تجارتنیوز گزارش میدهد:
کلاهبرداری ۴۸ میلیارد دلاری در تجارت الکترونیک/ خردهفروشان آنلاین چقدر ضرر میکنند؟
پیشبینی میشود تا سال 2024 حجم بازار تجارت الکترونیک به 6.4 تریلیون دلار برسد، آمار کلاهبرداریهای اینترنتی نیز به تبع آن درحال افزایش است. بازار تجارت الکترونیک تنها در سال 2022، 41 میلیارد دلار را به دلیل کلاهبرداری های اینترنتی متضرر شده است. همچنین پیشبینی میشود ضرر خردهفروشان آنلاین در سال 2023 به بیش از 48 میلیارد دلار برسد.
به گزارش تجارتنیوز ، رشد چشمگیر بازار کلاهبرداری در تجارت الکترونیک موجب نگرانی فعالان این حوزه است. اما چه راههایی برای جلوگیری از کلاه برداری های اینترنتی وجود دارد؟ یکی از دلایلی که باعث میشود بسیاری از مجرمان، تجارت الکترونیک را برای سوءاستفاده مالی انتخاب کنند، کمخطر بودن آن نسبت به جرایم فیزیکی است. از طرفی جمعآوری شواهد و مدارک مورد نیاز برای اثبات این جرایم برای قانونگذاران مربوطه بسیار دشوارتر و چالشبرانگیزتر از جرایم عادی است.
دلیل دیگری که باعث میشود مجرمان به کلاهبرداریهای اینترنتی روی بیاورند، سادهتر بودن نسبت به کلاهبرداری سنتی است و مجرم تنها با داشتن یک رایانه و اتصال اینترنتی میتواند از افراد سوءاستفاده مالی کند. همچنین به دلیل دسترسی آسان، مجرمان مبتدی کلاهبرداری در تجارت الکترونیک را برای شروع، انتخاب میکنند.
انواع مختلف کلاهبرداری در تجارت الکترونیک
تقلب در تجارت الکترونیک انواع مختلفی دارد؛ اولین و رایجترین نوع آن کلاهبرداری آنلاین به وسیله کارتهای اعتباری است. در این نوع کلاهبرداری، سارق به نحوی به کارت و اطلاعات آن دسترسی پیدا کرده و از آن استفاده میکند.
نوع دیگر تقلب در تجارت الکترونیک کلاهبرداری استرداد وجه است. این نوع کلاهبرداری زمانی اتفاق میافتد که کلاهبردار کالایی را از فروشگاه تجارت الکترونیک خریداری کرده و پس از دریافت کالا درخواست استرداد وجه میکند. در چنین مواردی، بانک خریدار یا شبکه کارت اعتباری، مبلغ تراکنش را به مشتری (کلاهبردار) بازپرداخت میکند، اما خردهفروش همچنان باید همان مبلغ را به شبکه یا بانک صاحب کارت بپردازد. در کلاهبرداری بازپرداخت وجه، کلاهبردار ادعاهایی را مطرح میکند که به نظر صادقانه میرسند. به عنوان مثال، او ممکن است استدلال کند که هرگز کالایی را دریافت نکرده یا کالا را به فروشنده بازگردانده است. با توجه به ماهیت ادعاها، کلاهبرداری استرداد وجه اغلب کلاهبرداری دوستانه نامیده میشود. چراکه ممکن است صاحبان کارتهای اعتباری، تقلب در بازپرداخت وجه را بهگونهای قانونی جلوه دهند که تشخیص آن چالشبرانگیز باشد.
