فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۴۶۱۵۹۳

وزیر راه و شهرسازی:

ثبات قیمت مسکن با اخذ مالیات از خانه‌های خالی / رشد بازارهای موازی، خانه را گران کرد

ثبات قیمت مسکن با اخذ مالیات از خانه‌های خالی / رشد بازارهای موازی، خانه را گران کرد

وزیر راه و شهرسازی گفت: اهتمام دولت آن است که با اخذ مالیات از خانه‌های خالی بازار مسکن را به سمت ثبات و کاهش قیمت هدایت کند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در برنامه متن حاشیه با بیان اینکه راه آهن چابهار-زاهدان به عنوان محور شرقی کشور محسوب می‌شود گفت: این راه‌آهن در بحث ترانزیت و توسعه صنایع معدنی به ویژه در محور شرقی کشور بسیار مهم است.

او افزود: این پروژه یکی از برنامه‌های زیرساختی است که بندر شهید بهشتی در چابهار را به شبکه ریلی متصل می کند و با توجه به ضرورت آن سعی شد از منابع صندوق توسعه ملی متناسب با پیشرفت کار استفاده شود و امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم بتوانیم این پروژه را به بهره‌برداری برسانیم.

او ادامه داد: اقدامات مهم محیطی و اتصال آن به کریدور شمال به جنوب برای انتقال بار و اتصال به اروپا در شکوفایی اقتصادی و بهبود کیفیت زندگی مردم تاثیر بسیار قابل توجهی دارد و با توجه به توسعه سواحل مکران این پروژه برای شکوفایی کشور بسیار با اهمیت است.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه این پروژه توسط قرارگاه خاتم‌الانبیا در حال ساخت است گفت: این پروژه ۱۰۰% دولتی است و ما برای ریل‌گذاری و روسازی این پروژه از شرکت تراورس استفاده کرده‌ایم و تاکنون پیشرفت فیزیکی این پروژه در بحث زیرساختی به ۵۰ درصد رسیده و امیدواریم بتوانیم تا چند ماه آینده پیشرفت آن را به رشد ۱۰۰ درصدی برسانیم.

اسلامی با بیان اینکه طول این پروژه ۶۳۰ کیلومتر است گفت: با ایجاد خطوط ریلی فرعی این مسیر به ۷۳۰ کیلومتر می رسد و تا کنون حجم سرمایه‌گذاری که برای آن انجام شده دو هزار میلیارد تومان است که البته ارزش این پروژه بسیار بیشتر از ۲۰۰۰ میلیارد تومان است.

وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: حجم سرمایه‌گذاری که برای این پروژه لازم است حدود ۵ هزار میلیارد تومان است و ساخت این پروژه توسط پیمانکاران داخلی و مهندسان ایرانی انجام شده و در راستای استفاده از تولید داخل سعی شده تمامی ریل مورد نیاز این پروژه توسط کارخانجات داخلی تامین شود و ما برای اولین بار موفق شدیم که از جنس داخلی از جمله ریل و سوزن داخلی بدون هیچ وابستگی به کشورهای خارجی استفاده کنیم.

افزایش قیمت مسکن متاثر از نوسانات بازارهای موازی

اسلامی با اشاره به اینکه افزایش قیمت مسکن تنها متاثر از عرضه و تقاضا نیست گفت: ایجاد نوسانات در بازارهای موازی از جمله ارز، طلا و سکه و کاهش ارزش پول ملی به طور طبیعی باعث شده که بسیاری از منابع به سمت بازار مسکن هدایت شود و این امر در افزایش قیمت مسکن هم بسیار موثر بوده است.

او افزود: از دهه ۷۰ و همزمان با افزایش نرخ ارز و ایجاد تورم در سایر بخش‌ها شاهد آن هستیم که با افزایش قیمت در این بازارها، قیمت مسکن و اجاره هم به صورت پیوسته افزایش می‌یابد.

او یادآور شد: مهمترین برنامه دولت آن است که بتوانیم اقشار متوسطه جامعه را صاحب خانه کنیم.

وزیر راه و شهرسازی گفت: اهتمام دولت آن است که با اخذ مالیات از خانه‌های خالی بازار مسکن را به سمت ثبات و کاهش قیمت هدایت کند.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه معاملات مسکن با کاهش بیش از ۷۰ درصدی روبرو شده است، گفت: آمارها حاکی از آن است که بیش از ۵۰ درصد از معاملات مسکن برای واحدهای لوکس و ۶۰ درصد از معاملات مسکن مربوط به سوداگران است که قصد دارند پول ها و نقدینگی جامعه را به سمت بازار مسکن هدایت کنند.

