تجارتنیوز گزارش میدهد:
طرح بزرگ عربستان برای به دام انداختن کشورهای فقیر به نفت
دانشمندان آبوهوا میگویند مصرف سوختهای فسیلی باید به سرعت کاهش یابد. اما عربستان در تلاش است تا تقاضا برای نفت را افزایش دهد.
به گزارش تجارتنیوز، عربستان در حال اجرای یک برنامه سرمایهگذاری جهانی بزرگ برای ایجاد تقاضا برای نفت و گاز خود در کشورهای فقیر است.
این طرح که به نام برنامه پایداری تقاضای نفت (ODSP) شناخته می شود، شامل سرمایهگذاری در پروژههایی برای افزایش استفاده از اتومبیل ها، اتوبوس ها و هواپیماهای سوخت فسیلی در آفریقا و جاهای دیگر است. زیرا کشورهای ثروتمند به طور فزایندهای به انرژی پاک روی میآورند.
برنامه پایداری تقاضای نفت عربستان چیست؟
به گزارش گاردین، برنامه پایداری تقاضای نفت عربستان (ODSP) قصد دارد توسعه سفرهای هوایی مافوق صوت را که سه برابر بیشتر از هواپیماهای معمولی سوخت جت مصرف میکند، سرعت بخشد و با یک خودروساز برای تولید انبوه یک وسیله نقلیه موتور احتراقی ارزان شریک شود. طرحهای بیشتر کشتیهای نیروگاهی را که از نفت کوره یا گاز برای تامین برق استفاده میکنند، ترویج میکنند.
برنامه پایداری تقاضای نفت توسط ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، نظارت میشود و بزرگترین سازمانهای این کشور مانند صندوق سرمایهگذاری عمومی 700 میلیارد دلاری، بزرگترین شرکت نفتی جهان آرامکو، شرکت پتروشیمی سابیک و بیشتر وزارتخانه های مهم را در بر میگیرد.
رئیس بانک جهانی اخیراً اعلام کرد که کشورها و شرکتهای ثروتمند باید به کشورهای در حال توسعه کمک کنند تا از رشد اقتصادی گذشته با سوخت فسیلی عبور کنند و انرژیهای تجدیدپذیر را گسترش دهند.
آجی بانگا میگوید: «اگر این کار را نمیکردند، امیدی به پایان دادن به انتشار کربن تا سال 2050 وجود نداشت، زیرا دانشمندان جهان بارها و بارها تصریح کرده بودند که برای جلوگیری از فاجعه آبوهوایی ضروری است.»
عربستان سعودی اعلام کرده است که به اهداف اقلیمی توافق پاریس برای محدود کردن گرمایش جهانی به زیر 2 درجه سانتیگراد و در عین حال افزایش حداکثر 1.5 درجه سانتیگراد متعهد است. برای دستیابی به این هدف، انتشار سوختهای فسیلی باید به سرعت کاهش یابد و بیشتر ذخایر نفت و گاز نباید استخراج شود، به این معنی که سیاست های آبوهوایی، مانند حمایت از خودروهای الکتریکی، تهدیدی قابل توجه برای درآمدهای این کشور نفت خیز است.
موضوع مهم در کنفرانس آب و هوای سازمان ملل متحد Cop28 که از 30 نوامبر آغاز خواهد شد، این است که آیا کشورها می توانند تعهد خود را برای حذف تدریجی سوختهای فسیلی انجام دهند. امسال بحران آبوهوا رکوردهای دمایی را شکسته و آبوهوای فوقالعاده شدید زندگی و معیشت را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است.
کشورهای آفریقایی به نفت عربستان وابسته میشوند
محمد آدو، مدیر اندیشکده Power Shift آفریقا ، میگوید: «دولت عربستان سعودی مانند یک فروشنده مواد مخدر است که سعی میکند آفریقا را به محصول مضر خود وابسته کند.»
بقیه جهان خود را از سوختهای فسیلی کثیف و آلوده جدا میکند و عربستان سعودی به دنبال مشتریان بیشتر است و چشمانش را به آفریقا معطوف کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در سال 2021 گفت : «ما باید شاهد حمایت کافی بینالمللی باشیم تا اقتصاد آفریقا و سایر کشورهای در حال توسعه بتوانند از توسعه آلاینده و انتقال به مسیر انرژی پاک و پایدار عبور کنند.»
