تجارتنیوز گزارش میدهد
ماموریت یاسمین مقبلی در فضا چیست؟
فضاپیمای کرو ۷ ناسا به ایستگاه بین المللی فضا در تاریخ ۲۶ اوت ۲۰۲۳ پرتاب شد. این فضاپیما با ۴ فضانورد از چهار کشور مختلف، به فرماندهی یاسمن مقبلی، فضانورد ایرانی-آمریکایی، به ایستگاه فضایی بینالمللی سفر کرد. این ماموریت حدود شش ماه طول خواهد کشید. هدف از این سفر فضایی چیست؟
به گزارش تجارتنیوز ، فضاپیمای SpaceX Crew-7 ناسا که روز جمعه به ایستگاه فضایی بین المللی پرتاب شد حامل یاسمین مقبلی فضانورد ایرانی بود. او در کنار سه فضانورد از ملیتهای دیگر جهان قرار است در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) چه ماموریتی را به انجام برسانند؟
خدمه ماموریت کرو ۷ عبارتند از: یاسمین مقبلی، فضانورد ناسا و فرمانده ماموریت، آندریاس موگنسن، فضانورد آژانس فضایی اروپا (ESA)، ساتوشی فوروکاوا، فضانورد آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن (JAXA)،کنستانتین بوریسوف، فضانورد آژانس فضایی روسکاسموس روسیه.
این ماموریت در ساعت ۱۰:۵۷ به وقت ایران از سکوی پرتاب ۳۹A در مرکز فضایی کندی ناسا در فلوریدا آغاز شد. کپسول دراگون حامل فضانوردان کرو ۷ به نام اندورنس، در ساعت ۹:۳۲ به وقت ایران به ایستگاه فضایی بین المللی متصل شد.
فضانوردان کرو ۷، قرار است حدود شش ماه در ایستگاه فضایی بین المللی باقی بمانند. آنها در این مدت، آزمایشهای علمی مختلفی را انجام خواهند داد و همچنین، به تعمیر و نگهداری ایستگاه فضایی خواهند پرداخت.
ماموریت کرو ۷، هفتمین ماموریت فضایی سرنشین داری بود که توسط SpaceX برای ناسا انجام شد. این ماموریت، همچنین، اولین ماموریت فضایی سرنشین داری بود که یک فضانورد ایرانی-آمریکایی را به فضا میبرد. موشک فالکون 9 اسپیس ایکس، فضاپیمای دراگون را به مدار زمین پرتاب کرد
ناسا در فضا به دنبال چیست؟
به نقل از ناسا ، بیل نلسون، مدیر ناسا، میگوید: «کرو 7 نمونه درخشانی از قدرت نبوغ آمریکایی و آنچه ما می توانیم با همکاری با هم انجام دهیم. در ایستگاه، فضانوردان بیش از 200 آزمایش علمی و نمایش فناوری را برای آماده شدن برای مأموریتهای ماه، مریخ و فراتر از آن انجام خواهند داد، همه اینها در عین حال به نفع بشریت روی زمین است. ناسا با همکاری با کشورهای سراسر جهان، بهترین مغزهای علمی را برای فعال کردن مأموریتهای جسورانه ما درگیر میکند، و واضح است که وقتی با هم کار میکنیم، میتوانیم کارهای بیشتری انجام دهیم و میتوانیم بیشتر بیاموزیم.»
در طول پرواز دراگون، اسپیس ایکس مجموعهای از مانورهای خودکار فضاپیما را از مرکز کنترل ماموریت خود در هاثورن، کالیفرنیا رصد خواهد کرد و تیمهای ناسا عملیات ایستگاه فضایی را در طول پرواز از مرکز کنترل ماموریت در مرکز فضایی جانسون آژانس در هیوستون نظارت خواهند کرد.
کرو 7 تحقیقات علمی جدیدی را برای سودمندی بشر روی زمین انجام خواهد داد و برای اکتشاف انسان فراتر از مدار پایین زمین آماده میشود. آزمایشها شامل جمعآوری نمونههای میکروبی از فضای بیرونی ایستگاه فضایی، اولین مطالعه واکنش انسان به مدتهای مختلف پرواز فضایی و بررسی جنبههای فیزیولوژیکی خواب فضانوردان است. اینها تنها بخشی از آزمایشهای علمی و نمایشهای فناوری است که در طول ماموریت آنها انجام میشود.