اسلامی اضافه کرد: بیشترین کاهش معاملات مربوط به واحدهای بزرگ مقیاس بوده است . دولت باید ضوابط و مقرراتی وضع کند که مانع ورود دلالان و سوداگران به این بازار شود و بتوانیم با اقدامات لازم، سفته‌بازی را در بازار مسکن مهار کنیم.

او بیان کرد: وزارت راه و شهرسازی در حال پیگیری است که با اخذ مالیات بتواند ضوابط بازدارنده را برای ورود سوداگران ایجاد کند و مانع ورود دلالان به این بازار شود.

جزئیات بسته حمایتی دولت برای مستاجران

اسلامی به تسهیلات بازار اجاره هم اشاره کرد و گفت :دولت هیچ وقت در بازار اجاره مداخله نداشته و ورود دولت به این بازار به دلیل شیوع ویروس کرونا و شرایط خاصی بود که در بازار اجاره ایجاد شده است.

اسلامی ادامه داد: اسباب‌۲کشی یکی از مهمترین عوامل شیوع ویروس کرونا است بنابراین طبق مصوبات ستاد ملی کرونا مقرر شد که قراردادهای اجاره تا سه ماه بعد از پایان کرونا تمدید شود و طبق مسئولیت قانونی و حاکمیتی که در این ستاد ایجاد شده مستاجران باید از اسباب کشی پرهیز کنند.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: نرخ تورم و شرایط اقتصادی کشور باعث شد که برخی از مالکان نرخ‌های اجاره را تا ۴ برابر افزایش دهند و این رشد قیمتی از هیچ منطقی پیروی نمی‌کرد. همین موضوع باعث مطالبه گری مردم شد در نتیجه در ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب شد که نرخ‌های اجاره در کلان شهرها تا ۲۵ درصد و در سایر شهرها ۲۰ درصد و در شهرهای کوچک تا ۱۵ درصد افزایش یابد .خوشبختانه این مصوبات باعث شده که تاکنون هیچ شکایتی از مستأجران به دلیل افزایش نابجای نرخ‌های اجاره نداشته باشیم.

اسلامی یادآور شد: این مصوبات دارای سه تبصره کلیدی بود به طوری که اگر مستاجری تکالیف خود را در حوزه اجاره رعایت نکرده باشد باید ظرف دوماه واحد مسکونی را تخلیه کند. اگر مالک، واحد مسکونی را فروخته باشد هم باید مستاجر ظرف دو ماه واحد را تخلیه کند. تبصره مهم دیگر آن است که مستاجر باید کد رهگیری را دریافت کنند و این به عنوان مهمترین و الزامی ترین تبصره در این مصوبه به شمار می‌رود.

وزیر راه و شهرسازی گفت :وزارت راه و شهرسازی در حال اجرای طرح اقدام ملی مسکن است که از دی ماه سال گذشته با حضور ریاست جمهوری کلید خورد و سعی داریم با اجرای این طرح ، ظرفیت تولید مسکن را افزایش دهیم.

اسلامی با بیان اینکه تاکنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در طرح اقدام ملی مسکن ثبت نام کرده‌اند، گفت: غربالگری و پالایش متقاضیان انجام شده و برای بسیاری از متقاضیان تشکیل پرونده شده و متقاضیان هم آورده های خود را واریز کرده‌اند.

اسلامی با بیان اینکه منابعی برای اجرای این طرح در نظر گرفته ایم گفت: با توجه به تاکید دولت، بانک‌ها باید ۲۰ درصد از منابع خود را جهت تسهیلات مسکن تخصیص دهند و همچنین منابعی هم به دلیل شرایط کرونا از جمله ۷۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که بخشی از این منابع برای کمک به مستاجران تخصیص می‌یابد.

او در خصوص تسهیلات ودیعه مسکن افزود: مطابق الگوی مصرف در استان تهران این تسهیلات برای واحدهای ۷۵ متری در تهران و در سایر شهرها ۸۵ تا ۹۰ متر است که از طریق سیستم بانکی این تسهیلات به مالک پرداخت می‌شود و مستاجران تنها کارمزد آن را پرداخت می‌کنند.

