علی جنتی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفتوگوی ویدئویی با «تجارتنیوز» پاسخ داد:
آیا ایران کمکهای اقتصادی را جایگزین کمکهای تسلیحاتی به گروههای مقاومت میکند؟
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است: ایران همینطور که خودش را از نظر نظامی تقویت میکند سعی دارد نیروهایی که به عنوان نیروهای نیابتی یا نیروهای طرفدار جمهوری اسلامی دارد را هم تقویت کند تا در مصافی که با آمریکا یا اسرائیل دارد بتواند از آن اهرمها استفاده کند. البته در بعضی از موارد مانند لبنان، جمهوری اسلامی کمکهای زیادی هم در بخشهای اقتصادی به حزبالله کرده است.
علی جنتی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با برنامه صدای دیپلمات در پاسخ به این سوال که آیا ایران کمکهای اقتصادی را جایگزین کمکهای تسلیحاتی به گروههای مقاومت میکند، گفت:
- ما از همان ابتدای انقلاب، آمریکا را دشمن اصلی خودمان فرض کردیم و او را به عنوان شیطان بزرگ در نظر گرفتیم. خب آمریکا هم تاکنون از هیچ توطئهای علیه ایران فروگذار نکرده است. هم از اسرائیل حمایت میکند که به ایران ضربه بزند و هم خودش به نحوی سعی میکند ایران را محدود کند، مثلاً به بهانههای واهی خیلی از تحریمها را (غیر از تحریمهای هستهای) بر ایران تحمیل کرده است.
- در جنگ ایران و عراق واقعاً از عراق حمایت کرد. در این میان ایران همینطور که خودش را از نظر نظامی تقویت میکند سعی دارد نیروهایی را که به عنوان نیروهای نیابتی یا نیروهای طرفدار جمهوری اسلامی دارد نیز تقویت کند تا در مصافی که با آمریکا یا اسرائیل دارد بتواند از آن اهرمها استفاده کند. البته در بعضی از موارد مانند لبنان، جمهوری اسلامی کمکهای زیادی هم در بخشهای اقتصادی به حزبالله کرده است.
- در مورد حزبالله کمک کردند تا غیر از اینکه سلاح در اختیارشان قرار بگیرد، کمکهای مالی هم در اختیارشان باشد و آن را صرف عمران و آبادی منطقه جنوب لبنان کنند. در بیروت و منطقه ضاحیه و مناطقی که شیعهنشین هستند خیلی کار کردند، اما شرایط آنجا با عراق یا یمن فرق دارد. مثلاً یمنیها قبلاً یک نهضت بودند و الان قدرت را در دست گرفتهاند، اینها در قسمتهای شمالی هستند و در قسمتهای جنوبی نیروهای دیگری قدرت را در دست دارند که کاملاً با جریان انصار حزبالله مخالفاند.
- در عراق هم ما علاوه بر اینکه با دولت عراق رابطه خیلی نزدیکی داریم با سران اقلیم کردستان و گروههای مقاومت آنجا هم رابطه حسنهای داریم. این گروههای مقاومت نیاز چندانی به کمک ما ندارند که مثلاً بخواهند از آن در توسعه عراق استفاده کنند. در حال حاضر در عراق دولتی بر سر کار است که همین الان چهار میلیون بشکه نفت صادر میکند و دنبال این است که تا سال 2026 این میزان را به 6 میلیون بشکه برساند. پس احتیاجی ندارد.
- اما الان نیروهایی که در یمن هستند اولویتشان حمایتهای نظامی ایران است. خب البته دیدید که رشد هم کردهاند، موشکی که اخیراً به اسرائیل پرتاب کردند که در تلآویو هم فرود آمد، هم مقامات آمریکایی و هم اسرائیلی را به شگفتی وا داشت که [از یمن] دو هزار و 400 کیلومتر موشک را بفرستند، برود و از گنبد آهنین هم رد بشود و نتوانند آن را سرنگون کنند. خب اینها پیشرفتهایی است که کردهاند و اهرمی در دست جمهوری اسلامی علیه اسرائیل است.
متن و ویدئو کامل مصاحبه علی جنتی با برنامه صدای دیپلمات را اینجا بخوانید و ببنید.
نظرات