حسین راغفر، اقتصاددان، در برنامه مقتصاد تجارتنیوز:
راهحل توسعه ایران چیست؟
ناترازی در همه بخشهای اقتصاد ایران نفوذ کرده است و حالا بیم آن میرود که اگر اصلاحات اساسی شکل نگیرد، توسعه در ایران هرگز رخ ندهد.
اگرچه از سال 1368 تا به امروز هفت برنامه توسعه نوشته شده اما این برنامهها راه به جایی نبرده است و توسعه در ایران هنوز رخ نداده و بیم آن میرود که هرگز رخ ندهد. اما راهکار توسعه ایران چیست؟
حسین راغفر، اقتصاددان، در بخشی از گفتوگوی خود با برنامه مقتصاد میگوید:
- ما در تاریخ توسعه کشورها شاهد هستیم در شرایطی که توسعه غیرممکن به نظر میرسید، عزم سیاسی، وحدت ملی و همبستگی اجتماعی در کشور، غیرممکنها را ممکن کرده است.
- من نسبت به توانایی در تغییر وضع بسیار خوشبین هستم اما اصل مساله عزم سیاسی است.
- در ابتدا باید این مسائل پذیرفته و به رسمیت شناخته شود. برای حل این مشکلات باید از جامعه کمک گرفت.
- بخش قابل توجهی از جامعه ما، یعنی کارشناسان و روشنفکران، کنار گذاشته شدهاند. علت این موضوع هم این است که در اقتصادی که قرار است منابع میان دوستان و رفقا تقسیم شود، برای تداوم این غارت ملی، نیاز است که افراد ملی و متخصصان کنار گذاشته شوند. نگاه قشربندی در جامعه باید تغییر کند.
- حل مشکلات اساسی کشور در یک شب اتفاق نمیافتد و باید بهتدریج مشکلات را حل کرد.
- اولین قدم این است که راهبرد توسعه کشور تعریف شود و از مسیر گسترش روزافزون نابرابریها و توزیع نابرابر فرصتها خارج شویم.
- برای جلوگیری از نابرابری باید نظام بانکی اصلاح شود. امروز نظام بانکی در خدمت گروه قلیلی است. به همین دلیل بخش خصوصی فرصتی برای حضور در این عرصه ندارد.
- برای توسعه ایران باید به مساله اصلاح نظام مالیاتی هم توجه کنیم. باید از صاحبان داراییها مالیات گرفته شود.
- یکی دیگر از مسائل اساسی، نظام دستمزدی است. اگر یک فرد از ایران به کشورهای همسایه مهاجرت کند، دستمزد بالاتری دریافت میکند و هزینهها هم بسیار پایینتر است.
- همین حالا بالغ بر یک تریلیون تومان از منابع مردم نزد بانکها معلوم نیست کجاست. علتش این است که این منابع را وام دادهاند و حالا قادر به بازپسگیری نیستند.
ویدئو و متن کامل گفتوگو با حسین راغفر را در تجارتنیوز ببینید و بخوانید.
نظرات