فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۴۴۹۵۱۹

وضعیت اصناف بعد از شیوع کرونا

وضعیت اصناف بعد از شیوع کرونا

موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی در گزارشی به بررسی وضعیت اصناف بعد از شیوع کرونا در کشور پرداخته و اعلام کرده است واحدهای صنفی خدماتی، خدمات فنی و تولیدی با بیشترین میزان آسیب مواجه خواهند شد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، اصناف با حدود ۲٫۷ میلیون واحد صنفی (با احتساب حدود ۵۰۰ هزار صنفی بدون پروانه) نقش مهمی در بخش خدمات کشور از زنجیره تأمین تا توزیع کالاها و ایجاد اشتغال‌زایی دارند. با توجه به ماهیت چهارگانه اصناف کشور، این اصناف در تمام زیر بخش‌های خدمات به‌جز خدمات عمومی و مؤسسات پولی و مالی توزیع‌شده‌اند.

اصناف کشور در چهار دسته توزیعی، خدماتی، تولیدی و خدمات فنی قرار دارند. بیش از یک‌میلیون واحد صنفی در دسته توزیعی ( ۴۹ درصد کل واحدهای صنفی کشور)، حدود ۱۹ درصد اصناف تولیدی ،۱۷ درصد اصناف خدمات فنی و ۱۵ درصد خدماتی هستند.

بررسی استانی واحدهای صنفی نشان می‌دهد که استان تهران با حدود ۱۴ درصد اصناف کشور در رتبه اول قرار دارد و سپس استان‌های اصفهان و خراسان رضوی بیشترین تعداد اصناف را در کشور دارند. استان‌های قم و گیلان که شیوع کرونا در آنجا مشاهده شد، به ترتیب حدود ۸۸ و ۲۸هزار واحد صنفی دارند.

بررسی سرانه واحد صنفی به ازای هر ۱۰۰۰ نفر حاکی از آن است که است استان‌های ایلام و مازندران به ترتیب با ۴۴ و ۴۱ واحد صنفی دارای بیشترین سرانه در کشور هستند و استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان، قم و تهران به ترتیب با ۱۳ ،۱۸ ،۲۰ ،۲۱ و ۲۲ واحد صنفی در انتهای رتبه‌بندی کشوری قرار دارند.

بر اساس برآورد دبیرخانه هیات عالی نظارت بر سازمان‌های صنفی، به ازای هر واحد صنفی ۲٫۵ شغل در کشور ایجاد می‌شود و با احتساب اصناف دارای پروانه و فاقد پروانه، میزان اشتغال‌زایی آن‌ها به بیش از ۶٫۵ میلیون نفر خواهد رسید.

(اشتغال واحدهای دارای پروانه ۵٫۵ میلیون شغل است.) در بررسی‌های موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی آمده است: بعد از شیوع کرونا تولید از دو ناحیه با مشکل مواجه شد. ازیک‌طرف در سمت تقاضا بسیاری از فعالیت‌های واحدهای صنفی با کاهش تقاضا مواجه شده‌اند و از سوی دیگر در سمت عرضه نیز به دلیل سیاست‌های دولت و جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری، واحدهای صنفی با تعطیلی مواجه شدند. بنابراین بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی این واحدها تعطیل‌شده و اشتغال‌زایی آن‌ها به‌شدت درخطر افتاده است و تداوم شرایط جاری میزان آسیب‌پذیری آن‌ها را به‌شدت افزایش خواهد داد.

همچنین در بخش دیگری از گزارشی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی آمده است:« با توجه به شرایط اعلام‌شده به نظر می‌رسد وضعیت اشتغال در واحدهای صنفی بسیار نگران‌کننده باشد.

مطابق بررسی‌ها یک کاهش اشتغال موقتی در حدود ۳ میلیون نفر در اصناف می تواند مشاهده شود. در بین گروه‌های چهارگانه اصناف، اصناف توزیعی با ۳۵درصد کاهش شغل، با کمترین کاهش مواجه شده‌اند، اما به دلیل سهم بالا آن در ایجاد اشتغال، این کاهش بسیار بالا است.

واحدهای صنفی، خدماتی، خدمات فنی و تولیدی با بیشترین میزان آسیب‌پذیری مواجه شده‌اند. بنابراین ضروری است دولت برنامه‌ای برای کاهش آثار زیان‌بار این بیماری برای بخش اصناف و تدابیر لازم برای کوتاهی دوره بیماری بی اندیشد. البته در شرایط شیوع ویروس کرونا برخی کسب‌وکارها، ازجمله کسب‌وکارهایی که در حوزه بهداشتی، دارویی و … نیز رونق پیداکرده‌اند، اما در مقایسه با آثار زیان‌بار آن بر سایر صنوف بسیار اندک است.

منبع: اتاق بازرگانی تهران

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.