«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
رشد انرژیهای تجدیدپذیر در آلمان: پیشرفتی واقعی یا بازی با آمار؟
تولیدکنندگان برق آلمان تولید برق با استفاده از سوختهای فسیلی را ۱۹ درصد کاهش دادند/ تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در آلمان تنها ۲.۱ درصد افزایش یافت
در نیمه اول سال جاری، تولیدکنندگان برق آلمان تولید برق با استفاده از سوختهای فسیلی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد کاهش دادند. با این حال، تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر تنها ۲.۱ درصد افزایش یافت. این کاهش بزرگ در تولید با سوخت فسیلی عمدتاً به دلیل کاهش ۶ درصدی تقاضای برق و فعالیتهای صنعتی ضعیف در بین ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۴ بود.
به گزارش تجارتنیوز، آلمان به طور قابل توجهی سهم انرژیهای تجدیدپذیر را در تامین برق خود افزایش داده است. با این حال، باید با احتیاط به این پیشرفت نگاه کرد زیرا بخش عمدهای از این بهبود ناشی از کاهش تقاضای برق در اثر فعالیتهای صنعتی ضعیف است. این کاهش تقاضا تاثیر مستقیم بر کاهش تولید برق از سوختهای فسیلی داشته است، اما به همان اندازه افزایش تولید از منابع انرژی تجدیدپذیر را جبران نکرده است.
پیشرفتها و چالشها در تولید برق آلمان
در نیمه اول سال جاری، تولیدکنندگان برق آلمان تولید برق با استفاده از سوختهای فسیلی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد کاهش دادند. با این حال، تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر تنها ۲.۱ درصد افزایش یافت. این کاهش بزرگ در تولید با سوخت فسیلی عمدتاً به دلیل کاهش ۶ درصدی تقاضای برق و فعالیتهای صنعتی ضعیف در بین ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۴ بود.
اگر فعالیتهای صنعتی مجدداً افزایش یابد، تقاضای برق نیز افزایش خواهد یافت و شرکتهای برق ممکن است مجبور شوند برای تامین این تقاضا به تولید گاز طبیعی بیشتر روی بیاورند که میتواند بخشی از پیشرفت در تامین انرژی پاک را جبران کند.
وضعیت منابع انرژی تجدیدپذیر آلمان
براساس گزارش اندیشکده انرژی پاک Ember، در سال گذشته انرژی بادی از زغال سنگ پیشی گرفت و به بزرگترین منبع برق آلمان تبدیل شد. در سال ۲۰۲۲، آلمان ۴۶ درصد از برق خود را از سوختهای فسیلی تأمین میکرد، اما انرژی بادی با سهم ۲۷.۲ درصد بالاتر از زغال سنگ با ۲۶.۸ درصد قرار گرفت.
آلمان در سال ۲۰۲۳ ظرفیت بیسابقهای در انرژی خورشیدی و بادی نصب کرد، اما تنها انرژیهای خورشیدی به اهداف دولت رسیدند، در حالی که تاسیسات برق بادی از اهداف کوتاهتر بود. دادههای انجمن برق بادی BWE نشان میدهد که انرژی بادی نیز شاهد افزایش در مناقصههای انرژی بادی بود که در سال گذشته ظرفیت کل انرژی با رکورد بالای ۶.۴ گیگاوات را به ارمغان آورد.
در حالی که سهم منابع انرژی تجدیدپذیر در تولید ناخالص الکتریسیته آلمان در سال 2023 به 53 درصد رسیده است که نسبت به 44 درصد در سال 2022 افزایش یافته است، این کشور نیاز به سرعت بخشیدن به تاسیسات انرژی خورشیدی، بادی و ظرفیت باتری دارد تا 80 درصد از تولید برق را تا سال 2030 انرژی های تجدیدپذیر تشکیل دهد.
اثرات اقتصادی و صنعتی
به نقل از oilprice، شبکه برق آلمان سبزتر شده و انتشار گازهای گلخانهای از بخش برق کاهش یافته است، اما این تحولات عمدتاً ناشی از رشد اقتصادی ضعیف و صنعت ضعیف بوده است. هزینههای بالای انرژی یکی از دلایل اصلی ضعف تولید و فعالیت صنعتی در آلمان در دو سال گذشته بوده است. صنایع انرژیبر مانند مواد شیمیایی و کودهای شیمیایی بیشترین آسیب را دیدهاند.
فدراسیون صنایع آلمان (BDI) نیز برای آینده نزدیک خوشبین نیست. این نهاد صنعتی در گزارشی اعلام کرد که تولیدات آلمان در سه ماهه چهارم سال 2023 در مقایسه با اواخر سال 2019، قبل از شیوع بیماری همه گیر، بیش از 7 درصد کاهش یافت. فدراسیون صنایع آلمان (BDI) انتظار دارد که تولید صنعتی در آلمان در سال 2024 نسبت به مدت مشابه سال قبل 1.5 درصد دیگر کاهش یابد. در دو سال گذشته، تولید صنعتی سالانه 0.5 درصد کاهش یافته بود.
در همین راستا، فدراسیون صنایع آلمان (BDI) گفت: صنعت آلمان تقریباً یک دهه رشد تولید خود را از دست داده است.
این عملکرد ضعیف صنعتی، تا حدی به دلیل هزینههای بالای انرژی، به کاهش مصرف برق آلمان کمک کرده است. هنگامی که فعالیت صنعتی بهبود یابد، تولیدکنندگان برق آلمان ممکن است مجبور شوند نیروگاه های سوخت فسیلی را برای تامین تقاضا راه اندازی کنند.
آلمان برای دستیابی به اهداف بلندپروازانه خود در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ نیاز به تسریع در تاسیسات انرژی خورشیدی، بادی و ظرفیت باتری دارد. با اینکه افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق این کشور نشاندهنده پیشرفتی مثبت است، اما این پیشرفتها عمدتاً به دلیل کاهش تقاضای برق ناشی از ضعف صنعتی بوده است. در صورت بهبود فعالیتهای صنعتی، ممکن است نیاز به افزایش تولید برق از سوختهای فسیلی باشد که میتواند برخی از دستاوردهای فعلی را تحت تاثیر قرار دهد. برای حفظ و پیشرفت در این مسیر، نیاز به راهبردهای جامعتر و سرمایهگذاریهای بیشتری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر است.
اخبار حوزه محیطزیست و تغییرات اقلیمی را در صفحه اقتصاد سبز تجارتنیوز بخوانید.
نظرات