معاون مدیر مأموریت عملیات فضایی در مقر ناسا در واشنگتن، میگوید: «ایستگاه فضایی بینالمللی یک پلتفرم علمی و فناوری باورنکردنی است که از مردم سراسر جهان میخواهد تا مزایای آن را برای مردم روی زمین حفظ کرده و به حداکثر برسانند». دیدن پرتاب Crew-7 با چهار خدمه به نمایندگی از چهار کشور که در خانه بشریت در فضا زندگی و کار خواهند کرد، در حالی که ما نزدیک به 23 سال حضور مداوم انسان در آزمایشگاه گرانش را ادامه میدهیم، بسیار خوب است.
ماموریت Crew-7 ناسا را قادر می سازد تا استفاده از ایستگاه فضایی را به حداکثر برساند، جایی که فضانوردان در آن فناوریها را آزمایش میکنند، انجام علم انجام میدهند و مهارت های مورد نیاز برای استفاده از مقاصد تجاری آینده در مدار پایین زمین و اکتشاف دورتر از زمین را توسعه می دهند. تحقیقات انجام شده در ایستگاه فضایی مزایایی را برای مردم روی زمین فراهم می کند و راه را برای سفرهای طولانی مدت آینده به ماه از طریق ماموریت های آرتمیس ناسا هموار می کند.
این اولین سفر یاسمین مقبلی به فضا از زمان انتخابش به عنوان فضانورد ناسا در سال 2017 است. این شهروند نیویورکی مدرک لیسانس مهندسی هوافضا با فناوری اطلاعات در موسسه فناوری ماساچوست در کمبریج و کارشناسی ارشد مهندسی هوافضا را از دانشگاه دریافت کرد. او به عنوان فرمانده مأموریت، مسئول تمام مراحل پرواز، از پرتاب تا ورود مجدد است. او به عنوان مهندس پرواز 69/70 در ایستگاه خدمت خواهد کرد .
موگنسن در سال 2009 به عنوان فضانورد ESA انتخاب شد و پس از پرتاب با سایوز برای یک ماموریت 10 روزه به ایستگاه فضایی در سال 2015، اولین شهروند دانمارکی در فضا شد. موگنسن اهل کپنهاگ، دانمارک است. او دکترای خود را در رشته مهندسی هوافضا از دانشگاه تگزاس دریافت کرد. او مسئول سیستم های فضاپیما و عملکرد روی ایستگاه است.
فوروکاوا دومین سفر خود را انجام می دهد. وی اهل کاناگاوا ژاپن است و در سال 1999 به عنوان فضانورد JAXA انتخاب شد. او پزشک است و مدرک پزشکی اخود را از دانشگاه توکیودریافت کرد.
بوریسوف اولین سفر خود را به فضا انجام می دهد و به عنوان یک متخصص ماموریت، برای نظارت بر فضاپیما در طول مراحل پرتاب پویا و ورود به پرواز کار میکند. او در سال 2018 به عنوان کاندیدای آزمایشی فضانورد وارد سپاه فضانورد Roscosmos شد و به عنوان مهندس پرواز برای Expedition 69/70 خدمت خواهد کرد.
یاسمن مقبلی، فضانورد ایرانی-آمریکایی، فرمانده ماموریت «کرو-۷» اسپیسایکس است که در تاریخ ۲۶ اوت ۲۰۲۳ به ایستگاه فضایی بینالمللی سفر کرد. او در این ماموریت که حدود شش ماه طول خواهد کشید، به همراه سه فضانورد دیگر از کشورهای مختلف، تحقیقات علمی و مهندسی مختلفی را انجام خواهد داد.
وظایف یاسمن مقبلی در این ماموریت فضایی چیست؟
- نظارت بر عملیات پرتاب و بازگشت فضاپیما
- انجام آزمایشهای علمی در زمینههایی مانند پزشکی، زیستشناسی، فیزیک و مواد
- تعمیر و نگهداری تجهیزات ایستگاه فضایی
- آموزش فضانوردان جدید
مقبلی اولین فضانورد ایرانی-آمریکایی است که به فرماندهی یک ماموریت فضایی میرسد. او همچنین اولین فضانورد ایرانی است که به مدت طولانی در ایستگاه فضایی بینالمللی حضور خواهد داشت
آزمایشهای علمی که یاسمن مقبلی در این ماموریت انجام خواهد داد
- مطالعه اثرات بیوزنی بر رشد سلولهای بنیادی
- بررسی نحوه رشد گیاهان در شرایط بیوزنی
- آزمایش مواد جدید برای ساخت فضاپیماهای آینده
مقبلی همچنین به عنوان یک الهامبخش برای زنان و دختران سراسر جهان شناخته میشود. او میخواهد نشان دهد که همه، صرف نظر از جنسیت یا پیشینه، میتوانند به آرزوهای خود برسند.
نظرات