فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۵۲۴۷۷

«تجارت‌نیوز» از نشست اتاق بازرگانی ایران گزارش می‌دهد:

قانون عفاف و حجاب مانع جدید توسعه گردشگری!

صادرات و بازاریابی داخلی؛ ۲ چالش اساسی صنایع دستی

قانون عفاف و حجاب مانع جدید توسعه گردشگری!

در نشست بررسی چالش‌های گردشگری و میراث فرهنگی اتاق بازرگانی ایران که با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، برگزار شد، موضوعاتی مانند قوانین مانع‌زا برای صادرات حوزه صنایع دستی و کاهش ورود گردشگر به کشور مورد بررسی قرار گرفتند.

به گزارش تجارت نیوز،

نشست اتاق بازرگانی ایران با موضوع چالش‌های گردشگری و میراث فرهنگی با حضور رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و اعضای اتاق ایران، امروز سه‌شنبه ۱۳ آذرماه برگزار شد.

بی‌توجهی به ظرفیت‌های صنایع دستی و گردشگری

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران، در ابتدای نشست گفت: امکانات و ظرفیت‌های بزرگی در زمینه صنایع دستی و گردشگری وجود دارد. اما تا امروز از این ظرفیت‌ها به طور کامل استفاده نشده است و نارسایی وجود دارد. برای مثال، صنعت فرش ایران در دنیا محبوب است. ۲.۵ میلیون نفر در ایران از صنعت فرش ارتزاق و برای کشور ثروت تولید می‌کنند که موضوعی ارزشمند است.

به گفته او، از ۴۰۰ رشته صنایع دستی شناخته‌شده در دنیا، ۳۰۰ رشته در ایران ثبت شده و ایران سابقه حضور در آنها را دارد. بعد از کشور چین و هندوستان، ایران از کشورهایی شناخته می‌شود که در زمینه صنایع دستی موفق است. اما در زمینه صادرات نارسایی وجود دارد و باید از این مزیت استفاده شود تا از این مسیر درآمد و اشتغال ایجاد شود.

او افزود: گردشگری سلامت نیز مغفول مانده است. برای مثال در تبریز این فرصت وجود دارد و کشورهای همسایه به تبریز مراجعه می‌کردند، اما برخوردهای بدی با گردشگران درمانی شد و همین موضوع نتیجه‌ای جز کاهش درآمد نداشت. این در حالی است که در ترکیه از گردشگری سلامت درآمدزایی می‌شود.

گردشگری پیشران توسعه است

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی پس از صحبت‌های حسن‌زاده، تشریح کرد: اتاق بازرگانی ایران موتور توسعه است و در شرایط سخت تحریم، بیش از هر زمان دیگر کارآمدی در کشور وابسته به ارتباط بین دولت و بخش خصوصی است. 

صالحی‌امیری توضیح داد: ایران دچار یک تکرار شده و نیازمند تغییر سیاست و استراتژی است. مهم‌ترین تغییر نگرش آن است که نسبت دولت با بخش خصوصی نمایان شود. دولت باید از حوزه تصدی‌گری خارج شود و در تولی‌گری ظاهر شود. تولی‌گری به معنای سیاست‌گذاری، حمایت‌گری و نظارت است. دولت باید به جای مداخله‌گری به این سه عنصر بپردازد.

او ادامه داد: موضوع ناترازی‌ها، پس از موضوع ارتباط بین دولت و بخش خصوصی، دومین موضوع حائز اهمیت است که باید هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود. موضوع سوم ارتباط با دنیاست که بدون این ارتباط، قطار توسعه به مقصد نخواهد رسید. به خصوص صنعت گردشگری که از این موضوع آسیب دیده است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در مورد حوزه میراث فرهنگی گفت: میراث هویت‌ساز است. ایران در حوزه میراث فرهنگی جزو 10 کشور اول دنیاست، اما نتوانسته تمامی آثار خود را ثبت کند. اگر این اتفاق می‌افتاد، قطعاً ایران رتبه اول دنیا را کسب می‌کرد. بزرگ‌ترین جذابیت ایران، میراث‌فرهنگی است و از این رو اصفهان، یزد و... در کانون توجه بسیاری از افراد قرار دارند.

این مقام دولتی در مورد گردشگری توضیح داد: مجموعه وسیعی از مشاغل درگیر گردشگری خواهند شد و مزیت مهمی برای ایران است. کشورهایی که در حوزه گردشگری موفق هستند، تولید ناخالص داخلی بالا دارند و توانسته‌اند اشتغال‌زایی کنند. اما در ایران، مشکلات زیرساختی وجود دارد. در برنامه هفتم توسعه گفته شده که ۱۵ میلیون گردشگر باید وارد ایران شوند. اما این ۱۵ میلیون نفر با چه زیرساختی وارد کشور خواهند شد؟

صالحی امیری خاطرنشان کرد: داشتن سرمایه‌گذار برای توسعه زیرساخت‌ها ضروری است. برای رسیدن به ۱۵ میلیون گردشگر، ظرفیت هتل‌ها، هواپیما و کل نظام حمل‌و‌نقل باید افزایش یابد. از سوی دیگر، بهداشت، امنیت و ظرفیت خدمات‌دهی بخش خصوصی هم باید مورد توجه قرار گیرد و مانع‌تراشی انجام نشود.

