سخنان رئیسجمهور در نشست سهجانبه در سوچی
رئیسجمهوری اسلامی ایران، پیروزی بر گروههای تروریستی در سوریه و عراق را آغاز مبارزه و تلاشی بزرگ برای ریشهکنی اشکال تبعیض، فقر و خشونت در سراسر منطقه دانست و تاکید کرد که این مبارزه گستردهتر تنها با مساعی دولتها و ملتهای مسئولیتپذیر به فرجام خواهد رسید.
رئیسجمهوری اسلامی ایران، پیروزی بر گروههای تروریستی در سوریه و عراق را آغاز مبارزه و تلاشی بزرگ برای ریشهکنی اشکال تبعیض، فقر و خشونت در سراسر منطقه دانست و تاکید کرد که این مبارزه گستردهتر تنها با مساعی دولتها و ملتهای مسئولیتپذیر به فرجام خواهد رسید.
به گزارش تجارتنیوز ، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی عصر چهارشنبه در اجلاس سران جمهوری ایران، روسیه و ترکیه که در شهر سوچی برگزار شد، گفت: راهبرد ایران در منطقه پیرامونی اش بر اساس همکاری نه رقابت، هماهنگی نه تقابل، همراهی با اراده ملتها نه پیروی از دولتهای بیگانه و صلحطلبی نه جنگافروزی ، بنا نهاده شده است.
متن سخنان رئیسجمهور به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای پوتین، رئیسجمهور محترم فدراسیون روسیه، جناب آقای اردوغان، رئیسجمهور محترم ترکیه، خانمها و آقایان
در ابتدا مایلم از جناب آقای پوتین به مناسبت برگزاری این اجلاس مهم در شهر زیبای سوچی صمیمانه قدردانی نمایم. جای بسی خشنودی است که کمتر از یکسال پس از آغاز فرایند آستانه توسط سه کشور جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه، تلاشهای گسترده در زمینه رویارویی با تروریسم و افراطگرایی و فراهمسازی مقدمات حل سیاسی بحران سوریه به ثمر نشسته و چشمانداز نوینی برای پایان بحران سوریه گشوده شده است. بسیار خرسندیم که سه کشور ضمن تاکید بر تمامیت ارضی، حاکمیت، استقلال و وحدت کشور سوریه، متعهدند در جهت ایجاد صلح و ثبات در سوریه از نزدیک همکاری کنند.
بحران سوریه از ابتدا با دخالت مستقیم خارجی، از جمله از طریق استقرار، تجهیز و تسلیح و حمایت همهجانبه از جنگ طلبانی همراه بود که متعاقبا بدنه داعش و النصره را تشکیل داده و در جهت توسعه آتش تروریسم و افراطگرایی در آن دمیدند و همین خود به مهمترین عامل طولانی شدن بحران تبدیل شد. خوشبختانه اکنون در شرایطی هستیم که پایههای داعش فرو ریخته و بقیه گروههای تروریستی نیز در سراشیبی فروپاشی قرار گرفتهاند.
این پیروزی بیشک مرهون رشادتها و فداکاریهای مردم عراق و سوریه و داوطلبان، سربازان و جوانان دلیری است که دژهای اهریمنی تروریسم را درهم کوبیدند و شرارههای آتش را خاموش کردند. آنها پیشگامان جامعه جهانی در ستیز با بربریت نفرتانگیزی هستند که به تهدید تمدن بشری برخاسته بود.
ضروری است تداوم مبارزه با تروریسم تا ریشهکنی آخرین هستههای تروریستهای تکفیری در سوریه یابد تا مردم سوریه دیگر هیچگاه تحت سلطه تروریسم و عملیات تروریستی قرار نگیرند.
