تخفیفهای غیرواقعی فروشگاههای زنجیرهای برای فریب مشتری
در یک سال اخیر با افزایش قیمت ارز و گرانی قیمت کالاها، تبانی برخی از فروشگاههای زنجیرهای با تولیدکنندگان افزایش یافته و قیمت مندرج روی کالایی که قرار است در این فروشگاهها عرضه شود گرانتر از قیمت درج شده بر کالایی است که در خردهفروشی و سایر مغازهها به فروش میرسد.
رفتار فروشگاههای زنجیرهای با مردم در ارائه تخفیفات صوری و برگزاری قرعهکشی هفتگی در رسانه ملی شبیه داستان پینوکیو و سکههای طلایش است. روباه مکار و گربه نره که چشم طمع به تنها سکه پینوکیو داشتند، او را فریب داده و با کاشتن سکه در خاک، وعده دادند که درختی از سکههای طلا رشد میکند. پینوکیو سکه با ارزشش را داد، اما در آخر همان یک سکه را نیز از دست داد. بیآنکه بتواند مایحتاج خانواده دونفره خود و پدر ژپتو را تامین کند.
به گزارش تجارتنیوز ، سالهاست مصرفکنندگان از گرانفروشی فروشگاههای زنجیرهای خبر میدهند و دستگاههای نظارتی که وظیفه برخورد با متخلفان و گرانفروشان را دارند، سکوت کرده و دور از فضای رسانهای فقط در حال تشکیل پرونده هستند و از توبیخ، پلمپ و جریمه هیچ خبری نیست. فروشگاههای زنجیرهای به دلیل ماهیتی که دارند، در صورت رعایت ضوابط و محاسبه سود منطقی و متعادل میتوانند در تنظیم و تعدیل قیمت در بازار تاثیر قابلتوجهی داشته باشند، اما در سالهای اخیر برخی با سودجویی و سوءاستفاده از اعتماد مردم، کالایشان را تا ۳۰۰ درصد گرانتر فروختند یا با عرضه کالاهای تقلبی سودهای کلانی به جیب زدهاند. در سالهای اخیر با رشد انواع فروشگاههای زنجیرهای در سراسر کشور و تخفیفات ۱۰ تا ۳۵ درصدی که در این فروشگاهها رایج شده، بعضا مشاهده میشود که قیمت روی کالا با قیمتی که در فاکتور، حتی با تخفیف درج میشود گرانتر است. بهعبارت دیگر با مقایسه این دو قیمت میتوان به میزان گرانفروشی این مجموعههای تجاری پی برد. گزارشات سازمان بازرسی از برخی استانها از جمله مازندران، حاکی از آن است که در برخی کالاهای عرضه شده در فروشگاههای زنجیرهای درصد سود عمده و خردهفروشی مصوب کمیسیون هیات عالی نظارت رعایت نمیشود و اعمال سود عامل و سود متعلقه به فروشگاهها باعث افزایش قیمت کالاها نسبت به نرخ بازار معمولی شده است.
حقه غش در معامله
در هفتههای اخیر انتشار خبر توزیع برنجهای تقلبی در یک فروشگاه زنجیرهای در تهران جار و جنجال به راه انداخت. در بررسیهای انجام شده توسط مرکز گشتهای مشترک تعزیرات حکومتی در یکی از فروشگاهها مشخص شد دو برند «برنج چاپار» و «برنج هاشمی کریمی» مخلوطی از برنج پاکستانی و ایرانی، ۷۰ درصد آن برنج پاکستانی و ۳۰ درصد برنج ایرانی است. این کیسههای برنج که تحت عنوان برنج درجه یک ایرانی به قیمت هر کیلو ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرسیدند، تقلبی بوده و با بررسی سازمانهای نظارتی غش در معامله در این فروشگاهها به اثبات رسید.
غش در معامله یعنی گول زدن یا فریب مشتری به این معنا که صاحب کالا جنس معیوب خود را بهعنوان سالم عرضه کند و بهنوعی قالب مشتری کند. آنچه برای تاجران، صنعتگران، پیشهوران، کشاورزان و در حوزه کسب و کار مهم به نظر میآید امانتداری و دوری از هرگونه خیانت و خلاف آنچه ظاهر جنس است به شمار میرود. تاجری که صداقت و امانت را پیشه و روش خود قرار دهد، سعادت و زیادت و برکت در مال و همچنین پایه علو درجات و امیدواری را برای خود به ارمغان خواهد آورد.
اگر جنس ایراد کاملا واضحی دارد که به صورت عادی قابل فهم است، اگر توسط فروشنده ابراز نشود، غش نیست حتی اگر مشتری در آینده از آن مطلع شود، خیار غبن یا عیب خواهد داشت.
