهایم این بوده است که هر کسی که زمین، پروژه مسکونی نیمهتمام یا تمامشدهای دارد و آن را وارد طرح اقدام ملی مسکن کند، با امتیازاتی که طرح در اختیارش میگذارد، میتواند مجددا نسبتبه ساخت و ساز اقدام کند. بنابراین با این سیاستها و اقدامات نهضت خانهسازی را در کشور راهاندازی کردهایم و این در را برای همه کسانی که استطاعت خریداری واحد مسکونی در بازار کنونی را ندارند باز کردهایم تا هر کسی که نیازمند است از طریق این برنامه اقدام کند. بهنحویکه اولین سری از واحدهای طرح اقدام ملی مسکن که سال گذشته ساخت آنها آغاز شده است در خرداد و تیرماه سال جاری آماده تحویل میشوند.
وزیر راه و شهرسازی گفت: از همه مهمتر چند تفاهمنامه با دستگاههای بزرگ منعقد کردهایم که تعهد ۴۰۰ هزار واحدی ما را به ۷۰۰ هزار واحد مسکونی افزایش داده است. برای مثال بهزودی ساخت ۱۳ هزار واحد مسکونی برای آموزش و پرورش را در یکی از شهرهای کشور به صورت نمادین آغاز خواهیم کرد. اما زمانی که مسالهای وارد یک رکود میشود، این انباشتگی تورمی به جامعه لطمه میزند. بنابراین ما تلاش کردهایم که در سمت عرضه شتاب ایجاد کنیم تا ضمن امیدوار کردن جامعه، به قشری که بدون حمایت ما امکان خانهدار شدن ندارند، کمک کنیم. البته ما برای تمام دهکها برنامه داریم.
اسلامی علت تورم و رکود سال گذشته در بخش مسکن را خارج از بحث مسکن دانست و ادامه داد: این رکود، ریشه در وضعیتی دارد که در سیستم اقتصادی کشور است و این وضعیت تابع بخش مسکن نیست. بنابراین نمیتوانیم بگوییم ابزاری برای کنترل آن داریم، چون نقشی در شکلگیری آن نداریم. مردم برای حفظ منابع مالی خود این منابع را به حوزهای میبرند که ارزش آن حفظ شود؛ بنابراین ما باید تلاش کنیم که بخش مسکن از کالای سرمایهای و سوداگری خارج شود.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: یکی از اقداماتی که در این حوزه میتوانستیم انجام دهیم، تهیه سامانه جامع املاک و اسکان بود که آن را آماده و عملیاتی کردهایم و اگر سازمان امور مالیاتی امسال به درستی از آن بهرهبرداری کند شاهد هجوم منابع غیرمولد به بازار مسکن نخواهیم بود. البته باید احتیاط کنیم که سرمایه از بازار مسکن خارج نشود اما نه سرمایهای که به دنبال سوداگری است؛ وگرنه ما به شدت از تزریق سرمایههای مولد به این حوزه استقبال میکنیم.
او در پاسخ به سوالی در خصوص توجه به معماری ایرانی-اسلامی در کشور گفت: اساس نگاه ما در شورایعالی شهرسازی و معماری پررنگ شدن معماری ایرانی و اسلامی است و به این موضوع نیز مقید هستیم؛ اما در حوزه اجرا این شهرداریها و دستگاههای دیگر هستند که باید این سیاستها را اعمال کنند. در دورههای گذشته اتفاقات زیادی افتاده است و ما با ساخت و سازهای غیرقانونی زیادی مواجه بوده و هستیم و امروز وارث یک وضعیت نامطلوب در بسیاری از شهرها هستیم. اما سختگیریهای خود در این حوزه را تشدید و سازمان نظام مهندسی را مکلف کردهایم که از طریق مهندسان کنترل بیشتری اعمال کنند. در این حوزه ما هر چه بیشتر از اخلاق حرفهای و تعهد اجتماعی فاصله گرفتیم با وضعیت نابسامان و نامناسبتری مواجه میشویم.
ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده در سال جاری
وزیر راه و شهرسازی در خصوص بافت فرسوده و اقدامات انجام شده در این بافتها عنوان کرد: در بحث بافت فرسوده کشور ما با سه بخش بافت فرسوده، بافت تاریخی و مناطق حاشیهنشین روبروییم. در قانون حدود ۲ هزار و ۷۰۰ محله شناسایی شده است که ۴۲۰ محله از این تعداد در اولویت قرار گرفته و ۲۷۰ عدد از آن در برنامه تایید شدهاند. در تمام این محلات اقدامات بهسازی آغاز شده و بسیار از این اقدامات به پایان رسیده است. در سال ۹۸ حدود ۴۷۰ میلیارد تومان در ۲۷۰ محله هزینه کردهایم که بخش زیادی از این اقدامات افتتاح شده و بخشی نیز در حال تکمیل است.
وی ادامه داد: بخش دوم بافت فرسوده است که برای مثال بازسازی ۵۰ درصد بافت فرسوده تهران انجام شده و ۵۰ درصد باقیمانده نیز در برنامه است. شرکت بازآفرینی شهری امسال ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی را در برنامه دارد که مردم باید واحدهای خود را در قالب این برنامه و با استفاده از تسهیلات بازآفرینی نوسازی کنند. هماکنون در حدود نیمی از هزینه نوسازی منازل واقع در این بافتها توسط دولت تامین میشود اما همچنان به دنبال ایجاد جذابیتهای بیشتری در این خصوص برای مالکان هستیم.
اسلامی گفت: زمینهای دولتی و زمینهای شرکت بازآفرینی برای ساخت ۴۵ هزار واحد مسکونی تجمیع و آمادهسازی شده است و در این حوزه برنامه مدون و تعریف شدهای داریم که از محل صندوق توسعه ملی حمایت میشود و از همین جا از مردمی که در بافت فرسوده صاحب خانههای فرسوده هستند دعوت میکنیم در این طرح ثبتنام کنند. ما انتظار داشتیم که حدود ۶۰ هزار نفر در این حوزه ثبت نام کنند اما تاکنون ۲۴ هزار نفر برای این کار اقدام کردهاند و امیدواریم ۳۶ هزار متقاضی دیگر نیز برای نوسازی واحد خود از طریق این تسهیلات اقدام کنند.
وی افزود: مشکلی که در این حوزه با آن مواجه بودیم این بود که زمان بازگشت تسهیلات کوتاه بود و برای تسهیلگران جذابیت نداشت. بنابراین دوره بازگشت تسهیلات را دو برابر کردیم تا فرصت کافی برای آنان فراهم کنیم. در بحث حاشیهنشینی نیز اقداماتی را در برخی شهرها نظیر چابهار آغاز کردهایم. در چابهار بیش از هزار هکتار از زمینهای خود را در اختیار قرار دادهایم که در حال ساماندهی و تامین خدمات است و انشاءالله تا پایان سال بتوانیم برای اولین بار بخش بزرگی از حاشیهنشینی را به یک وضعیت کاملا متفاوت تبدیل کنیم.
نظرات