اگر ملتها و کشورهای منطقه امروز میبایست درسی از بحران ساختگی سوریه بگیرند این است که بدانند بعضی از قدرتهای مدعی مردمسالاری و حقوق بشر برای نیل به اهداف کوتهبینانه خود در منطقه ما از هیچ اقدامی، حتی استفاده گسترده از تروریسم و خشونت، فروگذار نمیکنند. درسی که این قدرتها نگرفتهاند این است که آثار و تبعات تروریسم و افراطیگری در یک منطقه محصور نمیماند و به اقصی نقاط جهان از این پدیده شوم در امان نخواهد بود.
اینک منطقه در آستانه شرایط جدیدی از خشونتزدایی قرار دارد و ایجادکنندگان تروریسم با نگرانی و هراس از شکست داعش و انتقال افراطیگری خشن به داخل کشور خود میکوشند با بحرانآفرینی و ابهامافزایی نسبت به تلاشهای ثباتزای کشورهای منطقه از جمله ایران، با اقدامات نیروهای مقاومت و از جمله جمهوری اسلامی ایران مقابله نمایند.
مردم سوریه در طول بیش از شش سال گذشته با تروریسم کور تکفیری که با حمایت وسیع مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی بیگانگان مواجه بوده و در این مصاف نابرابر نیازمند حمایت دولتها و ملتهای دوست برای جلوگیری از سلطه ترورسیتها و حامیانشان بر سرزمین عربی و اسلامی خود بودهاند.
جمهوری اسلامی ایران اولین دولتی بود که به ندای ملت و دولت سوریه برای کمک به رویارویی با تروریستها باسخ مثبت داد و با دعوت دولت قانونی سوریه و با هدف مقابله و نابودی تروریست ها و جلوگیری از تکرار الگوی بی ثبات ساختن کشورهای منطقه نظیر آن چه در افغانستان و عراق شروع شد، کمکهای خود را به مردم سوریه برای بازگشت به زندگی با صلح و امنیت به کشورشان آغاز کرد.
ایران پیش از این هم در افغانستان و عراق هر چه در توان داشت برای تامین امنیت و بازسازی این دو کشور و مبارزه با تروریسم انجام داده و در این کار با نمایندگان قانونی و دولت این کشورها همکاری کرده است. ما در مبارزه با تروریسم بینالمللی جدی هستیم و آمادهایم در صورت درخواست دیگر کشورهای منطقه، به آنها نیز در این مسیر کمک کنیم.
متاسفانه برخی کشورها در منطقه ما به تاسی از آمریکا و رژیم صهیونیستی در پی ایجاد اختلاف و دودستگی بین ملت های منطقه بوده که مسئولیت نتایج سیاستهای بدخواهانه خود از جمله در زمینه گستراندن فرقهگرایی و قومگرایی خواهد بود.
سیاستهای ایران، که حضور فعال در فرایند آستانه یکی از جلوههای آن است، در نقطه مقابل تفرقهافکنان و آشوبطلبان است. راهبرد ایران در منطقه پیرامونیاش بر اساس همکاری نه رقابت، هماهنگی نه تقابل، همراهی با اراده ملتها نه پیروی از دولتهای بیگانه و صلحطلبی نه جنگافروزی بنا نهاده شده است.
من در اینجا اعلام میکنم که تمامی تلاشهای جمهوری اسلامی ایران منطبق بر اصول و موازین بینالمللی و منشور ملل متحد بوده و از طریق توسعه همکاریهای مشروع در جهت حمایت از منطقه باثبات سامان گرفته است. تعاملات ما در این اجلاس نیز نشان میدهد که چگونه سه کشور با تعامل و دوستی و همکاری، جرثومه فساد ترور و وحشت را از خاک سوریه برانداخته و سایه گسترده داعش را از این کشور زدودند و چشمانداز آینده روشنی را برای منطقه به تصویر کشیدند.