اسلامی توضیح داد: ثبت نام ۴۰۰ هزار نفر در طرح اقدام ملی مسکن به پایان رسیده و بخشی از این پروژه ها آماده بهره برداری و تحویل به متقاضیان و بخشی دیگر از واحدها هم در حال دریافت آورده متقاضیان است. ما در شهرهای کوچک هم زمین در اختیار سازندگان قرار می دهیم تا در گروه‌های سه تا چهار نفره بتوانند واحدهای مسکونی را بسازند.

۴۰ میلیون تومان آورده اولیه برای مسکن ملی

او با اشاره به اینکه پروژه طرح اقدام ملی مسکن آغاز شده است ادامه داد: آورده اولیه که برای این طرح در نظر گرفته شده ۴۰ میلیون تومان است و حدود ۲۰ هزار نفر در مرحله اول ثبت‌نام کرده و مبالغ مطابق با زمانبندی و پیشرفت پروژه از متقاضیان دریافت می‌شود. برای این پروژه کف و سقفی تعیین شده تا پیمانکاران مبالغی بیش از نرخ‌های تعیین شده از متقاضیان دریافت نکنند.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: میانگین قیمت برای هر متر مربع واحد طرح اقدام ملی مسکن ۳ میلیون تومان در نظر گرفته شده که این مبلغ در اختیار سازندگان قرار داده می‌شود و بخشی دیگر از تسهیلات هم به این صورت است که ۲۰ درصد آورده سازنده و ۸۰% از طریق تسهیلات بانکی به آنها پرداخت می‌شود.

او افزود :میانگین تسهیلات برای سازندگان ۱۰۰ میلیون تومان است که طبق مصوبات برای زوج ها تا ۱۶۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده و در شهرهای کوچک این تسهیلات ۱۲۰ میلیون تومان است که بازپرداخت آن هم ۱۲ تا ۱۵ درصد است.

او اظهار کرد: برای دهک‌های ۱ و ۲ و بخشی از دهک‌های ۳ سعی شده با مشارکت دستگاه‌هایی از جمله کمیته امداد ،بهزیستی، بنیاد مستضعفان و بنیاد مسکن واحدهای مسکونی ساخته شود و ما برای دهک‌های ۳ تا ۷ جامعه، واحدهای مسکونی با متراژ ۷۵ تا ۸۰ متر در مناطق و شهرهای مختلف متناسب با موقعیت مکانی آنها خواهیم ساخت.

اسلامی با اشاره به اینکه در طرح اقدام ملی مسکن اراضی در قالب سه بخش تحویل داده می‌شود، گفت: بیشترین اراضی در طرح اقدام ملی مسکن مربوط به زمین‌های ۹۹ ساله است که عموما به سازندگان واگذار می‌شود و قیمت‌های ناچیزی برای این اراضی در نظر گرفته شده که ارزان بودن آنها باعث کاهش قیمت تمام شده ساخت مسکن می‌شود.

اسلامی با اشاره به اینکه نوع دوم واگذاری زمین در قالب قرارداد مشارکت است که این اراضی در اختیار سازندگان قرار می دهد و سهم سازنده در این اراضی بالا است و مربوط به دهک‌های بالاتر است ادامه داد: نوع سوم اراضی مربوط به زمینهای است که متعلق به سازندگان است و دولت در قالب مشارکت واحدهای مسکونی را در آنجا خواهد ساخت . ۸۰ درصد از اراضی با اجرای طرح اقدام ملی مسکن مربوط به اراضی ۹۹ ساله است.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه از زمانی‌که بنده وارد دولت به عنوان وزیر راه و شهرسازی شده ام یک لحظه برای فعال‌سازی بخش مسکن غفلت نکردم، گفت: از دی ماه سال ۹۷ که طرح اقدام ملی مسکن رونمایی شد سعی کرده‌ایم اقدامات لازم در جهت تولید مسکن را به مرحله اجرایی و عملیاتی برسانیم.

او افزود: تمامی پروژه‌های مسکن واقعی است و این پروژه ها تنها حرف نیست و ما در شرایط هیجانی بازار اقتصادی کشور غفلت نکرده‌ایم و سعی خواهیم کرد با توکل بر خدا بتوانیم واحدهای مسکونی را به متقاضیان تحویل دهیم.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه جریان تولید مسکن را باید به جریان پایدار تبدیل کنیم، گفت: سالانه در کشور باید ۷۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شود و طبق برنامه ششم توسعه ۳۰۰ هزار واحد مسکونی توسط سازندگان و بخش‌های خصوصی ساخته شده است و طبق آمار ها حدود ۴۰۰ هزار واحد مسکونی نیاز است.

