تجارتنیوز گزارش میدهد:
افزایش ۶ برابری انتشار دی اکسید کربن از سال ۱۹۵۰ تا کنون/ خطراتی که در کمین است
انتشار جهانی دی اکسید کربن از سال 1950 تا کنون، شش برابر شده است. کدام کشورها بیشترین سهم را در انتشار دی اکسید کربن دارند؟
به گزارش تجارتنیوز، انتشار جهانی دی اکسید کربن، ازسال 1950 شش برابر شده است. این رشد سریع به افزایش مصرف انرژی در سراسر جهان باز میگردد که عمدتاً ناشی از رشد اقتصادی و افزایش جمعیت است.
در دهه 1950، آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای در جهان بودند. این کشورها مسئولیت بیش از 70 درصد از کل انتشار سالانه را بر عهده داشتند. این روند با ورود سایر کشورها به سرعت تغییر کرد.
به نقل visualcapitalist، جهش اقتصادی چین در دهه 1970، به ویژه با ظهور استراتژی اقتصادی جدید دنگ شیائوپینگ رهبر اسبق این کشور در سال 1978، باعث افزایش قابل توجهی در تولید دی اکسید کربن شد. از سال 1950 تا 2000، چین شاهد افزایش بیش از چهار هزار و 500 درصدی در انتشار بود که تا سال 2000 به 3.6 میلیارد تن سالانه رسید.
به طور مشابه، هند، ژاپن و منطقه وسیعتر آسیا همگی رشد انتشار بیش از هزار درصد را بین سالهای 1950 و 2000 تجربه کردند. بین سالهای 1950 تا 1980، انتشار سالانه دی اکسید کربن چین به 1800 درصد افزایش یافت.
در حال حاضر، چین، آمریکا و هند بیش از نیمی از انتشار دی اکسید کربن در جهان را به خود اختصاص دادهاند.
اما همانطور که جدول بالا نشان میدهد، از سال 2000 رشد انتشار جهانی دی اکسید کربن کند شده است.
با این اوصاف، انتشار جهانی همچنان از 25 میلیارد تن در آن سال به 37 میلیارد تن در سال 2022 رسیده که بالاترین رکورد تاریخ است. امروزه، آمریکا و چین بیش از 40 درصد از انتشار گازهای گلخانهای را انجام میدهند که بر نقش محوری آنها در شکل دادن به چشمانداز انتشار جهانی تاکید میکند.
انتشار دی اکسید کربن موجب افزایش دما میشود؟
گزارش اخیر سازمان ملل متحد درباره شکاف انتشار یک واقعیت نگرانکنندهای را برجسته میکند. نرخ مداوم انتشار همراه با سیاستهای موجود ، بشریت را به سمت جهانی هدایت میکند که 3 درجه سانتیگراد گرمتر از سطوح قبل از صنعتی است. این به شدت با اهداف 1.5-2 درجه سانتیگراد که در سال 2015 توافق شده بود، در تضاد است.
هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی پیشبینی میکند که چنین درجهای از گرمایش به طور بالقوه منجر به پیامدهای فاجعه باری از تغییرات شدید در الگوهای آب و هوا گرفته تا افزایش سطح آب دریاها، انقراض گسترده و اختلالات حیاتی در سیستمهای غذا و آب جهانی، میشود.
نمونههایی از تأثیرات انتشار دی اکسید کربن
تغییرات شدید آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی در حال حاضر در سراسر جهان احساس میشود. طوفانهای شدیدتر، خشکسالیهای طولانیتر و افزایش سطح آب دریاها از جمله پیامدهای تغییرات آب و هوایی هستند.
افزایش سطح آب دریاها
افزایش سطح آب دریاها میتواند باعث سیل در سواحل و جزایر شود. همچنین میتواند باعث تخریب زیرساختها و زیستگاههای طبیعی شود.
انقراض گسترده
انقراض گسترده گیاهان و جانوران میتواند تأثیرات جدی بر اکوسیستمهای جهان داشته باشد.
اختلالات حیاتی در سیستمهای غذا و آب
اختلال در سیستمهای غذا و آب باعث کمبود غذا و آب و افزایش قیمتها میشود.
راههای کاهش انتشار دی اکسید کربن
کاهش انتشار دی اکسید کربن برای جلوگیری از پیامدهای فاجعهبار تغییرات آب و هوایی ضروری است. کشورهای جهان باید اقدامات فوری برای کاهش وابستگی خود به سوختهای فسیلی و افزایش استفاده از انرژیهای پاک انجام دهند.
نمونههایی از اقداماتی که میتوان برای کاهش انتشار دی اکسید کربن انجام داد
- سرمایهگذاری در انرژیهای پاک مانند انرژی خورشیدی و بادی
- بهبود بهرهوری انرژی در ساختمانها و صنایع
- استفاده از حملونقل عمومی و حملونقل پاک
- تغییر رژیم غذایی به سمت غذاهای کمکربن
انتشار دی اکسید کربن یک مشکل جهانی است که برای حل آن همکاری بینالمللی ضرورت دارد. کشورهای جهان باید با همکاری یکدیگر برای کاهش انتشار دی اکسید کربن و جلوگیری از پیامدهای فاجعهبار تغییرات آب و هوایی تلاش کنند.
نظرات