تجارتنیوز گزارش میدهد:
اندیکاتور RSI چیست؟ / آنچه باید درباره واگرایی در RSI بدانیم
RSI اندیکاتوری پرکاربرد و مفید در معاملات میانمدت و بلندمدت به حساب میآید. این اندیکاتور که جزء جداناشدنی سیستمهای تحلیلی بسیاری از معاملهگران است، برای اندازهگیری و نشان دادن سطوح اشباع فروش و خرید به کار میرود. این اندیکاتور از محاسبات پیچیدهای بهدست میآید که دانستن آنها لزوما احتیاج نیست.
به گزارش تجارتنیوز : نکته حائز اهمیت برای ما در این گزارش بحث واگرایی در اندیکاتور RSI است. گفتنی است که واگرایی در سایر اندیکاتورها نیز بررسی میشود و تنها RSI نیست. هرکدام از واگراییها میتوانند مفاهیم مختلفی را داشته باشند. دانستن این مفاهیم در درک بهتر روند قیمتها در چارتهای مختلف کمک بسزایی به حساب میآید.
به طور خلاصه و کلی واگرایی به معنی حرکت قیمت و اندیکاتور در خلاف جهت یکدیگر است. کاربرد دانستن این موضوع چیست؟ پس از رخ دادن یک واگرایی، احتمال اینکه قیمت تغییر جهت دهد وجود دارد. مشاهده واگرایی در اندیکاتورها یکی از سیگنالهای پرکاربرد معاملهگران برای ورود به پوزیشن است.
واگراییها میتوانند نقش الگوی بازگشتی ایفا کند و یا بهعنوان الگوی ادامهدهنده روند قیمت عمل کنند. همچنین از واگراییها نیز در برخی سیستمهای تحلیلی برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت استفاده میکنند.
چرا واگرایی در RSI ؟
در این اندیکاتور علاوه بر بحث واگراییها میتوانیم به مناطق اشباع خرید و اشباع فروش نیز توجه کنیم. به طوری که زمانی که روند صعودی باشد،به نمودار قیمتی و واگرایی اندیکاتور، در تراز ۷۰ و یا بالاتر توجه میکنیم و در زمانی که روند در حالت نزولی است به تراز ۳۰ یا کمتر از آن توجه داریم.
البته وجود این واگراییها ممکن است در سایر نقاط کمتر از ۷۰ و بیشتر از ۳۰ نیز وجود داشته باشد؛ اما مسئله اینجاست که این واگراییها مانند حالت بالا، از اهمیت و اعتبار کمتری برخوردار است.
در واقع معاملهگران حرفهای برای تشخیص حرکات اساسی در نمودار قیمت یک دارایی و ارزیابی احتمال بازگشت قیمت به روند قبلی، از واگراییها کمک میگیرند.
کاربرد واگرایی در RSI
واگراییها براساس نحوه شکلگیری آنها و پیشبینیهای مختلفی که از ادامه روند قیمت دارند، به دستههای مختلف تقسیم شوند، دو نوع پرکاربرد آن واگرایی معمولی یا Regular Divergence (RD)، واگرایی مخفی یا Hidden Divergence (HD) است.
در حالت عادی قیمت یک کف پایینتر از کف قبلی یا قیمت یک سقف بالاتر از سقف قبلی تشکیل میدهد، براین اساس اندیکاتور هم باید به تبعیت از آن همین رفتار را نشان دهد. برای درک بهتر هریک از انواع واگراییها میتوانید به نمودار زیر مراجعه کنید.
واگرایی معمولی (Regular Divergence)چیست؟
این واگراییها کندشدن و ضعیف شدن روند قیمت را نشان میدهند و به نوعی هشدار بازگشت را به معاملهگر میدهند.
این نوع واگرایی در روند نزولی شکل میگیرد. به طوری که کف جدیدی، پایین تر از کف قبل خود میسازد اما اندیکاتور کف بالاتری را تشکیل میدهد.
گفتنی است در حالتی کلی، اگر واگرایی معمولی مثبت تشکیل شود، میتوانیم آن را به عنوان یک سیگنال برای پایان روند نزولی و آغاز روندی صعودی تلقی کنیم.
اگر در واگرایی معمولی مثبت در ناحیه اشباع فروش نیز قرار داشته باشیم، اعتبار این رخداد و سیگنال ما به مراتب بیشتر خواهد بود.
زمانی که قیمت یک سقف بالاتر از سقف قبلی و یا همسطح با سقف قبلی تشکیل دهد، اما اندیکاتور سقفی پایینتر از سقف قبل خود تشکیل دهد، این موضوع نشاندهنده ضعف روند صعودی است. اما باقطعیت نمیتوان تعیین کرد که ریزش دقیقاً از همین نقطه شروع خواهد شد.
به بیانی دیگر واگرایی معمولی منفی در یک دارایی، بیانگر نزدیک شدن قیمت به خط مقاومتی مهم است.
واگرایی مخفی مثبت
در انتها یک روند صعودی، اگر قیمت کفی بالاتر از کف قبل خود تشکیل دهد و در مقابل اندیکاتور کفی پایینتر از کف قبل خود شکل دهد، واگرایی مخفی مثبت رخ داده است. انتظار میرود که این نوع واگرایی در ابتدا کانال صعودی رخ دهد و در صورت مشاهده میتوان پیشبینی کرد که قیمت به روند صعودی خود ادامه خواهد داد.
واگرایی مخفی منفی
زمانی که قیمت سقفی پایینتر از سقف قبل خود تشکیل دهد و در مقابل اندیکاتور سقفی بالاتر از سقف قبل خود تشکیل دهد، واگرایی مخفی منفی رخ دادهاست. این موضوع نشاندهنده ادامه روند نزولی قیمت است
در انتها باید گفت این روش، در کنار سایر تحلیلهای قیمتی میتواند بسیار مفید واقع شود و مبنا قرار دادن آن به تنهایی، کار غیرحرفهای و نادرستی است. برای دیدن نمونهای از این واگراییها میتوانید به سایت Tradingview مراجعه و در چارتهای مختلف این روش را امتحان کنید. همچنین در گزارش زیر نمونهای از واگراییهای رخ داده را بررسی کردیم که لینک آن در ادامه موجود است.
نظرات