در شرایط کنونی رسالت بزرگ ما نه تنها مبارزه با تروریسم، بلکه تلاشی بزرگ برای ریشهکنی اشکال تبعیض، فقر و خشونت در سراسر منطقه است. از همین روست که باید ارتباطات و نهادسازی منطقهای را تعمیق بخشیده و تقویت کرد. با این رویکرد میتوان به توسعه مشترک و به شکلگیری منطقه قویتر و بهرهبردن از برکات آن را مد نظر قرار دهیم.
اکنون که در آستانه برگزاری کنگره گفتوگوی سوری-سوری قرار داریم لازم میدانم بر نکات زیر به عنوان راهکارهای اساسی در حل بحران سوریه تاکید نمایم:
1- جنگ با تروریسم هنوز پایان نیافته است . به هیچوجه نباید پیروزی اخیر علیه داعش ما را از تداوم خطر تروریستهای تکفیری در سوریه و منطقه غافل کند. لذا ضروری است به مردم سوریه کمک کنیم تا با انسجام لازم تا شکست کامل تروریسم در کشور خود به مبارزه خود با این پدیده شوم ادامه دهند در این مبارزه احترام به حاکمیت ملی سوریه غیرقابل خدشه است. و اکنون هیچ بهانه ای برای حضور نظامی بیگانگان در خاک سوریه بدون توافق دولت مشروع آن کشور وجود ندارد.
۲- بعد از سالها مبارزه با تروریستها و حامیان آنها، مردم سوریه در وضعیتی قرار دارند که با بهرهگیری از شرایط جدید میتوانند آینده خود که در آن آزادیهای اساسی مردم تضمین شده، تنوع قومی مورد احترام قرار گرفته و مردم سالاری تثبیت شده را بسازند. مردم سوریه به بیگانگان اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمیدهند و با هر اقدامی که به تمامیت ارضی، حاکمیت ملی کامل؛ وحدت و استقلال آن کشورخدشه وارد کند مقابله خواهند کرد.
۳- نقش جامعه بینالمللی در آینده سوریه باید معطوف به کمک به مردم این کشور در جهت دستیابی به ثبات؛ رفع آلام انسانی و بازسازی این کشور بوده و بدنبال مداخله و یا تحمیل دیدگاههای خود بر مردم سوریه نباشند. در این مسیر اقدامات فراگیر انساندوستانه بدون ملاحظات و دستور کار سیاسی و صرفا به منظور کاهش آلام مردم سوریه باید در صدر برنامهها باشد. ایجاد محیط امن برای بازگشت داوطلبانه آوارگان و پناهندگان به موطن اصلی خود ضرورت دارد که همکاری کشورها و سازمانهای بینالمللی را میطلبد. بازسازی سوریه و توسعه اقتصادی آن کشور نیازمند مشارکت فعال و همهجانبه جامعه جهانی با توجه ویژه به بازسازی زیرساختهای آسیبدیده و احیای ظرفیتهای تولیدی سوریه از طریق مشارکت منطقهای است.
جلسه امروز ما آغاز این مرحله نوین است. تلاش مشترک ما در ۱۱ ماه گذشته نشان داد که تنها با همکاری و هماهنگی سیاسی و میدانی در مسیر انجام توافقات توانستهایم به توفیقات قابل توجهی برای توقف درگیریها در سوریه نائل آییم. مرحله جدید تسهیل گفتگوی ملی نیز همانند روند موفق آستانه نیازمند تداوم مشورتها؛ هماهنگیها و همکاریها میان سه کشور در سطوح مختلف است.
در پایان از ملت و دولت قزاقستان برای میزبانی نشستهای آستانه، از دولت ترکیه و رئیسجمهور؛ اردوغان، و از دولت روسیه و رئیسجمهور؛ پوتین بخاطر همکاری و همراهی در چارچوب روند آستانه صمیمانه تشکر میکنم. امیدوارم ادامه این همکاری سهجانبه و سازنده، زمینه حل هرچه سریعتر بحران سوریه و پایان این منازعه فرساینده را فراهم کند.
منبع: ایسنا
نظرات