ایران چه زمانی پاسخ آمریکا را میدهد؟/ بایدن توافق را به کنگره میبرد؟
منتقدان توافق اصرار دارند که دولت باید در مرحله دوم، توافق را برای تصویب به کنگره بیاورد. در واقع، حداکثر پنج روز پس از تاریخ امضا، توافق روی میز کنگره قرار خواهد گرفت.
به گزارش تجارتنیوز ، جاناتان لیز در هاآرتص چاپ اسرائیل نوشت: پیشنویس توافق برای احیای برجام، چارچوب زمانی ۱۶۵ روزه از تاریخ امضا تا پیش از اجرایی شدن کامل توافق را مشخص میکند. بر اساس تفاهماتی که در پیش نویس پیشنهادی اتحادیه اروپا ارائه شده، این توافق پس از چهار مرحله طراحی شده، تکمیل خواهد شد.
به نقل از انتخاب ، در ادامه این مطلب آمده است: مرحله اول که «روز صفر» نام دارد، روز امضای توافق است. قرار است قبل از روز امضای توافق، طرفین توافق آزادی زندانیان از ایران در ازای پول های بلوکه شده و کاهش اولیه تحریمها را نهایی کنند. در عین حال، ایران ملزم خواهد بود تا تمام موارد نقض توافق را متوقف کند، اما میتواند ذخایر اورانیومی را که تاکنون انباشته کرده است، حفظ کند.
منتقدان توافق اصرار دارند که دولت باید در مرحله دوم، توافق را برای تصویب به کنگره بیاورد. در واقع، حداکثر پنج روز پس از تاریخ امضا، توافق روی میز کنگره قرار خواهد گرفت. و به مدت ۳۰ روز از آن لحظه، اعضای کنگره میتوانند توافق را مطالعه و بررسی کنند و در طول این مدت هیچ امکانی برای کاهش تحریمهایی که نیازمند مصوبه است، وجود نخواهد داشت.
هر دو مجلس کنگره باید این توافق را با اکثریت تصویب کنند. اگر توافق در رای گیری بیفتد، رئیس جمهور ایالات متحده می تواند علیه این تصمیم حق وتو را به اجرا بگذارد و با وجود مخالفت، با حمایت دو سوم اعضای کنگره، توافق را تصویب کند.
طرفداران احیای برجام استدلال می کنند که قانون مربوط به بررسی توافق توسط کنگره این بار اعمال نخواهد شد، زیرا این توافق طبق تعریف، بازگشت به برجام است، که قبلاً فرآیند بررسی مورد نیاز کنگره را طی کرده است.
یکی از موضوعاتی که می تواند تصویب توافق را برای بایدن دشوار کند، وجود این نگرانی است که روسیه از روابط خود با ایران سوء استفاده کند و آن را به پناهگاه خود تبدیل کند تا از آن طریق تحریم ها را دور بزند.
در مرحله سوم، ۶۰ روز پس از تصویب توافق در کنگره، نماینده وزارت امور خارجه آمریکا تصمیم به بازگشت به برجام را به شورای امنیت سازمان ملل متحد و آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع خواهد داد.
در مرحله چهارم، یعنی ۶۰ روز دیگر، زمان اجرای کامل توافق فرا میرسد: آمریکاییها و ایرانیها بیانیه مشترکی مبنی بر تعهد خود به این فرآیند صادر خواهند کرد و ایالات متحده تحریمهای اعمال شده دیگر را لغو خواهد کرد.
پس از گذشت ۱۶۵ روز از روز امضای توافق، مرحله نهایی نیز اجرایی می شود: ایالات متحده رسماً به توافق بازمی گردد و تحریم های باقی مانده را لغو می کند و اجازه تجارت با ایران را می دهد. به همین مناسبت، ایران زیرساخت های مازاد غنی سازی را حذف خواهد کرد.
امیرعبداللهیان: پاسخ طرف آمریکایی با دقت در حال بررسی است
تسنیم نوشت، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه سلطنت عمان در خصوص آخرین تحولات مرتبط با مذاکره لغو تحریم ها تلفنی گفتوگو کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتگو، ضمن قدردانی از دولت عمان، تاکید کرد: پاسخ طرف آمریکایی با دقت در حال بررسی است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران با پایان یافتن بررسی و جمعبندی، نظرات خود را اعلام خواهد کرد.
