تجارتنیوز گزارش میدهد:
بانک مرکزی کدام سپردهها را تضمین میکند؟
برخی بانکها سود ۲۵ درصدی به سپردهگذاران خود میدهند، در صورت بروز مشکل و بحران بانکها چه تضمینی برای پرداخت اصل سپرده وجود دارد؟
به گزارش تجارتنیوز ، تضمین سپردههای بانکی به این معناست که اگر بانکی در پرداخت سپردهها دچار مشکل شد، بانک مرکزی اصل پول را پرداخت میکند.
براساس مصوبات هیات وزیران، سقف ضمانت سپردهگذاری در بانکها و موسسات اعتباری ۱۰۰ میلیون تومان است.
سال ۹۶ برخی از موسسههای اعتباری سودی بیش از ۲۰ درصدی به سپردهگذاران خود دادند که ورشکستگی آنها را درپی داشت. جبران ضرر این بانکها و موسسات مالی و اعتباری ۳۶ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور ضرر زد.
بانک مرکزی برای جلوگیری از پرداخت سود بالا از سوی بانکها به مردم هشدار داده که سپردهگذاری در بانکها تا ۱۰۰ میلیون تومان تضمین شده است. یعنی اگر فردی قصد داشته باشد ۲۰۰ میلیون تومان در بانک سپردهگذاری کند، در صورت ورشکسته شدن بانک، بانک مرکزی فقط ۱۰۰ میلیون تومان آن را برمیگرداند.
به گفته بسیاری از کارشناسان امور بانکی، در صورت بروز مشکل بانک مرکزی میتواند به هر سپرده بانکی ۱۰۰ میلیون تومان زیان پرداخت کند. برای باقی مانده مبلغ نیز نمیتوان کاری انجام داد، بخشی از سرمایه فرد از بین میرود.
تضمین سپردههای بانکی افزایش پایه پولی را برای کشور در پی دارد و در بلندمدت مشکلاتی همچون افزایش تورم و نرخ بهره را برای بانکها پدید میآورد.
علاوه بر این که بانکها مصوبات شورای پول و اعتبار را در پرداخت سود اجرا نمیکنند، پیگیریهای تجارتنیوز نیز نشان میدهد که برخی بانکها به مشتریان ویژه خود تا ۲۵ درصد هم سود میدهند. این موضوع میتواند بانکها را در بلندمدت با مشکل کمبود نقدینگی مواجه سازد. با این وضعیت احتمال رخ دادن بحران برای بانکها وجود دارد.
در حالی که بانک مرکزی تا ۱۰۰ میلیون تومان را تضمین میکند، اما بانکها به مشتریان خود از این سقف سپرده تضمین شده نمیگویند. اپراتور بانک آینده در این خصوص به تجارتنیوز میگوید: حتی اگر شما یک میلیارد تومان هم سپردهگذاری کنید مشکلی برای دارایی شما به وجود نمیآید، حتی اگر مشکلی ایجاد شود بانک اصل سپرده با سود را به مشتری برمیگرداند.
چرا بانکها در قرارداد سپردهگذاری خود این موضوع را به گونهای دیگر بیان میکنند و تضمین کل مبلغ سپردهگذاری را میدهند؟
به نظر میرسد تجربه بحران موسسات مالی و اعتباری موجب شده که بانکها برای اجرا نکردن مصوبات پشتشان به دولت و بانک مرکزی گرم باشد.
نظرات