خروج واشنگتن از برجام هنوز قطعیت ندارد
دیپلماتهای آمریکا بعد از نشست ایران و 1+5 در وین، تأکید کردند که خروج واشنگتن از برجام هنوز قطعیت ندارد.
دیپلماتهای آمریکایی بعد از نشست پشت درهای بسته میان آمریکا، ایران، روسیه و دیگر قدرتهای گروه 1+5 در «وین»، تصریح کردند علیرغم الفاظ تند «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره برجام، خروج آمریکا از برجام هنوز قطعیت ندارد.
به گزارش تجارتنیوز ، خبرگزاری رویترز در این خصوص گزارش کرد: واشنگتن از همپیمانان اروپایی خود میخواهد که درباره اقدامات بیشتر علیه ایران در قبال حفظ برجام توافق کنند.
در همین راستا، لمان، فرانسه و انگلیس به منظور ترغیب «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای ماندن در توافق هستهای ایران و گروه 1+5 به اتحادیه اروپا پیشنهاد دادهاند تحریمهایی جدید علیه ایران اعمال کند.
«برایان هوک» رئیس دفتر برنامهریزیهای سیاسی وزارت خارجه آمریکا نیز میگوید دولت این کشور بهدنبال رسیدن به یک «توافق تکمیلی» با کشورهای اروپایی در خصوص توافق هستهای برجام است.
طبق گزارش خبرگزاری رویترز، واشنگتن مخالف انقضای زمان محدودیتهایی است که برجام برای برنامه غنیسازی هستهای ایران به وجود آورده است و همچنین خواستار بازرسی سایتهای نظامی ایران است.
هوک روز پنجشنبه هفته گذشته در شهر برلین با مقامهای کشورهای اروپایی درباره برجام دیدار و گفتوگو کرده بود. روز اول اسفندماه هم دیداری در همین چارچوب در شهر پاریس، پایتخت فرانسه، میان نمایندگان دو طرف برگزار شد. طرفین قبل از آن، بهمنماه در لندن گفتوگو کرده بودند.
دیدارهای برلین، لندن و پاریس در چارچوب کارگروه مشترک آمریکایی-اروپایی برجام انجام شدهاند که «رکس تیلرسون روز دوم بهمنماه تشکیل آن را اعلام کرده بود.
او بعد از دیدار با مقامهای انگلیسی در لندن گفت با کشورهای اروپایی بر سر تشکیل کارگروهی با مأموریت «اصلاح برجام» موافقت کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون در ۱۰ گزارش پایبندی ایران به همه تعهداتش ذیل توافق هستهای برجام را تایید کرده است.
هوک تصریح کرد: دیپلماتهای آمریکا همچنین با هیات ایرانی در حاشیه نشست کمسیون برجام در وین گفتوگو داشتند اما جزئیات بیشتری در این زمینه ارائه نکرد.
یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن که خواست نامش فاش نشود، گفت که طرف آمریکایی از این فرصت برای مطرح کردن اتباع آمریکای که در ایران بازداشت یا ناپدید هستند، استفاده کردند.
ترامپ اواسط ماه مه سال جاری میلادی، باقی ماندن در برجام را به توافق کشورهای اروپایی در خصوص رفع نقایص برجام مشروط کرد.
واشنگتن مدعی است که هیچ مجازاتی برای فعالیتهای برنامه موشکی ایران و همچنین حمایت این کشور از حزبالله و گروههایی در سوریه و یمن وجود ندارد و به همین دلیل برجام را یک توافق ناقص میداند.
وی روز جمعه 22 دیماه، در جدیدترین اقدام خود ضد برجام تهدید کرد ممکن است آخرین باری باشد که رفع تحریمهای هستهای علیه ایران به موجب مفاد این توافق را تمدید میکند.
او به نمایندگان کنگره و دولتهای اروپایی ضربالاجل داد تا فرارسیدن موعد بعدی تعلیق تحریمها در روز 12 ماه می (22 اردیبهشتماه) برای «اصلاح معایب فاجعهبار» برجام اقدام کنند و گرنه آمریکا را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
هوک تصریح کرد که نشستهای وین سازنده بوده است و گفت که «آمریکا به تعهدات خود طبق برجام پایبند است و ایران را مسئول پایبندی به تعهداتش میداند».
وی ادامه داد: «ما معتقدیم که ما میتوانیم در چارچوب توافق هستهای ایران برای اجرای سرسختانه این توافق همکاری کنیم و درعین حال در خصوص تمامی جنبههای خارج از برنامه هستهای ایران نیز همکاری داشته باشیم».
«رکس تیلرسون»، وزیر خارجه سابق آمریکا، دوم بهمنماه بعد از دیدار با مقامهای انگلیسی در لندن گفت با کشورهای اروپایی بر سر تشکیل کارگروهی با مأموریت «اصلاح برجام» موافقت کرده است.
تصمیم جدید «دونالد ترامپ» برای اخراج تیلرسون و معرفی «مایک پامپئو» به عنوان گزینه جانشینی او بیش از هر زمان دیگر بر ابهامها درباره سرنوشت برجام افزوده است.
منبع: فارس
نظرات