فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۷۴۹۹۲۹

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد؛

تداوم عرضه بورسی خودرو با حمایت سازمان بورس / دنا دست پر به بورس کالا بازگشت

تداوم عرضه بورسی خودرو با حمایت سازمان بورس / دنا دست پر به بورس کالا بازگشت

اگرچه شورای رقابت این روزها مشغول سنگ‌اندازی در مسیر عرضه خودرو در بورس کالاست اما به نظر می‌رسد نامه هشدارآمیز سازمان بورس به شرکت ایران‌خودرو جواب داده تا دنا با دست پر به بورس کالا بازگردد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، امروز اعلام شد که شرکت ایران خودرو به منظور پوشش تقاضای بازار، تعداد عرضه‌های دنا برای فردا یکشنبه ۲۵ دی ماه را ۵ هزار دستگاه افزایش داده است تا در مجموع فردا ۱۰ هزار دستگاه دنا بر روی تابلوی معاملات برود.

پیش از این و طبق اطلاعیه قبلی بورس کالای ایران، قرار بود روز یکشنبه ۲۵ دی ماه، تنها ۵ هزار دستگاه دنا در تالار خودروی بورس عرضه شود.

پیگیری‌های رئیس سازمان بورس جواب داد

روز پنجشنبه به طور ناگهانی اعلام شد که عرضه خودرو در بورس کالا به دلیل ورود شورای رقابت به مساله تنظیم بازار خودرو، متوقف شده است؛ این در حالی بود که عرضه خودرو در بورس کالا پس از کش و قوس‌های بسیار، در نهایت با جلب رضایت و موافقت وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان عضو شورای عالی بورس در جلسه این شورا در تیر ماه سال جاری، وارد فاز جدیدی شده بود.

با این حال اما سنگ‌اندازی‌ها به قوت خود باقی بود تا اینکه در نهایت لابی مافیای خودرو نتیجه داد و شورای رقابت با هدف در دست گرفتن دوباره قیمت‌گذاری خودرو، وارد میدان شد.

توقف عرضه بورسی خودرو در آستانه عرضه دنا، زیان زیادی به خریداران وارد می‌کرد. چرا که اغلب خریداران سرمایه خود را طی روزهای اخیر نقد کرده بودند تا در این عرضه مشارکت کنند.

در پی توقف عرضه‌ها، سازمان بورس در نامه‌ای تهدیدآمیز نسبت به عملکرد شرکت‌ ایران‌خودرو هشدار داد. در همین حال مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز روز گذشته در نامه‌ای به احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس شورای عالی بورس، خواستار اقدام مناسب و فوری برای از بین بردن ابهامات عرضه و فروش خودرو در بورس کالا شد.

در متن نامه عشقی به خاندوزی آمده است: «بخشی از ضعف‌های صنعت خودرو ناشی از مدیریت‌های نادرست در این صنعت و بخش دیگر مواردی است که از خارج از صنعت خودرو و بر اساس تصمیم‌های سیاستگذاران اقتصادی بر صنعت تحمیل گشته است؛ قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودرو خصوصا بر محصولات دو خودروساز بزرگ کشور، سهم مهمی در زیان ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی این صنعت را به خود اختصاص داده است.»

رئیس سازمان بورس در ادامه این نامه افزوده است: «در جلسه مورخ ۲۱ تیرماه ۱۴۰۱ شورای عالی بورس با موافقت وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت مقرر گردید عرضه خودرو در بورس کالا صورت پذیرد که این فرایند به صورت گام به گام در حال تکامل می‌باشد و از ماه گذشته تاکنون با همکاری وزارت صمت و خودروسازان مبنی بر افزایش عرضه، روند رو به رشد آن ادامه دارد.»

به گفته عشقی تاکنون تنها ۳۶۰۰۰ انواع خودرو در بورس کالا مورد معامله قرار گرفته است و رانتی بیش از ۱۱ همت از بین رفته است؛ در حالیکه این تعداد خودرو درصد بسیار کمی از کل تولید خودرو در کشور است که نسبت آن به کل تولید رانت بیش از ۱۰۰ همت را در این بازار نشان می‌دهد.

