فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۱۶۶۹۸۳

لغو قراردادهای بهره‌برداری از جنگل تا پایان سال جاری

لغو قراردادهای بهره‌برداری از جنگل تا پایان سال جاری

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: تا پایان سال جاری کلیه قراردادهای بهره‌برداری از جنگل‌ها لغو می‌شود و جنگل‌ها بر اساس طرح‌های حفاظتی مدیریت خواهند شد.

خداکرم جلالی در مراسم افتتاحیه کارگاه ظرفیت‌سازی طراحی پروژه‌های مدیریت پایدار جنگل در ایران اظهار کرد: ایران با مساحتی بالغ بر ۱۶۵ میلیون هکتار، هفدهمین کشور پهناور دنیا است که بخش عمده خاک آن در سیطره مناطق خشک واقع شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، وی با اشاره به اینکه این مناطق خشک دارای محدودیت‌ها و شکنندگی اکوسیستمی بسیاری هستند، گفت: میانگین بارش بلندمدت کشور ما یک سوم میانگین جهانی است همچنین میزان تبخیر در ایران سه برابر میانگین جهانی ارزیابی می‌شود.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: ایران موقعیت خاص جغرافیایی دارد زیرا از ۱۳ اقلیم جهانی، ۱۱ اقلیم را در خود جای داده است، همچنین ۸۰۰۰ گونه گیاهی در کشور ما وجود دارد که از این تعداد ۲۰۰۰ گونه اندمیک و خاص ایران است. افزون بر این ۱۲۰۰ گونه جانوری در کشور ما یافت می‌شود.

به گفته جلالی، ۸.۵ درصد مساحت ایران را جنگل، ۵۱ درصد را مرتع، ۱۹ درصد را بیابان، ۱۱ درصد را کشاورزی و بقیه را شهرها، روستاها و جاده‌ها تشکیل می‌دهند.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه اظهار کرد: جنگل‌های ایران دارای ۵ منطقه پوششی شامل هیرکانی، ارسباران، زاگرسی، ایران-تورانی و خلیج فارس-عمانی است.

جلالی تاکید کرد: ۱۴.۳ میلیون هکتار از سطح جنگل‌های ایران، هیرکانی است که این نوع پوشش گیاهی به دوران سوم زمین‌شناسی تعلق دارد و از این جهت که بازمانده عصر یخبندان است و مادر جنگل‌های پهن‌برگ به حساب می‌آید.

وی با اشاره به اینکه ایران یکی از اعضای سازمان ملل، متعهد به توافقنامه‌ها و کنوانسیون‌های بین‌المللی مثل تغییرات اقلیمی، تنوع زیستی و مقابله با بیابان‌زایی است، گفت: اقدامات موثر نیز توسط جمهوری اسلامی ایران برای حفظ جنگل‌ها صورت می‌گیرد که ارزیابی موقعیت‌ها کمی و کیفی جنگل‌ها به منظور اعمال ممنوعیت بهره‌برداری تجاری و صنعتی از جنگل‌ها تحت عنوان طرح تنفس جنگل‌ها انجام می‌شود. علی‌رغم مشکلاتی که در بعد اشتغال و مباحث اجتماعی داشتیم طرح تنفس جنگل‌ها به عنوان یک اقدام کم نظیر اجرا شد. این طرح می‌تواند الگوی مناسبی برای سایر کشورها نیز باشد.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: تاکنون ۶۷ فقره طرح بهره‌برداری از جنگل‌ها متوقف و ۵۸۰ هزار هکتار از جنگل‌ها از گردونه بهره‌برداری خارج شد.

جلالی با اشاره به اینکه در زمینه اصلاح قوانین و مقررات اقدامات مثبتی انجام شده است، گفت: اصلاح قوانین به منظور ارتقای اقدامات و جلوگیری از بهره‌برداری از جنگل‌های دست‌کاشت و تدوین برنامه اقدام ملی جنگل طی سال‌های گذشته انجام شد.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: راهبرد سازمان جنگل‌ها در افق ۲۰ ساله، توسعه جنگل‌های دست‌کاشت با رویکرد مشارکتی، توسعه زراعت چوب، جنگل‌کاری شهری، توسعه اقدامات آبخیزداری، توسعه جامعه‌نگری در اجرای طرح‌ها، تامین منابع آبی از طریق جلب مشارکت مردم، توسعه جنگل‌های مناطق خشک و گردشگری است.

جلالی با اشاره به اینکه سازمان جنگل‌ها جزو دستگاه‌های موفق در اجرای طرح‌های بین‌المللی بوده است، گفت: با همکاری وزارت خارجه، فائو و سایر دستگاه‌های مرتبط نسبت به تدوین ۱۰ پروژه بین‌المللی بزرگ مقیاس اقدام کردیم.

تخریب جنگل‌ها به سطح هشدار رسیده است

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تاکید کرد: علی‌رغم اقدامات سازنده طی دو دهه گذشته تخریب جنگل‌ها به سطح هشدار رسیده است.