وزارت انرژی عربستان سعودی برای واکنش به اظهار نظرها پاسخی نداد.
وبسایت انگلیسی زبان برنامه را به عنوان برنامه پایداری نفت توصیف میکند، در حالی که نسخه عربی آن به برنامه پایداری تقاضای نفت اشاره میکند. هدف اعلام شده عربستان شامل تداوم و توسعه تقاضا برای هیدروکربنها به عنوان منبع رقابتی انرژی، با افزایش کارایی اقتصادی و زیستمحیطی و حصول اطمینان از پایداری انتقال در ترکیب انرژی جهان است.
جزئیات پروژههای ODSP پس از دیدار مخفیانه خبرنگاران با مقامات دولت عربستان فاش شد. افشای این موضوع نشان میدهد که افزایش تقاضا برای نفت و گاز در کشورهای فقیر در پروژههای برنامهریزی شده جاری است.
مقامات اعلام کردند که استراتژی آنها برای قفل کردن تقاضا در بازارهای درحال توسعه با از بین بردن موانع دسترسی به انرژی از طریق سرمایهگذاریهای زیرساختی است.
یک مقام مسئول در پاسخ به سوال خبرنگاران که آیا هدف از این کار تحریک مصنوعی تقاضا در برخی بازارهای کلیدی بوده است، گفت: بله، این یکی از اهداف اصلی است که ما در تلاش هستیم تا به آن برسیم.
ما باور نداریم که کشورهای در حال توسعه بتوانند از این مرحله سوخت فسیلی صرف نظر کنند، زیرا برای پیاده سازی کامل وسایل نقلیه الکتریکی، به یک زیرساخت آماده نیاز دارید.
بسیاری از کشورهای آفریقایی اکنون شبکه کافی برق برای پشتیبانی از زندگی روزمره خود ندارند. ما معتقدیم که آنها سزاوار این شانس هستند که انرژی لازم برای توسعه خود را در حال حاضر دریافت کنند. سپس در آینده آنها میتوانند برای بهبود یا انتقال به منابع انرژی کارآمدتر تلاش کنند.
گفتگو با مقامات نشان میدهد که یکی از معیارهای انتخاب 46 پروژه ODSP، پتانسیل تقاضای افزایشی بوده که تسهیل تامین مالی مورد نیاز برای پروژهها را ایجاد میکند. این پروژهها در دستههای حمل و نقل، تاسیسات و مصالح قرار دارند. در حوزه مصالح، ترویج استفاده از پلاستیکهای مشتق شده از نفت به جای مواد سنتی مثل سیمان و فولاد از جمله اهداف است.
در حملونقل، تلاش بر افزایش پایداری سوخت حملونقل بلندمدت تمرکز دارد، به ویژه در زمینههای گازوئیل، بنزین و سوخت جت. این هدف با بهینهسازی موتورهای احتراق داخلی و افزایش تأثیر و پذیرش فناوری مرتبط اجرا میشود. همچنین، ایجاد فرصت برای دسترسی به خودروهای ارزان قیمت در بازارهای درحال توسعه نیز از اهداف این برنامه است.
در همین راستا، مقامات عربستان اعلام کردند هدف ما تسریع و افزایش تأثیر و پذیرش فناوری و بهینه سازی موتور احتراق داخلی [ICE] است. ما همچنین فرصتی برای افزایش دسترسی و پذیرش خودروهای ارزان قیمت به ویژه در بازارهای درحال توسعه داریم. فقط 3 درصد از مردم در آفریقا ماشین دارند.
این طرح همکاری با یک خودروساز در توسعه و تولید یک خودروی کمهزینه بسیار رقابتی است که افزایش تقاضا نفت برای عربستان خواهد داشت.
این پروژه همچنین در حوزههای مختلف اقتصادی نظیر هوانوردی فعالیت دارد. تسهیل سرمایهگذاری در شرکتهای هواپیمایی ارزان قیمت به منظور افزایش پروازها و توسعه هوانوردی تجاری مافوق صوت نیز جزء اهداف این برنامه محسوب میشود.
عربستان سعودی در ماه نوامبر با رواندا برای توسعه تقاضا برای منابع هیدروکربنی، با نیجریه در مورد ارتقای همکاری و تقویت مشارکت ما در بخش نفت و گاز و با اتیوپی برای همکاری در تامین نفت موافقتنامههایی امضا کرد.
نظرات