عشقی در این نامه تاکید کرده است: «علاوه بر حذف رانت، واقعی شدن تقاضا، رشد قیمت سهام خودروسازان و تاثیر آن بر بازار سرمایه بازگشت اعتماد مردم به سرمایه‌گذاری، افزایش درآمد مالیاتی دولت، تزریق نقدینگی به خودروسازان جهت اجرای طرح های توسعه پیش‌رو، تحویل خودرو در موعد تحویل توسط خودروسازان، جذب نقدینگی از جامعه، عدم نیاز خودروسازان به دریافت وام از سیستم بانکی و به تبع آن کاهش اثر این بخش در خلق نقدینگی و … از مواردی است که تا کنون با موفقیت مورد تجربه قرار گرفته است و نیازمند این امر است تا زمان مناسب اجرای این طرح در بورس کالا ادامه یابد و با اصلاحات لازم تعادل در این بازار متلاطم برقرار گردد.

رئیس سازمان بورس افزوده است: «در روزهای گذشته اظهارات شفاهی مسئولان محترم سازمان بازرسی کل کشور، جلسات برگزار شده در شورای رقابت، برخی از مکاتبات صورت گرفته از سوی نمایندگان محترم مجلس با وزارت صمت و … سبب شده است در خصوص ادامه این روند ابهاماتی ایجاد شود. از طرفی این اظهارات بعضا برخلاف اختیارات قانونی دستگاه‌ها در خصوص کالاهای مورد معامله در بازار سرمایه بوده و این ابهام سبب نگرانی سرمایه‌گذاران گردیده است.» عشقی درخواست کرده بود وزیر اقتصاد به این مساله ورود کند.

دستور خاندوزی برای تداوم عرضه‌ها

در پی نامه مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تعیین تکلیف ادامه پذیرش و عرضه خودروهای جدید در بورس کالا، وزیر اقتصاد هم موضوع را در دستور کار شورای عالی بورس قرار داد. لازم به ذکر است تاکنون هیچ درخواست قانونی از سوی دستگاه و نهادها جهت توقف این روند واصل نشده است.

در نامه خاندوزی آمده است: «سیاست وزارت امور اقتصادی و دارایی حمایت از سرمایه‌گذاران و افزایش شفافیت است. با توجه به مصوبه شورای‌عالی بورس و اوراق بهادار و عدم دریافت مصوبه از سایر نهادها، عرضه خودرو در بورس کالا بر اساس مصوبه شورای‌عالی بورس طبق روال گذشته ادامه یابد و در صورت دریافت هر درخواست از سوی سایر دستگاه‌ها و نهادها موضوع مجدداً در شورای‌عالی بورس و اوراق بهادار مطرح گردد.»

انتشار پی در پی آگهی عرضه خودرو در بورس کالا

به دنبال پیگیری‌های سازمان بورس و حمایت وزارت اقتصاد از عرضه خودرو در بورس کالا، امروز آگهی‌های عرضه خودرو به صورت پی‌درپی منتشر شد تا متقاضیان نسبت به عرضه‌های از پیش اعلام شده اطمینان خاطر یابند.

به این ترتیب ایران‌خودرو اعلام کرد عرضه دنا را با 5 هزار دستگاه افزایش، به 10 هزار دستگاه رسانده و طبق وعده قبلی فردا بیست و پنجم دی‌ماه برای فروش به متقاضیان عرضه خواهد کرد.

در همین حال سیباموتور سه‌شنبه بیست و هفتم دی‌ماه با ۵۰ دستگاه کامیون کشنده فاو به بورس کالا می‌آید؛ قیمت پایه این خودرو ۲ میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان اعلام شده و ۱۴ اسفند به خریداران تحویل داده می شود.

در همین حال بهمن دیزل هم روز سه‌شنبه بیست و هفتم دی‌ماه ۱۰۵ دستگاه کامیونت فورس ۶ تنی خود را با قیمت پایه ۹۳۰ میلیون تومان روی تابلو معاملات بورس کالا می برد. تاریخ تحویل این خودرو ۱۴ اسفند است.

هنوز مشخص نیست عرضه‌ خودرو در بورس کالا تا چه زمانی ادامه می‌یابد به ویژه اینکه فشارها بر بورس کالا هنوز ادامه دارد وو بخشی از دولت و وزارت صمت نیز مخالف عرضه خودرو در بورس کالاست.

گزارش‌های بیشتر را در صفحه اخبار بورس بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.