امیرعبداللهیان افزود: اراده ما بر حصول توافقی خوب، پایدار و قوی استوار است.
وزیر خارجه عمان نیز ضمن قدردانی از تلاشهای سازنده و مسئولانه جمهوری اسلامی ایران و حسن نیت در رسیدن به توافق ، ابراز امیدواری کرد که با همکاری مشترک همه طرفها، نتیجه رضایتبخشی از مذاکرات وین حاصل شود.
جان کربی: نسبت به قبل به احیای برجام نزدیکتر هستیم
به نقل از ایسنا ، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه در گفتوگویی با سی ان ان در رابطه با مذاکرات احیای برجام گفت: ما امروز به لطف ایران قطعا نسبت به دو هفته پیش (به توافق) نزدیکتر هستیم.
وی در ادامه گفتوگوی خود تصریح کرد: هنوز شکافهایی میان تمامی مشارکتکنندگان باقی مانده است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه، در پاسخ به سوالی در مورد اینکه جمهوری اسلامی ایران چه زمانی پاسخ آمریکاییها را ارسال خواهد، گفت: موضوع پاسخ طرف آمریکایی در جلسات تخصصی و کارشناسی در حال بررسی است، زمان مشخصی را نمیتوانم اعلام کنم برای اینکه بگویم چه زمانی پاسخ ایران داده خواهد شد اما در اولین فرصتی که جمعبندی شکل بگیرد و جزئیات بررسی شود، پاسخ داده خواهد شد.
ایرنا نوشت، سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: نکته حائز اهمیت این است که جمهوری اسلامی ایران در بحث روند مذاکرات و دستیابی به توافقی که هم پایدار و جامع و هم تامین کننده منافع جمهوری اسلامی ایران باشد جدی است و در این زمینه تاکنون به طور مسئولانه عمل کرده است. همانطور که گفتم زمان پاسخدهی بستگی به نتایج جلسات کارشناسی خواهد بود.
آمریکا برای بازگشت به برجام به تلآویو امتیاز میدهد
به نقل از پایگاه خبری صدی البلد، بنا بر اعلام این منابع، مذاکرات هسته ای میان ایران و قدرت های بزرگ در مراحل نهایی خود است و رژیم صهیونیستی تلاش می کند که واشنگتن را قانع کند تا مواضع خود در پرونده توافق هستهای را تشدید کند.
به نقل از ایسنا ، این منابع میگویند، درحالی که واشنگتن و تهران درحال بررسی پیشنهادات اتحادیه اروپا و نقطه نظرات یکدیگر برای احیای برجام هستند، دولت رژیم صهیونیستی همچنان تلاش می کند که بر موضع آمریکا در این پرونده تاثیر بگذارد.
در بخش از گزارش این رسانه عربی آمده است که واشنگتن قرار است در مقابل امضای توافق هسته ای با ایران و بازگشت به برجام، امتیازات و بسته جبرانی امنیتی در اختیار تل آویو قرار بدهد و تاکید میکند گفتوگوها درخصوص این بسته هنوز رسمی نشده است اما به محض امضای توافق هستهای، این "امتیازات جبرانی" هم علنی خواهد شد.
خبر مهم برای برجام/ آمریکا یکی از ۴ شرط ایران را پذیرفت
نشریه پولیتیکو فاش کرده که آمریکا یکی از چهار شرط ایران را پذیرفته و یکی از این ضمانتهایی که در متن پیشنویس گنجانده شده است، به شرکتهای خارجی اجازه میدهد تا دو سال و نیم بدون ترس از تحریم به فعالیتهای خود در ایران ادامه دهند، حتی اگر این توافقنامه تمدید شده از بین برود.
در خصوص سه شرط باقیمانده ایران ، ظاهرا آمریکا نرمشی نشان نداده است. اما طبق اصول مذاکره اگر از چهار شرط ، یکی مثبت بوده است احتمالا باید در نهایت با موافقت دو شرط توافق نهایی شود.
اگر ایران و آمریکا طی چند روز اینده به نتیجه نرسند تحولات سیاسی یکی دو ماه آینده زمین بازی برجام را تغییر خواهد داد.
