افزایش ارزش افزوده بانکها با بلاکچین
مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی گفت: کاربردهای صحیح بلاکچین منجر به ایجاد ارزش افزوده برای بانکها میشود.
مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر ماهیت متفاوت فناوری بلاکچین و ارز رمزها، گفت: کاربردهای صحیح بلاکچین منجر به ایجاد ارزش افزوده برای بانکها میشود.
به گزارش تجارتنیوز، نیما امیر شکاری افزود: با توجه به سوالهایی که در خصوص ممنوعیت مبادله ارز رمزها در کشور از سوی بانک مرکزی و تضاد این سیاست با موضوع هشتمین همایش بانکداری الکترونیک که انقلاب بلاکچین نامگذاری شده، میشود ذکر این نکته ضروری است که فناوری بلاکچین و بحث ارز رمزها دو موضوع متفاوت از هم هستند و قرار است در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت در خصوص کاربردهای صحیح بلاکچین صحبت شود تا با آشنایی با این فناوری، دانش و آگاهی مسئولان بانکی و پرداخت کشور ارتقا یابد.
امیر شکاری با بیان اینکه ورود به کاربردهای مختلف این فناوری در صنعت بانکداری و پرداخت منجربه ایجاد ارزش افزوده برای بانکها می شود، تصریح کرد: تکنولوژی (DLT) یا فناوری دفتر کل توزیع شده که یک فناوری عام در خصوص نحوه بهرهگیری از پایگاه دادههای گسترده به منظور بهروزرسانی دیتا بیس و پخش در نودهای شبکه است. در هرم فناوری (DLT) وکاربردهای آن، فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) در پایین مقطع این هرم قرار دارد.
وی خاطر نشان کرد: بیشترین کاربرد فناوری دفتر کل توزیع شده دردیتا بیسهای گسترده بوده که از 20 سال پیش جزو مباحث علمی و آکادمیک در دانشگاه ها بوده است. یکی از مشتقات این فناوری که گستره محدودتری دارد، بلاکچین یا فناوری زنجیره بلوکی است که از(DLT) برای اتصال تراکنشها بهره میبرد.
امیر شکاری ادامه داد: بدین معنا که بلاکچین از فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) به منظور اتصال رکوردها به صورت زنجیرهای به نحوی که قابل ردگیری و تعقیب تراکنشها در این بستر امکانپذیر باشد، بهره میبرد.
وی یادآور شد: فناوری بلاکچین برای تراکنشهای به هم مرتبط، بسیار موثر عمل میکند که یکی از کاربردهای این فناوری ثبت رکوردهای مالی که بیشترین کاربرد آن در صنایع بانکداری و پرداخت است.
این کارشناس فناوری و پرداخت اذعان داشت: فناوری بلاکچین میتواند در رای گیری، احراز هویت(KYC) و موارد متعدد به کار گرفته شود که یکی از کاربردهای اولیه آن در حوزه رمزارزها بوده است. از این رو تولید رمز ارزی که بتواند با پشتوانه یا بدون پشتوانه در مسیر خاصی حرکت کند یکی از ده ها کاربرد این فناوری است.
وی تاکید کرد: بیتکوین نیز یکی از انواع ارز رمزها است که شک و شبهههایی درمورد بدون پشتوانه بودن این ارز رمز، قابل ردیابی نبودن و نوسانات زیاد ارزش آن وجود دارد. البته ذکر این نکته ضروری است که بیتکوین یکی از میلیون ها مشتقات فناوری دفتر کل توزیع (DLT) و بلاکچین که ممکن است در مصارف پولشویی و مجرمانه مورد بهرهبرداری قرار گیرد، است.
امیر شکاری تاکید کرد: هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با توجه به اهمیت این فناوری انقلاب بلاکچین نامگذاری شده است. زیرا در تمامی روندهای فناوری اطلاعات در صنایع مالی از بلاکچین به عنوان یکی از نوآوری های متحول کننده صنعت بانکی در یک بازه زمانی 5 الی 10 ساله نام برده میشود.
وی با اشاره به اینکه فناوری بلاکچین ماهیتی متفاوت ار رمزارز و بیت کوین دارد، گفت: بررسی ابعاد مختلف فناوری بلاکچین و کاربردهای آن، بازگویی تفاوتهای این فناوری با ارز رمزها است و منجر میشود که مسئولان بانکها و فعالان این بخش با دانش عمیقتری هدفهای سرمایهگذاری در این بخش را انتخاب کنند که این مهم، یکی از دلایل نامگذاری هشتمین همایش بانکداری الکترونیک با عنوان انقلاب بلاکچین بوده است.
مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی ارتقای شفافیت در صنعت مالی و بانکداری را یکی از مهمترین مزایای بهرهگیری از بلاکچین دانست و افزود: البته در برخی مواقع به اشتباه در خصوص غیر قابل ردیابی بودن این فناوری صحبت میشود در صورتی که مکانیزم KYC واحراز هویت در این فناوری وجود دارد. یکی از کاربردهای بلاکچین احراز هویت و شناسایی افراد در شبکههای مالی است که شیوه آن، متفاوت از متدهای شناخته شده قبلی که برای آن قوانین و مقررات وضع شده، میباشد. از این رو بلاکچین با شیوههای جدید و اجماع یعنی حداکثر و حداقل اعضای شبکه که از مکانیزمهای ریاضی بهره میبرد، فرآیند احراز هویت را انجام میدهد.
به گفته وی، مکانیزمهای ریاضی به مراتب قویتر از مکانیزمهای سنتی است. به عنوان مثال احراز هویت در بانک با مطابقت عکس کارت ملی با چهره افراد صورت میگیرد، در صورتی که در بلاکچین فرایند احراز هویت با ابزارهای مختلف فناورانه از جمله بیومتریک که شامل تشخیص چهره، صدا، عنبیه چشم، اثر انگشت است، انجام میشود.
مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی، ادامه داد: در بلاکچین پایگاه دادهای از تمام شاخصهای بیومتریک وجودارد که به جای عامل انسانی، کامپیوتر مکانیزم احراز هویت را انجام میدهد. البته این بستر از قابلیت پیشرفتهای برخوردار است که درآن امکان جایگزینی رکورد شاخصهای بیومتریک افراد در احراز هویت با رکوردهای تقلبی عملیاتی نیست، زیرا ثبت هر رکورد در بلاکچین منوط به تائید آن از سوی اکثریت شبکه است.
به گفته وی، احراز هویت در شبکههای بلاکچینی الزاما بد نیست بلکه روش جدیدی است که در صورت درک و قانونگذاری آن میشود به نحو احسن از آن استفاده کرد.
منبع: تسنیم
نظرات