وی افزود: امروز رئیس‌جمهور اعلام کرد که دولت یازدهم در برنامه مسکن عقب مانده اما ما باید بتوانیم با همکاری تمامی دستگاه‌ها این عقب ماندگی را در حوزه مسکن جبران کنیم.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه دستگاه‌های مختلف از جمله نیروهای مسلح، وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی قراردادهای برای ساخت واحدهای مسکونی منعقد کرده‌ایم گفت : با وزارت آموزش و پرورش قرارداد و تفاهم‌نامه ساخت ۱۷۰ هزار و احد مسکونی را منعقد کرده‌ایم که حدود ۱۷۰ هزار نفر ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد حدود ۷۵ هزار نفر واحد شرایط بوده و برنامه ساخت ۱۴ هزار واحد مسکونی را آغاز کرده‌ایم همچنین برای وزارت تعاون و رفاه اجتماعی و مسکن کارگری هم ساخت حدود ۲۲ هزار واحد مسکونی را آغاز کرده‌ایم چندی پیش هم قرارداد ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی با مناطق آزاد را منعقد کرده‌ایم بنابراین این آمارها نشان می‌دهد که علاوه بر ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامه ساخت مسکن با دستگاه‌های مختلف را در دستور کار خود قرار داده‌ایم.

او گفت: با کنترل التهاب بازارهای موازی و جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی می توان قیمت مسکن را کنترل کرد.

اسلامی با اشاره به اینکه بهمن ماه سال گذشته سامانه جامع املاک را رونمایی کرده ایم، گفت: این سامانه هم اکنون در اختیار سازمان امور مالیاتی است و با توجه به آن که وزارت راه و شهرسازی در گذشته دسترسی به بارگذاری اطلاعات را نداشت اما با پیگیری ها بسیار زیاد توانست مشکل بارگذاری اطلاعات را رفع کند و هم اکنون این سامانه به صورت جامع و کامل در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گرفته است بنابراین از این پس برای اخذ مالیات از خانه های خالی باید سازمان امور مالیاتی اقدامات لازم را انجام دهد و هر زمان که این سامانه نیاز به پشتیبانی داشته باشد وزارت راه و شهرسازی آن را انجام می‌دهد.

او با اشاره به اینکه طبق ماده ۶ قانون ساماندهی زمین و مسکن هر دستگاهی در طول یک سال اگر طرح‌های لازم را بر اراضی در اختیار خود انجام ندهد این اراضی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار می‌گیرد گفت: این طرح جز مصوبات شورای عالی مسکن بوده و تاکنون اراضی مربوط به وزارت جهاد کشاورزی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته و در قالب این زمین‌ها وزارت راه و شهرسازی اقدام به ساخت شهرک سازی کرده است.

وی ادامه داد : در اراضی که تاسیسات زیربنایی فراهم بوده دولت اقدام به ساخت شهرک های با تراکم پایین کرده است امیدواریم با ثبت‌نام و شناسایی جامعه هدف و همچنین در اختیار قرار دادن منابع توسط بانک ها اتفاقات خوبی در آینده نزدیک برای بازار مسکن رخ دهد.

او با اشاره به اینکه برنامه عملیاتی طبق تاکید هر سه قوه در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته تا با اخذ مالیات بتوانیم قیمت مسکن را کنترل کنیم ما در گذشته با فقدان قانون در حوزه اخذ مالیات مواجه بودیم و این موضوع باعث شد که نقدینگی به بازار مسکن ورود کند و مسکن را از کالای مصرفی تبدیل به کالای سرمایه‌ای کند بنابراین ما با اجرای طرح مالیات در آینده نزدیک تاثیر میدانی آن را خواهیم دید.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در یک دوره‌ای ورود بانکها به بازار مسکن مد شده بود گفت: مسکن به عنوان پربازده ترین بازار باعث شده بود که یک بازار پرسود و مطمئن برای بانکها محسوب شود و هم اکنون بخش زیادی از خانه های لوکس در اختیار بانک ها قرار دارد اما با بهبود فضای کسب و کار و اصلاح سیستم سعی خواهیم کرد این بازار را کنترل کنیم.

