فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۸۴۸۵۹۸

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

دولت وعده‌ها ۲ ساله شد/ خروج بازار سرمایه از اولویت‌های اقتصادی

دولت وعده‌ها 2 ساله شد/ خروج بازار سرمایه از اولویت‌های اقتصادی

انتخابات ریاست جمهوری همواره محفلی برای وعده‌هایی بوده که برخی از آنها هیچ‌گاه محقق نشده است. سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری نیز از این موضوع مستثنی نبود و ابراهیم رئیسی وعده‌های بسیاری در رابطه بورس داد که همچنان محقق نشده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، از حکم تنفیذ ابراهیم رئیسی و زمانی که او بر مسند ریاست جمهوری تکیه زد، تا کنون دو سال می‌گذرد و طی این مدت بازار سرمایه افت و خیز بسیاری را پشت سر گذاشته است. اما نباید فراموش کرد رشدهای شاخص‌های بورسی در این مدت همواره به دنبال افزایش نرخ دلار بوده و دولت رئیسی تا کنون نه تنها تصمیمی بنیادی برای بازار سرمایه نگرفته بلکه بر تهدیدهای بورس افزوده است.

بورس از بازارها جا ماند

بررسی چارت شاخص کل از 12 مرداد 1400 نشان می‌دهد، شاخص کل کمتر از یک ماه پس از آغاز به کار دولت رئیسی وارد یک روند نزولی شد و تا پنج ماه به کاهش ارتفاع خود ادامه داد. این در حالی بود که در این مدت، دلار با رشد 25 درصدی از 25 هزار تومان به محدوده 30 هزار تومان رسید.

پس از نزول پنج ماهه شاخص کل، بازار سرمایه دیگر توان این اندازه از عرضه را نداشت و سهم‌ها به زیر ارزش ذاتی خود رسیده بودند. همین امر سبب شد تا کم‌کم بازار سهام جان بگیرد و شاخص کل در کمتر از چهار ماه حدود 30 درصد افزایش یابد.

اما نباید فراموش کرد که در زمان صعود شاخص کل، بازارهای موازی نیز ثابت نبودند و قیمت سکه و و دلار روزبه‌روز افزایش می‌یافت. با تمامی این تفاسیر رشد شاخص کل از زمان حکم تنفیذ رئیسی تا کنون حتی به 50 درصد هم نمی‌رسد.

در این حال باید گفت اگر شخصی به جای سرمایه‌گذاری در بورس، در بازار دلار و سکه سرمایه‌گذاری می‌کرد، به ترتیب حدود 95 و 157 درصد بازدهی کسب می‌کرد. حتی اگر این شخص سرمایه خود را در بانک سپرده‌گذاری می‌کرد فارغ از تحمل تمامی استرس‌ها، در این مدت سود حدود 40 درصدی نصیبش می‌شد.

افزایش ریسک‌های بورس

همین امر موضوع عقب ماندگی بورس در دولت رئیسی را بار دیگر اثبات می‌کند. این در حالی بود که رئیسی در زمان انتخابات همواره «حمایت از بورس» را شعار انتخاباتی خود کرده بود.

در این مدت نه تنها حمایتی از بورس دیده نشد بلکه همواره به ریسک‌های سرمایه‌گذاری در بازار سهام اضافه شد. برای مثال در اواخر سال گذشته بود که سهامداران با وعده ورود خودرو به بورس در سهم‌های خودرویی سرمایه‌گذاری کردند. اما پس از چند هفته، دیگر خودرو در بورس عرضه‌ نشد.

از دیگر وعده‌های بورسی رئیسی می‌توان به ثبات در قوانین و تصمیم‌گیری‌های ناگهانی اشاره کرد. همچنین رئیسی در آن زمان اذعان داشت، بورس محل جبران کسری بودجه نیست. اما اکنون که حدود دو سال از وعده‌های رئیسی می‌گذرد، نه تنها وعده‌های او محقق نشده، بلکه وضعیت از گذشته وخیم‌تر شده است.

خوب است نگاهی به معاملات دو ماه گذشته انداخته شود؛ در زمانی که شاخص کل تحت تاثیر افزایش نرخ خوراک، به دنبال نزول سهم‌های پتروشیمی، روزبه‌روز حمایت‌های خود را از دست می‌داد! خوراک گازی که البته تنها برای جبران کسری منابع تبصره 14 بودجه گران شد.

در نگاه اول شاید رئیسی برای جبران کسری بودجه خود مستقیما دست روی بورس نگذاشت، اما در نهایت با بالا بردن قیمت خوراک گاز، این پتروشیمی‌ها بودند که خبر زیان می‌دادند. همین امر سبب شد تا بورس، بار دیگر اسیر تصمیمات ناگهانی دولتمردان شود.

افزایش نوسان‌گیری حقوقی‌ها

همچنین رئیسی در زمان انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، نوسان‌گیری حقوقی‌ها را محکوم کرد و خواستار جلوگیری از آن شد. برای اثبات تحقق نیافتن این موضوع کافیست معاملات دو هفته ابتدایی اردیبهشت‌ماه امسال بررسی شود. در آن زمان حقوقی‌های بازار تا حد بالایی سعی در فروش سهام خود به حقیقی‌ها داشتند. همین امر موجب ورود پول سنگین حقیقی‌ها به بورس شده بود.

شاید عده‌ای ورود پول حقیقی را در آن زمان خبر خوبی برای بازار سهام می‌دانستند، اما تجارت‌نیوز همواره هشدار خروج حقوقی‌ها را از بورس می‌داد.

اما دلیل فروش حقوقی‌ها چه بود؟ همانطور که بعدها مشخص شد تاریخ ابلاغ نامه افزایش نرخ خوراک در زمان 17 اردیبهشت بود. همین امر سبب شد تا حقوقی‌هایی که رانت اطلاعاتی داشتند از این فرصت استفاده کنند و سهام خود را در سقف شاخص به حقیقی‌های از همه جا بی‌خبر بفروشند.

بررسی کارنامه دو ساله رئیسی در این مقال کوتاه نمی‌گنجد اما می‌توان تاکید کرد که دولت رئیسی به آنچه در رابطه با بورس وعده داده بود، عمل نکرد و همین امر سبب شد تا سرمایه‌گذاری در بورس روزبه‌روز پر ریسک‌تر شود و اعتماد مردم به بورس از بین برود.

در نتیجه مردم به جای سرمایه‌گذاری در بخش تولید، سرمایه خود را در بازارهای سفته‌بازانه سرمایه‌گذاری می‌کنند و عرصه تولید کشور روزبه‌روز کوچک خواهد شد.

گزارش‌های بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.