ترفند قیمت بالای تولیدکننده
همچنین در یک سال اخیر با افزایش قیمت ارز و گرانی قیمت کالاها تبانی برخی از این فروشگاهها با تولیدکنندگان افزایش یافته و قیمت مندرج روی کالایی که قرار است در این فروشگاهها عرضه شود گرانتر از قیمت درج شده بر کالایی است که در خردهفروشی و سایر مغازهها به فروش میرسد.
به گفته فعالان بازار، خریدهای کلان و عمده دارای تخفیفهای ویژه و ریزش قیمت است و کارخانههای تولیدی درصدی تخفیف را برای خریدهای عمده در نظر میگیرند که فروشنده بتواند علاوه بر محاسبه سود خود، تخفیفهایی را نیز به مشتریان بدهد. اما اتفاقات اخیر و تفاوت قیمت یک کالا در فروشگاه و مغازههای خردهفروشی یا تفاوت قیمت روی کالا و فاکتور فروشگاه از واقعیت دیگری حکایت دارد.
در خوشبینانهترین حالت میتوان گفت تولیدکنندگان قیمت سفارشات خریداران عمده و فروشگاههای زنجیرهای را با هماهنگی قبلی، بیشتر از قیمت واقعی درج میکنند که هنگام فروش در ظاهر به مشتری تخفیف داده شود، اما در اصل نهتنها تخفیفی داده نشده، بلکه برخی محصولات را گرانتر از حد معمول به فروش رساندهاند. علاوه بر این در این فروشگاهها اغلب لوازم بهداشتی فاقد قیمت روی کالا هستند و مسئولان فروشگاه در توجیه مشتریان اعلام میکنند که این کالاها صادراتی است و قیمت داخلی روی آن درج نمیشود. همچنین برخی از این فروشگاههای زنجیرهای برای جذب مشتری بیشتر، از جیب مردم با قرعهکشی در صداوسیما به مردم جایزه میدهند.
طی روزهای اخیر یکی از خوانندگان روزنامه جوان در تماس با ما از تداوم این تخلفات در فروشگاههای زنجیرهای خبر داده و ضمن ارسال فاکتور خرید و آدرس این فروشگاه خواستار برخورد جدی دستگاههای نظارتی شده و توصیه کرده هنگام خرید، قیمت درج در فاکتور را با قیمت روی کالاها کنترل کنید. براساس فاکتور ارسالی خواننده روزنامه جوان، در ۹ قلم خرید در چهار مورد قیمت فروش که در فاکتور آمده بالاتر از قیمت درج شده روی کالا است.
بهعنوان مثال، مایع دستشویی قیمت روی کالا ۸۲ هزار و ۷۲۰ ریال مبلغ فاکتور ۱۰۳ هزار و ۴۰۰ ریال، دستمال کاغذی قیمت روی کالا ۹۰ هزار ریال مبلغ فاکتور ۱۰۵ هزار ریال، سس فرانسوی قیمت روی کالا ۶۹ هزار ریال مبلغ فاکتور مبلغ فاکتور ۸۹ هزار ریال، جالب اینجاست که این کالاها با ۳۵ درصد تخفیف به فروش میرسد. همچنین آدامس سونایکس قیمت روی کالا ۳۶ هزار ریال مبلغ فاکتور ۵۵ هزار ریال بود. این فروشگاه که در اطراف تهران بوده در پاسخ به اعتراض وی نسبت به گرانفروشی، اعلام میکند که هر روز کلی کالا به تهران مرجوع میکنند تا تغییر قیمت بدهند. از آنجایی که این کالاها در انبار بوده و قیمتشان گران شده باید با قیمت جدید عرضه شود تا زیانی متوجه فروشگاه نشود. البته خواننده روزنامه جوان به اداره صنعت و معدن استان نیز شکایت کرده و بازرس آنجا هم تایید کرده که به دفعات این اتفاق افتاده و در حال تنظیم پرونده و ارسال به تعزیرات هستند! از سال ۸۴ تاکنون تخلفات محرز فروشگاههای زنجیرهای علنی شده، اما هیچ برخورد قاطعی از سوی مراجع نظارتی صورت نگرفته است. سازمان تعزیرات که خود را کنار کشیده و رسیدگی به تخلفات آنها را به سازمان صمت استانها واگذار کرده و در برخی از موارد نیز این سازمان موضوع را به سازمان حمایت ارجاع میدهد و در همین رفت و آمدها موضوع تخلف و شکایت به فراموشی سپرده میشود.
منبع: جوان آنلاین
نظرات