بررسی آخرین روند مذاکرات وین/ گفتوگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و عمان
وزیران امور خارجه ایران و عمان امروز یکشنبه به صورت تلفنی با یکدیگر رایزنی کردند.
به نقل از ایسنا ، در این گفت وگوی تلفنی دو طرف در مورد مسائل دوجانبه، منطقه ای و آخرین روند مذاکرات برای رفع تحریم ها گفت وگو کردند.
وزیر امور خارجه ایران در روز پنچ شنبه نیز با وزیر امور خارجه قطر و دبیرکل سازمان ملل در مورد آخرین روند مذاکرات برای لغو تحریم ها به صورت تلفنی رایزنی و گفت وگو کرده بود.
اظهارات رئیس موساد درباره برجام کار دستش داد
به نوشته روزنامه هاآرتص، یائیر لاپید نخست وزیر رژیم صهیونیستی از دیوید بارنیا رئیس سازمان جاسوسی موساد خواسته است تا درخصوص اظهارات روز پنجشنبه خود درباره مذاکرات دولت جو بایدن (رئیس جمهور آمریکا) برای حصول توافق با ایران بر سر احیای برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام ) توضیح دهد.
به نقل از ایسنا ، بارنیا گفته بود که دولت آمریکا برای دستیابی به توافق با ایران عجله میکند، توافقی که از نظر او وحشتناک است.
وی همچنین گفته بود که توافق هستهای جدید با ایران، مانع از اقدام موساد علیه جمهوری اسلامی ایران برای محفاظت از منافع امنیتی اسرائیل نمیشود.
دیوید بارنیا این اظهارات را روز پنجشنبه گذشته در جلسهای با حضور یائیر لاپید و سایر مقامات صهیونیستی در شرایطی گفته بود که نگرانیها در تلآویو نسبت به حصول توافق احیای برجام افزایش یافته است.
خوشبینی بورل به برجام
معاون اجرایی موسسه کوئینسی در گزارش اخیر خود نوشته است که اکنون بیاعتمادی عمیقی هم در تهران و هم در دیگر پایتختهای جهان در مورد توانایی واشنگتن برای حفظ توافقات بینالمللی برجام وجود دارد. رهبران سیاسی کنونی ایالات متحده و ایران نیز انگیزههای داخلی کمی برای چشمپوشی از دشمنی نسبت به یکدیگر دارند.
خوشبینی بورل به نتیجه برجام
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با روزنامه کرونن سَیتونگ در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت مذاکرات احیای برجام و متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای حصول توافق نهایی اظهار کرد: من پاسخ آمریکا را دریافت کردهام. اکنون ایران باید به آنها پاسخ دهد. ما در این مذاکرات به لحظه حساس و سرنوشتسازی رسیدهایم.
بورل ادامه داد: من خوشبین هستم. این، آخرین میلیمترهاست. (احیای برجام) جهان را به جای ایمنتری تبدیل میکند.
وی در پاسخ به این سوال که باتوجه به بحرانهای کنونی در سطح جهان، ازجمله جنگ اوکراین، همهگیری کرونا، بحران تایوان و احتمال بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در ۲۰۲۴، جهان در پنج سال آینده چگونه خواهد بود؟ تصریح کرد: نمیدانم. جهان در همین پنج هفته پیش نیز به اندازه کافی برای من مشکلات ایجاد کرده است.
دلایل خارجی و استراتژیک شکنندهبودن توافق
منتقدان ادعا میکنند که توافق جدید به جای آنکه «بلندمدتتر» و «قوی»تر باشد، کوتاهتر و ضعیفتر است. برخی از این استدلالها درخور توجهند. توان گریز هستهای ایران، به جای ۱۲ ماه در توافق اولیه، در صورت احیای توافق به ۶ تا ۹ ماه رسیده است. با این حال، از منظر عدم اشاعه، حتی یک نیمسال هم نسبت به ظرفیت کنونی تهران که -ادعا میشود چند هفته است- بسیار برتر است. و در حالی که برجام اولیه شامل محدودیتهایی تا ۲۰ سال بر برنامه هستهای ایران بود، توافق احیا شده ممکن است تنها تا زمانی که یک دموکرات در کاخ سفید حضور داشته باشد ادامه یابد، زیرا رهبران کلیدی جمهوریخواه به طورعلنی متعهد شدهاند که اگر یک جمهوریخواه در سال ۲۰۲۴ به قدرت برسد، بلافاصله توافق را پاره خواهد کرد.