دیگر روشی که معمولا کلاهبرداران آنلاین از آن استفاده میکنند، تصاحب حساب یا (ATO) است. در این روش مجرم سایبری به یک حساب کاربری قانونی در فروشگاه تجارت الکترونیک دسترسی پیدا کرده و از آن برای خرید استفاده میکند. کلاهبرداران معمولا برای دسترسی به حساب از روشهای مختلفی مانند خرید اعتبار در دارکوب یا طرح فیشینگ علیه مشتریان قانونی استفاده میکنند. کلاهبرداری ATO میتواند به فروشگاه تجارت الکترونیک و مشتریانش آسیبهای جدی وارد کند. در این روش هویت مشتری نیز به سرقت رفته و اثبات بیگناهیاش دشوار خواهد بود. حملات موفقیتآمیز ATO میتوانند در طولانیمدت و حتی دائمی منجر به از بین رفتن اعتبار یک برند شود.
روش دیگری از کلاهبرداری که مربوط به فروشگاههای تجارت الکترونیک تقلبی است، روش مثلثی است. در این روش، کلاهبردار یک فروشگاه در بازار تجارت الکترونیک راهاندازی میکند و برای جذب مشتری کالاها را با قیمت مناسب میفروشد. پس از جلب اعتماد مشتریان، اطلاعات کارتهای آنها را رهگیری کرده و از آنها برای خرید از سایر سایتهای تجارت الکترونیک استفاده میکند. دلیل نامگذاری این روش به روش مثلثی این است که کلاهبردار، مشتری و سایت تقلبی در این روش بهعنوان سه عامل مهم عمل میکنند.
بازار 69 میلیارد دلاری کشف کلاهبرداری در تجارت الکترونیک
با این حال، بازار کشف و پیشگیری از کلاهبرداری در تجارت الکترونیک تا پایان سال 2020 بیش از 28 میلیارد دلار بود و پیشبینی میشود این عدد تا سال 2025 به بیش از 69 میلیارد دلار برسد.
برای پیشگیری و در امان ماندن از شرّ مجرمان سایبری راههای مختلفی وجود دارد. قدم اول شناسایی به موقع حمله است. به لحاظ فنی کلاهبرداری سایبری زمانی اتفاق میافتد که کلاهبرداران نقصهایی را در سیستم کاربران پیدا کنند که خود آنها از وجودشان آگاهی ندارند. بنابراین شناسایی آسیبپذیری سیستم میتواند کاربران را یک گام جلوتر ببرد. پس قبل از هر چیز باید از بهروزبودن دستگاهشان مطمئن شوند و به محض دردسترس بودن بهروزرسانیها، دستگاه را آپدیت کنند.
مورد دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد، گواهی SSL (HTTPS) است. HTTPS باید به سرعت در دستگاهها پیادهسازی شده و فوراً کیفیت عملکرد گواهی SSL بررسی شود. همچنین باید مطمئن شد که فرآیند انتقال دادهها و ارتباطات بین کسبوکار و مشتریان سراسر رمزگذاری شده باشد.
اطمینان از پشتیبانگیری مداوم از دادهها و وبسایت تجارت الکترونیک روش مناسبی برای شناسایی بدافزارهاست. تعیین محدودیت خرید هم اهمیت زیادی دارد. هر فروشندهای باید میانگین درآمد فروشگاه خود را ارزیابی کرده و برای تعداد خریدهایی که یک حساب میتواند در یک روز انجام دهد، محدوده تعیین کند.
توجه به آدرسهای معتبر نیز میتواند یکی از راههای افزایش امنیت سایبری و جلوگیری از تقلب تجارت الکترونیک باشد. کلاهبرداران آنلاین ممکن است با استفاده از صندوقهای پست، آدرسهای مجازی یا مکانهای ناشناس دیگر، جلوی تشخیص هویت خود را بگیرند. بنابراین بهتر است هرگز سفارشی به آدرسهای مجازی یا مکانهای ناشناس ارسال نشود.
به همان اندازه که روشهای کلاهبرداری آنلاین روزبهروز درحال افزایش است، روشهای حفاظت و جلوگیری از آن نیز، در حال رشد است. پس به راحتی میتوان فروشگاههای اینترنتی را از آسیبهای جرایم سایبری محافظت کرد.
مهمترین اخبار و گزارشهای مربوط به حوزه تکنولوژی و استارتاپ را در صفحه اخبار استارتاپ تجارتنیوز بخوانید.
نظرات