در گفتگو با عضو شورای شهر تهران:
برنامه شورای شهر تهران برای مقابله با شهرفروشی
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران از بازنگری در بودجه سال جاری خبر داد و گفت: درآمدهای ناپایدار شهر را به درآمدهای پایدار هدایت خواهیم کرد.
هزینه اداره شهر تهران در کمتر از ۱۵ سال، ۴۰ برابر شده است و این افزایش تصاعدی هزینهها و فقدان درآمد پایدار موجب شده است که مدیریت شهری به استفاده از درآمد ناپایدار و فروش و حتی پیشفروش شهر روی بیاورد.
به گزارش تجارتنیوز، مدیریت جدید شهری به دنبال بررسی چرایی افزایش هزینه اداره شهر و در این مسیر با ارائه راهکارهایی در صدد کاهش هزینهها نیز است. بدون تردید ایجاد تحول در نظام مدیریت شهری، نیازمند تحول در مدیریت هزینه و اتکا به درآمد پایدار است به همین دلیل با حسن رسولی یکی از اعضای شورای شهر تهران تهران در این باره به گفتوگو نشستیم.
چرا شهر تهران در مدیریت گذشته گران اداره می شد؟ آیا شیوه مدیریت اشتباه بود؟
سرفصل این موضوع مربوط به اقتصاد حوزه مدیریت شهری است و یکی از اهداف راهبردی دوره پنجم اهتمام به این مقوله است، یعنی توجه به اقتصادی بودن یا نبودن تمامی فرایندها، تصمیمات، لوایح و سایر اموری که در حوزه مدیریت شهری دارای اثر وضعی است.
ما به دنبال شفافسازی عمومی در حوزه مدیریت شهری هستیم. در حال حاضر اتکا اقتصاد مدیریت شهری به منابع درآمد پایدار است.
بر اساس گزارش رسمی شهردرای تهران این درآمد امروز به مرز 72 درصد رسیده است و تهدید جدی به حساب میآید. برنامه ما این است که در جهت کاهش این اتکا به منابع ناپایدار اقتصاد شهری گام برداریم. درآمدهای شهر برای هزینهکرد عمدتا از طریق عوارض حوزه شهرسازی و درآمدهای ناپایدار همچون تراکمفروشی است.
در انتقادات موجود به اداره شهر و هزینه های مرتبط با آن، همواره به بالا بودن هزینه نگهداشت شهر ایراداتی گرفته می شود. آیا در مدیریت جدید این رویه اصلاح خواهد شد؟
ما به دنبال بازنگری در قیمت تمامشده انجام خدمات شهری در حوزه پروژههای عمرانی و نگهداشت شهر هستیم. یک نمونه، امروز شهرداری تهران در حال طراحی و اجرای تقاطع غیرهمسطح در محل فعلی پل گیشا است، برای ما مهم است که بدانیم اقتصاد این پروژه چگونه تعریف شده و قیمت تمامشده واحد کار در طراحی و اجرا متناسب با شرایطی که در بقیه دستگاههای اجرایی کشور جاری موجود است، لحاظ شده یا نه، باید بدانیم اجرای این پروژه چقدر اهمیت دارد آیا قیمت تمامشده مساوی است، آیا بیشتر است یا کمتر، دانستن این مسایل به اداره بهتر شهر کمک خواهد کرد.
شورای شهر در حوزه نگهداشت شهر در حال بررسی است اینکه هزینهها در حوزه معاونت شهری برای جمعآوری زباله، نگهداری بوستانها و سایر موارد چگونه است؟ در بخش حملونقل هزینهها چگونه است؟ و در سایر سرفصلهای بودجه ای، با بررسی این موارد است که میتوان درباره قیمت تمامشده اداره شهر تحت عنوان گران یا ارزان اداره شدن شهر نظر داد.
نتایحی که به دست میآوریم از طریق تشکیک مساعی در این سرفصل در دو حوزه معاونت مالی و اقتصادی و طرح و برنامه دنبال میکنیم، همچنین برای بررسی از نهادهای تخصصی همچون مرکز پژوهشهای مجلس و شورا و صاحبنظران استفاده خواهیم کرد تا با شناسایی علل به دنبال پایدار کردن منابع ناپایدار درآمدی در مدیریت شهری باشیم.
این کار مانع از شهرفروشی خواهد شد و موجب ایجاد انظباط مالی در اقتصاد شهری خواهد شد این رویه در کاهش هزینههای اداره شهر موثر خواهد بود. مدیریت جدید به دنبال این است که با برونسپاری بخشهایی از خدمات شهری و استفاده از مشارکت مردم هزینهها را در حوزه اقتصاد شهری کاهش دهد.
بر حسب اطلاعات کسب شده کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر در حال بررسی بودجه سال ۹۶ است، با توجه به بررسیها آیا آماری وجود دارد که اداره گران شهر را تایید کند؟
به عنوان عضو این کمیسیون نمیتوانم هماکنون آماری را اعلام کنم، از شما نیز میخواهیم کمی صبر کنید و از شتابزدگی در امور مالی و اقتصادی پرهیز کرد. تلاش داریم آماری را اعلام کنم که در صحت آن شک و تردیدی نباشد.
بازنگری بودجه سال ۹۶ نتایجی داشته است؟ چه تغییراتی در سرفصلها خواهیم داشت؟
یکی از مهمترین چالش های شهردار تهران در اداره شهر در نیمه دوم امسال، عدم تعادل منابع و مصارف است. ما با همکاری شهرداری از طریق افزایش منابع درآمدی از سویی و کاهش مصارف شهر باید تلاش کنیم با تعدیل و اصلاح بودجه به مدیریت شهری کمک کنیم که از طریق بهکارگیری این دو اهرم با تدابیری که مجوز آن را از شورای شهر دریافت میکند، شهر را اداره کند. به زودی اعلام خواهد شد که کاهش بودجه در نیمه دوم سال در کدام سرفصل خواهد بود.
این احتمال وجود دارد که اولویتهای بودجه امسال تغییر یابد؟
همه چیز ممکن است. در آینده نزدیک این موارد را با جزئیات اعلام خواهیم کرد فعلا در حال بررسی هستیم.
اعلام شده که کمیسیون برنامه و بودجه در راستای مقابله با شهرفروشی با واگذاری دو مجموعه شهر آفتاب و شهروند مخالفت کرده است و این واگذاری متوقف شده است؟
این موضوع در کمیسیون برنامه و بودجه مطرح نشده است و ما هنوز ورودی به این موضوع نداشتیم، بنابراین روند واگذاری از سوی شورا متوقف نشده است.
به عنوان یکی از اعضای شورای شهر و عضو کمیسیون برنامه و بودجه موافق این واگذاری هستید؟
باید مطالعه کنم تا بدانم آیا این واگذاری توجیه فنی و اقتصادی دارد یانه، اگر به این نتیجه برسم که واگذاری این دو مجموعه همانند برخی از پروژههای واگذارشده شهر به بخش خصوصی نبوده است و خصولتیسازی شده است، مخالفت خواهم کرد.
منبع: انتخاب
نظرات