وی در ادامه اظهار کرد: شاخص غلظت گازهای گلخانه‌ای به طور مستمر در حال افزایش است بنابراین نقش جنگل در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در معاهده تغییرات اقلیمی پاریس بسیار مهم در نظر گرفته شده به طوری که در ماده ۵ آن از اعضا خواسته شده است که اقدامات خود را جهت بهبود منابع جذب گازهای گلخانه‌ای از جمله جنگل‌ها انجام دهند.

رئیس سازمان جنگل‌ها افزود: در توافق‌نامه پاریس از کشورها خواسته شده که به منظور مقابله با گرمایش جهانی به اقداماتی برای کنترل تخریب جنگل و اعمال مدیریت بهتر بر جنگل‌های موجود و احیای جنگل‌های مخروبه مبادرت کنند.

وی تاکید کرد: اگر این موارد به درستی اجرا شود، می‌توان میزان گازهای گلخانه‌ای را به مقدار قابل توجهی کاهش داد، همچنین این سند به منابع مالی برای حمایت از فعالیت‌های مرتبط با جنگل به ویژه با توجه به رویکردهای سازگاری مشترک برای مدیریت جامع و پایدار جنگل‌ها توجه شده است. هدف ۱۵ نیز به موضوع حفظ، احیا، بازسازی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم‌های خشک، مدیریت جنگل‌ها و مقابله با ببابان‌زایی پرداخته است.

جلالی در ادامه اظهار کرد: با توجه به اهمیت تامین منابع مالی برای تحقق مدیریت پایدار جنگل‌ها، مجمع جنگل ملل متحد در دوازدهمین اجلاس خود در سال ۲۰۱۵، راه‌اندازی شبکه جهانی تسهیل منابع مالی جنگل را مصوب کرد.

رئیس سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه ایران از ظرفیت‌های بسیاری در زمینه مدیریت منابع مالی برخوردار است، گفت: دانش و تجارب کارشناسان سازمان جنگل‌ها، ظرفیت علمی دانشگاه‌ها، مراکز علمی و تحقیقاتی و مراکز دانش بنیان ظرفیت مناسبی برای ایران ایجاد کرده است. افزون بر این سازمان جنگل‌ها دارای دو مرکز آموزشی در تهران و شمال کشور است که می‌توان از این پتاسیل‌ها برای راه‌اندازی یک مرکز بین‌المللی استفاده کرد.

ایران آماده همکاری با جامعه جهانی برای مدیریت پایدار جنگل‌ها

رئیس سازمان جنگل‌ها تاکید کرد: با توجه به اینکه جنگل بخش جدایی‌ناپذیر از سرنوشت مشترک انسان‌ها است؛ آمادگی جمهوری اسلامی ایران را جهت همکاری با جامعه جهانی برای تحقق مدیریت پایدار جنگل‌ها اعلام می‌کنم.

در ادامه این نشست، حسین میبدی، معاون دبیرخانه مجمع جنگل ملل متحد اظهار کرد: کارگاه آموزشی ظرفیت‌سازی برای تدوین برنامه مدیریت پایدار جنگل با هدف تدوین پروژه‌هایی برای ارسال به مجامع بین‌المللی به منظور تامین اعتبار برگزار می‌شود.

معاون دبیرخانه مجمع جنگل ملل متحد تاکید کرد: تدوین این پروژه با اجماع ملی و بر اساس نظرات کارشناسان مختلف داخلی انجام می‌شود همچنین بهترین کارشناسان بین‌المللی که تجربه مناسبی در تدوین پروژه‌ها دارند در این کارگاه حضور پیدا کردند.

میبدی با بیان اینکه سازمان‌های بین‌المللی مقررات و قواعد خاصی دارند، گفت: رعایت این استانداردها در تصویب پروژه‌ها تاثیرگذار است بنابراین برای اینکه پروژه تدوین شده توسعه پایدار جنگل منطبق با چارچوب‌ها و مقررات بین‌المللی باشد برگزاری این کارگاه آموزشی ضروری است.

وی افزود: تدوین پروژه برای ۱۵ کشور به کمک منابع سازمان ملل صورت گرفته و ۶۰ میلیون دلار کمک مالی از طریق سازمان‌های بین‌المللی ارائه شده است. بعد از توافقنامه پاریس منبع مالی جدیدی ایجاد شده است.

معاون دبیرخانه مجمع جنگل ملل متحد، کارگاه ظرفیت‌سازی طراحی پروژه‌های مدیریت پایدار جنگل در ایران طی دو مرحله برگزار خواهد شد. اولین مرحله مربوط به هفته جاری است که طی آن تبادل نظر بین کارشناسان مختلف صورت می‌گیرد. تا بهترین موضوع برای پروژه انتخاب شود. بعد از توافق بر سر این موضوع طی چهار تا شش ماه آینده کارشناسان پیش‌نویس پروژه را تدوین خواهند کرد تا به منظور تامین منابع مالی به سازمان‌های بین‌المللی ارائه شود.

میبدی در پایان اظهار کرد: از نمایندگان دفاتر سازمان ملل دعوت کردیم که در روند کارگاه و تدوین پروژه حضور داشته باشد. زیرا این نمایندگان حلقه وصل ما با سازمان‌های مالی بین‌المللی هستند.

منبع: ایسنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.