خرید تضمینی بازار خرما را بهم میزند
دولت بیش از هشت هزار تن خرما از کشاورزان خریداری کرده است.
در ابتدای هفته جاری رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از خرید حمایتی هشت هزار و 580 تن خرما در سه ماهه بهمن سال گذشته تا فروردین ماه امسال خبر داد که به تدریج در ماه مبارک رمضان به بازار عرضه میشود.
به گزارش تجارتنیوز ، به گزارش این سازمان سالانه نزدیک یک میلیون 200 هزار تن انواع خرما با هشت تا 12 رقم تجاری در سطح 203 هزار و 763 هکتار از نخلستان استان های کرمان، هرمزگان، فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان و بوشهر تولید و در بازارهای داخلی و خارجی به فروش می رسد اما در برهه کنونی دولت تلاش می کند خرید تضمینی خرما از کشاورزان را تا زمان ارتقای قیمت به نفع آنان ادامه دهد.
علی محمدصمیمی، عضو هیئت رییسه انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به اینکه قیمت خرما در بازار مطلوب است و پایین نیامده گفت: دولت باید بین کشاورزی که خرمایش بالای نخل است و کشاورزی که خرمایش را از نخل چیده و پنج تا شش ماه از برداشت آن می گذرد تفاوت قائل شود.
در وضعیت اول کشاورز نقش خودش را ایفا می کند اما در وضعیت دوم وارد فضای تجارت می شود. دولت به انگیزه حمایت از کشاورز محصول را خریداری میکند.
حجم بزرگی از محصول توسط دولت خریداری می شود که بر قیمت بازار اثرگذار خواهد بود این در حالی است که قیمت را باید بازار تعیین نکند و عاملی نباید این مکانیزم را بر هم بزند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران گفت: بعضی زارعینی که خرما را برداشت کرده اند تا ماه رمضان برای فروش محصول صبر می کنند و بعضی دیگر بنا به دلایل مختلف می خواهند محصول را زودتر به فروش برسانند در نتیجه تلاش می کنند دولت را ترغیب به خرید تضمینی کنند.
خرید تضمینی باری بر دوش دولت است و پیامدهای خوبی برای بازار خرما نخواهد داشت. اکنون خرید مستقیم از استانهای تولیدکننده یا بورس در جریان است.
صمیمی با تاکید بر اینکه مشکلات تولید هنوز پابرجاست گفت: آمار دقیقی از میزان تولید خرما در سال گذشته منتشر نشده است. تولید ایران به طور معمول از 900 هزار تا یک میلیون و 100 هزار تن برآورد شده است. میزان صادرات هم به طور معمول از 150 تا 170 هزار تن پیشبینی میشود.
منبع: فصل اقتصاد
نظرات