خبر فوری:

فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۴۲۵۱۳۸

رئیس کل بانک مرکزی:

اولین حراج عملیات بازار باز فردا انجام می‌شود / ثبات نرخ ارز را تضمین می‌کنم

اولین حراج عملیات بازار باز فردا انجام می‌شود / ثبات نرخ ارز را تضمین می‌کنم

رئیس کل بانک مرکزی، سیاست‌های پولی و ارزی این بانک را برای تقویت اقتصاد تشریح کرد و گفت: اولین حراج عملیات بازار باز فردا دوم بهمن ماه انجام خواهد شد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، با حضور در استودیوی برنامه گفتگوی ویژه خبری سیاست‌های پولی و ارزی دولت سیاست‌های پولی و ارزی این بانک را برای تقویت اقتصاد تشریح کرد و گفت: اولین حراج عملیات بازار باز فردا دوم بهمن ماه انجام خواهد شد.

وی افزود: در حال حاضر نسبت بدهی‌های دولت به تولید ناخالص داخلی ۳۲ درصد است در حالی‌که برخی از کشورها، این رقم را تا بالای ۱۰۰ درصد تجربه می کنند؛ پس باید دولت بدهی‌های خود را جایگزین کند و وقتی که شرایط دولت سخت است باید اوراق را به فروش رسانده و در زمانی که اوضاع دولت بهتر است، اوراق خریداری کند.

به گفته همتی، بانک مرکزی فقط از بازار ثانویه اوراق را خریداری می‌کند و حق خرید اوراق دولت را ندارد. بر این اساس، مطمئن باشید ک اجازه نخواهیم داد که از این بابت به تورم و نقدینگی دامن بزنیم. در عین حال که دولت تلاش می‌کند که راه‌های جدیدی را در تحریم بگشاید، اما بانک مرکزی تلاش دارد تا راهکارهای جدیدی را در این رابطه به کار گیرد.

چرا بانک‌ها ساده پول را می گیرند و سخت وام می‌دهند؟

وی افزود: اینکه مشتریان در چارچوب بانک نمی‌توانند وام بگیرند با اینکه بانک‌ها وام نمی‌گیرند، متفاوت است؛ چراکه از ابتدای سال تا به حال ۶۲۶ هزار میلیارد تومان از سوی بانک‌ها به عنوان تسهیلات پرداخت شده است. اینکه همه این ارقام را دانه‌درشت‌ها گرفته باشند، صحت ندارد؛ چراکه ۸۵۰ هزار نفر ۲۴ هزار میلیارد تومان وام ازدواج از بانک‌ها گرفته‌اند؛ این در حالی است که در حوزه دانش‌بنیان، ۸۳۰۰ میلیارد تومان به ۸۷۱ شرکت طی نه ماهه ابتدای امسال وام داده شده است.

همتی گفت: ۷۱ درصد از وام‌هایی که به بخش صنعت داده شده، به سرمایه در گردش پرداخت شده است، یعنی سر سال باید این منابع پس داده شده و دوباره وام گرفته شود. ما اکنون ۱۰ هزار میلیارد تومان برای اشتغال پایدار اختصاص داده شده و برای ۳۲۸ هزار نفر نیز شغل ایجاد شده است.

وی تصریح کرد: من می‌دانم که مردم تحت فشار هستند و شرایط تحریم مردم را کلافه کرده است و ما هم امیدواریم کاری برای مردم انجام دهیم. من اطلاعات و آمار دارم که بانک‌ها به مردم وام می‌دهند؛ چرا صادرات غیرنفتی کشور مثبت شده است، به خاطر این بود که تولید رونق یافته است.

همتی گفت: ما به تولید کمک می‌کنیم و وام داده‌ایم، این در حالی است که بانک‌ها نیز مشکل دار بوده و تخلف دارند؛ اما به هر حال همین اقتصادی که روی پای خود ایستاده و رشد اقتصادی غیرنفتی آن مثبت شده و تورم نزولی دارد، سیستم مالی، پولی و ارزی کشور آن را مورد پشتیبانی قرار داده است. اما ما با بانک‌های متخلف برخورد کرده‌ایم.

آیا بازار ارز همچنان قابل پیش‌بینی خواهد ماند؟

رئیس کل بانک مرکزی در خصوص بازار ارز گفت: یک‌سال و نیم پیش در اوج التهابات ارزی که دلار به بالای ۱۹ هزار تومان رسید، رسما اعلام کردم که سیاست‌های جدیدی ارزی شروع شده و به مردم قول دادم که نرخ ارز را کنترل می‌کنم، اما به هر حال شوکی که تحریم ایجاد کرده را مهار کردیم. در این دوره یک‌سال و نیمه به کمک دولت، توانسته‌ایم که این توطئه را متوقف کرده و بازار ارز را به ثبات برسانیم.

همتی گفت: ثبات بازار ارز ناشی از اقدامات پیچیده‌ای در بخش نقل و انتقال ارز، تهاتر، اقدامات ریالی و ارزی بوده است و اکنون تجارت خارجی به ثبات رسیده است. در نه ماهه امسال بالغ بر ۳۱ میلیارد دلار رسیده است و ۱۰۰ میلیون دلار هم مازاد تجاری داریم، آن هم در کشوری که تحت سخت‌ترین تحریم است.

