هدررفت محصولات کشاورزی در ایران غذای ۱۸ میلیون نفر
آمارها نشان میدهد كه نزدیک به 30 درصد محصولات كشاورزی تولید شده در ایران به هدر میرود که این یعنی هدررفت حدودا دو برابر میانگین جهانی است و با میزان هدررفت این مواد در ایران، امكان سیر كردن جمعیت 18 میلیون نفری وجود دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، جهان در سال، 400 میلیارد دلار مواد غذایی را به هدر میدهد و در این بین میزان هدررفت این محصولات در اقتصاد ایران بسیار بالاتر از نرخهای جهانی قرار دارد.
سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) در گزارش جدید خود به بررسی وضعیت مصرف مواد غذایی در نقاط مختلف جهان پرداخته و در این گزارش از فاجعهای بسیار بزرگ در هدررفت مواد غذایی سخن گفته است.
بر اساس اعلام این سازمان در حالی كه گزارشها نشان میدهد بیش از 800 میلیون نفر در جهان، با مشكلات تغذیه و گرسنگی دست و پنجه نرم میكنند، ساكنان دیگر كشورها در سال بیش از 400 میلیارد دلار مواد غذایی را به هدر میدهند.
در حالی كه تنها با انتقال بخشی از هدررفت كشورهایی كه با دسترسی دشوار به غذا روبهرو هستند، امكان سیر كردن بسیاری از این گرسنگان وجود داشت. پژوهشهای انجام شده نشان میدهد، آسیا یكی از اصلیترین قارههایی است كه بیشترین میزان گرسنه را به خود اختصاص داده، بررسیهای فائو نشان میدهد كه میزان اسراف در مواد غذایی در آسیا بیش از سایر نقاط جهان است.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته، در سال حدود 14 درصد از كل مواد غذایی تولید شده در جهان به هدر میرود كه این عدد در آسیای میانه حدود 20 درصد، در امریكا و اروپا حدود 16 درصد و در آفریقا حدود 14 درصد است.
ارزیابیها نشان میدهد كه در كشورهای توسعه یافته مصرف غلط اصلیترین عامل هدررفت مواد غذایی است اما در كشورهای كمتر توسعه یافته، نبود زیرساختهای لازم در حفظ و نگهداری مواد غذایی و انتقال آنها به بازار نقشی كلیدی در این آمار دارد. در حالی كه كشورهای قرار گرفته در خاورمیانه عملكرد قابل دفاعی در مصرف مواد غذایی ندارند، وضعیت ایران نیز بسیار نامطلوب است و گزارشها از هدررفت بخش قابل توجهی از مواد غذایی در ایران حكایت میكنند.
فائو اعلام كرده كه هدررفت روزانه غذا در ایران به ازای هر فرد ۱۳۴ كیلو كالری است كه مجموع این هدررفت در سال حدودا به اندازه 60 درصد از درآمدهای نفتی كشور ارزش دارد. آنچه وضعیت ایران را نامطلوبتر میكند، هدررفت بالای محصولات كشاورزی است.
آمارها نشان میدهد كه نزدیك به 30 درصد از كل محصولات كشاورزی تولید شده در ایران پیش از آنكه به وسیله مصرفكننده نهایی برسد بنا به دلایل مختلف كنار میرود و این یعنی هدررفت این محصولات در ایران حدودا دو برابر میانگین جهانی است.
با توجه به قرار گرفتن ایران در یك جغرافیای كم آب، چگونگی مدیریت زمینهای كشاورزی و استفاده بهینه از محصولات آنها اهمیت زیادی برای محیط زیست كشور دارد اما عددها نشان میدهد كه با تلف شدن 30 درصد محصولات كشاورزی ایرانی، سالانه حدودا چهار میلیارد مترمكعب آب نیز به هدر میرود.
نبود زیرساختهای لازم برای انتقال مناسب محصولات به بازارها، نبود امكانات كافی مانند سردخانهها برای حفظ این محصولات و اشكالات كه در تنظیم بازار و نرخگذاری كالاها وجود دارد، اصلیترین دلایل هدررفت بالای محصولات كشاورزی در ایران به شمار میروند.
گزارش جدید فائو در حالی از میزان بالای اسراف در مصرف مواد غذایی حكایت میكند كه در گزارش سال 2016 این سازمان نیز شرایط ایران مناسب نبود. در آن سال نیز سرانه هدررفت مواد غذایی در ایران 134 كالری در روز بود و با میزان هدررفت این مواد در ایران، امكان سیر كردن جمعیت یك كشور 15 میلیون نفری وجود داشت.
این عدد در سال 2019، به 18 میلیون نفر رسیده است.در میزان هدررفت محصولات ایران پیشرفتی نسبی داشته است. به این ترتیب كه در گزارش سال 2016 اعلام شده بود كه 35 درصد از محصولات كشاورزی در ایران به هدر میرود اما این عدد در سال جاری به 30 درصد كاهش یافته، هرچند همچنان حدودا یكسوم از كل محصولات كشاورزی تولید شده در ایران دور ریخته میشود.
منبع: روزنامه اعتماد
نظرات