یک اقتصاددان در گفتگو با تجارتنیوز مطرح کرد:
کسری بودجه امسال با تورم چه میکند؟ / استفاده از مکانیزم بورس برای تامین کسری بودجه
به گفته یک اقتصاددان، تامین کسری بودجه از طریق چاپ پول میتواند منجر به تورم شود اما الان دولت از مکانیزم بازار سرمایه استفاده میکند، ولی نباید فقط به فکر پوشش کسری بودجه خود باشد؛ تعامل با بازار سرمایه مستلزم ملزومات و زیرساختهایی است.
به گزارش تجارتنیوز ، مرکز پژوهشهای مجلس در سال گذشته پیشبینی کرده که در سال ۹۹ دولت با کسری بودجه ۸۶ هزار میلیارد تومانی مواجه خواهد شد که اگر این کسری از محل بانک مرکزی تأمین شود در حدود ۲۰ درصد تورم (علاوه بر تورم پیشبینی شده برای سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ ) در پی خواهد داشت.
همچنین براساس محاسبات این مرکز، هر ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش در پایه پولی در پایان سال ۱۳۹۹؛ منجر به رشد ۲٫۵ درصدی نقدینگی خواهد شد.
کمیل طیبی، اقنصاددان در گفتگو با تجارتنیوز به بررسی این موضوع پرداخت و گفت: کسری بودجه معمولا یک عامل تورمزا است که تامین آن با چاپ پول، تقویب منجر به تورم میشود. معمولا دولتها وقتی شرایط سختی داشته باشند این راه را انتخاب میکنند. تجربه چند دهه اخیر اقتصاد نشان میدهد که وقتی کسری بودجه داریم تورم نیز وجود خواهد داشت.
وی افزود: اما این که بگوییم هر ۱۰ هزار میلیارد تومان معادل ۲٫۵ درصد به تورم اضافه میکند، یک پیشبینی است که میتواند تحقق پیدا کند یا نکند.
طیبی با توجه به وضعیت فعلی کشور عنوان کرد: اگر از یک سو امسال ۱۰۰ هزار میلیارد کسری بودجه داشته باشیم و از سوی دیگر بسیاری از درآمدهای دولت ازجمله مالیات و … تحقق پیدا نکند و فروش نفت هم که به مشکل برخورده است؛ پس میتواند این موضوع تورمزا باشد و دولت چارهای جز این ندارد که به سراغ چاپ پول برود.
بورس چقدر به کسری بودجه کمک میکند؟
این اقتصاددان با اشاره به تاکید دولت بر بورس گفت: الان دولت از مکانیزیم بازار سرمایه و عرضه سهام خود استفاده میکند که میتواند منابعی برای تامین مالبی شرکتهای تولیدی باشد و از سوی دیگر تامینکننده منابع مالی کسری بودجه باشد. چون بازار سرمایه در ایران پرریسک است اگر این اقدام درست هدایت و مدیریت شود و مقام سیاستگذار چه در داخل و چه در خارج از دولت بتواند اهداف کنترل تروم را زمان به زمان رصد کنند و جلو ببرند، میتواند کمککننده باشد.
وی ادامه داد: مثلا سیاستگذار باید نرخ هدف تورم را ۲۰ درصد قرار دهد و سیاست انقباظی را در پیش بگیرد و همچنین چون رکود و سال جهش تولید است باید سیاست انبساطی را در مدنظر قرار دهد که یکی از این اقدامات معافیتهای مالیاتی است. پول چاپ کردن از اخذ مالیات خیلی آسانتر است، ولی شرایط فعلی کار را سخت کرده است که نیاز هست هماهنگی لازم در بخش های مختلف و ضمانت اجرایی وجود داشته باشد.
این اقتصاددان معتقد است،بازار سرمایه از طریق این منابع و سپردههایی که مردم جمع میشود میتواند کمککننده باشد؛ دولت نباید فقط به فکر پوشش کسری بودجه خود باشد، تعامل با بازار سرمایه مستلزم ملزومات و زیرساختهایی است.
نظرات