وی افزود: این یک پیروزی بزرگ برای کشور است و اگرچه فشار خیلی زیاد است و به طبقات پایین جامعه آمده است، اما به هر حال مسئولان مشغول به کار هستند. الان اقتصاد ما پایدار است و قول می‌دهم که ثبات نرخ ارز را حتما تضمین کنم. هنوز هم نرخ ارز ارزش ذاتی ارز نیست، ولی ثبات را فدای نرخ نخواهم کرد که نرخ را به یک نقطه برسانم ولی نوسان داشته باشد، پس من قول می دهم که اقتصاد ایران پیش‌بینی‌پذیر شود.

صادرکنندگان در بازگشت ارز خیلی خوب عمل کردند

همتی گفت: وظیفه بانک مرکزی این است که متغیرهای اقتصادی را برای فعالان اقتصادی پیش‌بینی‌پذیر کنیم.

وی با بیان اینکه میانگین هفت ماهه نرخ نیما نوسان خاصی نکرده است، گفت: من مرهون زحمات صادرکنندگان هستند و آنها کار مهمی را انجام داده‌اند، البته ما نیز تلاش کردیم که به آنها تسهیلات بدهیم و از ابتدای سال جاری نیز ۲۰ میلیارد دلار ارز صادرات در سامانه نیما عرضه شده است و ما توانستیم بیش از ۳۲ میلیارد دلار تامین ارز واردات داشته باشیم. یعنی تا به امروز، ۳۲ میلیارد دلار تامین مالی برای واردات داشته‌ایم و صادرکنندگان غیرنفتی ۲۰ میلیارد دلار ارز آورده اند و خوب عمل می‌کنند و اگر سود هم می‌برند نوش جان آنها باشد.

همتی گفت: صادرات ناشی از تولید است و تولیدکنندگان به آرامش بازار کمک کرده‌اند، این در حالی است که امسال تقویت تولید اولویت اول ما است و این مسیر را در تولید و صادرات به خوبی حمایت خواهیم کرد.

وی اظهار داشت: بی‌سابقه‌ترین تحریم بر علیه ایران وضع شده و بر کشورهای دوست و همسایه ما نیز فشار وارد می‌آورند که با ایران کار نکنند، پس اینکه ما فکر کنیم که ارز مورد نیاز همه واردکنندگان را مثل شرایط داخلی تامین کنیم اشتباه است؛ پس ما تاکید بر داخلی‌سازی داریم.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بخش قابل توجهی از داروی وارداتی در داخل تولید شده است، گفت: نیاز ارزی در این بخش کاهش یافته است؛ این در حالی است که باید در سایر بخش‌های نیز این‌گونه عمل کنیم؛ یعنی در زمانی که مواد اولیه و واسطه‌ای قابل تولید باشند، ارز برای واردات نخواهیم داد.

واردکنندگان خودرو ما را بیچاره کرده‌اند، اما من اجازه اختصاص ارز به آنها را نمی‌دهم

وی افزود: برخی ستادهایی درست کرده‌اند که تولید داخلی را رونق دهند؛ پس کم بودن ارز برای واردات بی‌رویه باعث شود که خلاقیت‌های داخلی رشد کند. به این معنا که برخی بانک مرکزی را بیچاره کرده‌اند و فشار می‌آورند که برخی از خودروها را بتوانند ترخیص کنند. ما یکبار برای همیشه باید محکم بایستیم و بگوییم که دولت تصمیم گرفته به خودرو اجازه واردات ندهد. من به این ا ارز نخواهم داد و واردات خودرو را آزاد نخواهم کرد.

همتی گفت: ما در مرداد سال ۹۷ مقرراتی را برای واردات خودرو گذاشتیم و اگر خارج از ضوابط واردات خودرو صورت گیرد من به عنوان بانک مرکزی با این واردات مخالفت خواهم کرد و ارز آن را تامین نمی‌کنم. در شرایطی که مواد اولیه ما با مشکل تامین ارز مواجه هستند، چرا باید خودرو وارد شود؛ حتی با واردات خودروهای هیبریدی هم موافق نیستم چراکه کارهای واجب‌تری داریم و باید برای سال‌های آینده ذخیره ارزی داشته باشیم؛ ما به هر حال هنوز نمی‌دانیم شرایط تحریم در سال‌های آینده چه خواهد شد.

وی افزود: ذخایر اسکناسی ارز ما نسبت به یک دهه گذشته بی‌سابقه است، ولی من به خودم اجازه نمی ‌دهم که آن را بی رویه در بازار بریزم. دلالان نمی‌توانند بر بازار اکنون اثرگذار باشند چراکه به خوبی می‌دانند اگر بانک مرکزی بخواهد یک شبه بازار را کنترل کند و ارز در بازار بریزد، حتما دلالان را دچار مشکل خواهد کرد.

ادغام بانک‌ها در چه مرحله‌ای است

همتی با بیان اینکه گروه‌هایی از دادگستری مشغول ارزیابی اموال و دارایی‌های بانکی هستند گفت: دو بانک به زودی در بانک سپه ادغام شده و اکنون بیش از ۶۰ درصد سهام بانک‌ها به بانک سپه منتقل شده است و امکان ابقای آنها وجود ندارد و ظرف دو سه ماه آینده تابلوی بانک سپه بالای این شعب خواهد رفت.

منبع: مهر

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.