اسلامی تصریح کرد: بانک مسکن همپای وزارت راه و شهرسازی در حوزه کنترل بازار مسکن فعالیت می‌کند و برای بازار مسکن ۲۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی لازم است که ۱۲ هزار میلیارد تومان این منابع مالی مربوط به بانک مسکن است و هشت هزار میلیارد تومان هم سهم سایر بانک‌ها است که البته باید در این زمینه بانک‌ها همکاری‌های لازم را انجام دهند چراکه بسیاری از بانک ها صبر و تحمل دوازده تا پانزده ساله برای بازپرداخت تسهیلات را ندارند اما با همکاری بانک مرکزی شیوه نامه‌ای را تدوین کرده ایم که بتوانیم سایر بانک‌ها را برای ورود و پرداخت تسهیلات بازار مسکن را ترغیب کنیم.

اسلامی توضیح داد: تاکید رئیس‌جمهور و تاکید مقام معظم رهبری آن است که بازار مسکن به سمت تولید هدایت شود چرا که در شرایط کنونی اقتصاد کشور تنها نجات دهنده کشور ایجاد رونق در بخش مسکن است.

وزیر راه و شهرسازی افزود: برنامه تولید و استقرار مسکن دستور کار وزارت راه و شهرسازی است و من برخی ادعاها در رابطه با این مسئله که دولت بی‌برنامه است و دغدغه ای برای کنترل بازار مسکن را ندارد به صورت کامل رد می‌کنم هم اکنون ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را در کشور آغاز کرده‌ایم که به زودی بهره‌برداری از بخشی از این واحدها را آغاز خواهیم کرد.

اسلامی با اشاره به اینکه ما هم اکنون در جنگ اقتصادی هستیم و صراحتاً آمریکا قصد دارد که ارزش پول ملی ما را سفر کند چراکه ترانزیت صادرات و حمل و نقل و تمامی سرفصل‌های اقتصادی کشور ایران را تحریم کرده است و ما باید این حقایق تلخ را باور کنیم و با ایجاد هماهنگی در اقتصاد کشور بتوانیم برنامه‌های دشمنان اقتصادی ایران را از بین ببریم.

وزیر راه و شهرسازی درباره افزایش قیمت ارز و سکه هم گفت: دولت بر افزایش قیمت ارز و سکه حساسیت دارد و کنترل این روزها در دستور کار دولت است و روز گذشته هم در ستاد اقتصادی دولت بحث ساماندهی این بازار در دستور کار قرار گرفته است.

او با اشاره به اینکه مالیات بر عایدی مسکن لایحه‌ای در مجلس و هم اکنون و در دست دولت نیست گفت: این لایحه هنوز تصویب نشده اما دولت به صورت کامل موافق به اجرای این طرح است.

وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: ایران دومین کشوری است که بیشترین خانه را در ترکیه خریداری کرده است و بخش عمده ای از سرمایه‌ها در حوزه مسکن سایر کشورها وارد شده است بنابراین با اجرای طرح مالیات بر عایدی مسکن بخش عمده‌ای از خروج این سرمایه ها از کشور جلوگیری می‌شود.

وزیر راه و شهرسازی به توسعه شهرهای جدید هم اشاره کرد و گفت: ۱۷ شهر جدید از گذشته در کشور وجود داشتند و ساخت سه شهر جدید از این شهرها مربوط به تیس در چابهار است که از ۲۵ سال پیش ایده آن مطرح شده و در سال گذشته هم در شورای عالی شهرسازی ایجاد رونق در این شهر مطرح شده بنابراین در طرح اقدام ملی مسکن عملیات اجرایی ساخت مسکن را در این شهر آغاز کرده‌ایم.

اسلامی گفت: شهر جدید مکران و شهر جدید در ارومیه تصویب شده و سعی کرده ایم در قالب شهرک‌سازی ساخت ۲۰۰ هزار واحد مسکونی و در شهرهای جدید کلید بزنیم البته مهمترین برنامه دولت در روند و شهرهای جدید توسعه حمل و نقل ریلی و مهمی در این شهرها است به طوری که مترو در شهر جدید هشتگرد را سال گذشته راه اندازی کردیم و برای افزایش کیفیت در شهرهای جدید اطراف تهران از جمله پردیس هم کلید ساخت مترو را زده‌ایم.

منبع: باشگاه خبرنگاران

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.