او ادامه داد: نکته دیگر، نظام ارزی و فقدان کارت اعتباری در داخل، گردشگری را دچار مشکل کرده است‌. بانک مرکزی قول داده بود این مشکل را حل کند اما تا امروز این مشکل حل نشده است. گردشگر نمی‌تواند با ریال نقد خرید راحتی انجام دهد و باید این کارت‌ها عرضه شود.

وزیر گردشگری درباره آمار گردشگران در ایران گفت: از عراق سه میلیون، آذربایجان کمتر از دو میلیون و از ترکیه ۸۰۰ هزار گردشگر وارد ایران می‌شوند و این ارقام مناسب نیست. عربستان، آسیای شرقی از جمله اندونزی، چین، ترکیه، آذربایجان و... باید در زمینه گردشگری مورد توجه قرار گیرند؛ چراکه گردشگرهای زیادی به دیگر کشورها می‌فرستند. هدف‌گذاری ایران، احداث ۱۹۰۰ هتل و ورود ۱۵ میلیون گردشگر تا پایان برنامه هفتم توسعه است.

بانک‌ها توجهی به حوزه گردشگری ندارند

احد عظیم‌زاده، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران، در ادامه نشست و خطاب به وزیر گردشگری گفت: چه امکاناتی به سرمایه‌گذار داده خواهد شد؟ در ایران، بانک‌ها بنگاه‌داری می‌کنند‌. این در حالی است که در سایر کشور‌های دنیا، ۲۰ درصد منابع را سرمایه‌گذار و ۸۰ درصد را بانک‌ها تامین می‌کنند.

او اضافه کرد: در ایران، هتل کافی، ایرلاین و حمل‌ونقل مورد نیاز ۱۵ میلیون گردشگر وجود ندارد. وزیر باید برای توسعه صنعت گردشگری دستور ویژه داشته باشد؛ زیرا در حال حاضر تسهیلاتی در این زمینه داده نمی‌شود. باید مانع‌ها برداشته شوند تا بتوان صنعت گردشگری را رونق بخشید.

آمار گردشگری تخیلی است!

شهاب علی‌عرب، معاون کمیسیون گردشگری، طی گزارشی وضعیت حوزه گردشگری را با توجه به گزارش‌های مرکز آمار بررسی و یکی از مهم‌ترین مواردی که بازگو کرد، کاهش ۹۵ درصدی ورود گردشگر از عراق در بهار ۱۴۰۳ بود. 

اما وزیر گردشگری این ارقام را تکذیب کرد و گفت امکان ندارد سه میلیون گردشگر ناگهان ۹۵ درصد کاهش پیدا کند و این آمار تخیلی است.

فقدان اهمیت و اولویت صنایع دستی در دولت‌ها

مرتضی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران، توضیح داد: دولت‌ها به حوزه صنایع‌دستی توجه درستی نمی‌کنند. این در حالی است که یکی از مزیت‌های ایران، صنایع دستی است. فقدان اهمیت و اولویت در دولت‌ها، فراهم نبودن زیرساخت‌ها، پیمان‌سپاری ارزی، نبود بیمه فعالان صنایع‌دستی و نگاه نادرست به کسب‌وکار صنایع دستی از مشکلات جدی این حوزه است.

بازاریابی داخلی و صادرات؛ دو چالش جدی صنایع دستی

صالحی‌امیری در واکنش به این صحبت‌ها خاطرنشان کرد: دو موضوع مهم درباره صنایع دستی وجود دارد و باقی موضوعات فرعی است. بازاریابی صنایع دستی در داخل یکی از مشکلات مهم این حوزه است. مشکل بعدی صادرات است. تا زمانی که صنایع دستی ایران در اقلام صادراتی قرار نگیرد، دچار چالش جدی خواهد بود. چالش‌ جدی این حوزه قطعاً صادرات و بازاریابی داخلی است.

قوانین مانع‌زا

اصغر نبیل، رئیس اتاق بازرگانی یزد، گفت: موانع بسیاری در زمینه گردشگری وجود دارد و باید مصداقی صحبت کرد. برای سرمایه‌گذار مزیتی وجود ندارد که به این حوزه وارد شود. از سوی دیگر قوانینی مانند قانون عفاف و حجاب رسماً مانع خواهند شد. اگر یک فرد بی‌حجاب در هتل حضور داشته باشد، هتلدار هم جریمه خواهد شد و درآمد چند ماه او از بین خواهد رفت. همین حالا اگر حجاب توریست خارجی رعایت نشود، ممکن است پاسپورت از او گرفته شود. با این اوضاع و دیگر قوانین مانع‌زا، نمی‌توان این بخش را توسعه داد.

وعده تخصیص ۱۰ همت به صنعت گردشگری

صالحی امیری در نهایت گفت: بانک مرکزی موافقت کرده است که ۱۰ همت تسهیلات برای پروژه‌های صنعت هتلداری اختصاص دهد. با این تسهیلات می‌تواند ۱۰۰ هتل احداث کرد. کار وزارت گردشگری و میراث‌فرهنگی، تسهیل و هماهنگی امور است و باید بانک‌ها، وزارت راه و شهرسازی و هتلداران با هماهنگی هم، صنعت گردشگری را بهبود بخشند. کل وزارتخانه بسیج خواهد شد و راه سرمایه‌گذار را تسهیل خواهد کرد.

برای مطالعه بیشتر صفحه صمت را دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.