با این حال، اصلیترین دلایل اصلی مبنی شکنندهتر بودن برجام جدید، به واسطه شرایط داخلی توافق نیست، بلکه به دلایلی خارج از توافق است. اکنون بیاعتمادی عمیقی هم در تهران و هم در دیگر پایتختهای جهان در مورد توانایی واشنگتن برای حفظ توافقات بینالمللی وجود دارد. رهبران سیاسی کنونی ایالات متحده و ایران نیز انگیزههای داخلی کمی برای چشمپوشی از دشمنی نسبت به یکدیگر دارند. در نتیجه، توافق جدید ممکن است در یک زمینه استراتژیک منعقد شود که به جای افزایش طول عمر آن، باعث کاهشش شود. با این حال، هر دو طرف میتوانند برای رفع این نگرانیها و دوام بیشتر توافق گام بردارند. و اگر این کار را نکنند، حتی این پیشرفت تاریخی میتواند صرفاً پیشدرآمدی برای یک بحران خطرناکتر باشد.
تفاوتهای اساسی میان توافق اولیه و نسخه احیا شده
یکی از تفاوتهای اساسی بین توافق هستهای اولیه و نسخه احیا شده فعلی آن، فضای دیپلماتیکی است که در آن اتفاق میافتد. تا زمانی که برجام در سال ۲۰۱۵ منعقد شد، بیش از دو سال مذاکرات مستقیم و رودررو میان ایالات متحده و ایران، اندکی از اعتماد را میان این دو دشمن ایجاد کرده بود. در دوره دوم ریاستجمهوری باراک اوباما، جان کری، وزیر امور خارجه وقت بیشتری را با همتای ایرانی خود، جواد ظریف، سپری کرد تا با هر رهبر خارجی دیگری. این دو پس از اولین ملاقات خود در سپتامبر ۲۰۱۳ شماره تلفنهای خود را رد و بدل کردند و پس از آن مرتباً برای هم پیامک ارسال میکردند.
این ارتباط فراتر از مذاکرات هستهای مفید بود، برای مثال زمانی که چند ملوان آمریکایی در ژانویه ۲۰۱۶ به طور تصادفی به آبهای ایران سرازیر شدند، ظریف و کری تنها با پنج تماس تلفنی و طی کمتر از ۱۶ ساعت آزادی ملوانان را تضمین کردند. اگر این مسئله قبل از اجرایی شدن برجام رخ داده بود، بحران مهمی پیش آمده بود.
قمار ناکام ایران
عدم تطابق انتظارات دلیل اصلی این پویایی است. اگرچه ایران در تلافی خیانت ترامپ به توافق بخشهایی از برنامه هستهای خود را گسترش داد، اما هرگز از توافق خارج نشد، به این امید که پس از خروج ترامپ از کاخ سفید، ایالات متحده به آن بازگردد. قمار تهران مبتنی بر یک آرزوی صرف نبود. بایدن به عنوان در مقام نامزد ریاستجمهوری، خروج ترامپ از توافق را «یک فاجعه خودساخته» خواند و نسبت به بازگشت سریع و بدون قید و شرط به توافق متعهد شد و پیوستن مجدد به این قرارداد حتی در پلتفرم حزب دموکرات در سال ۲۰۲۰ قید شد.
اما زمانی که بایدن به قدرت رسید، برای این کار عجلهای به خرج نداد. او به جای صدور فرمان اجرایی برای بازگشت به توافق در روز اول کاری خود -همانند اقدامش در رابطه با توافق آبوهوای پاریس و تعامل ایالات متحده با سازمان بهداشت جهانی- تصمیم گرفت تحریمهای ترامپ علیه ایران را حفظ کند.
تحیر در تهران
تصمیم بایدن برای عدم بازگشت سریع به توافق، مقامات ایرانی را متحیر کرد و به این نتیجه رسیدند که او قصد دارد تحریمهای ترامپ را طولانیتر کند تا ایران را مجبور به پذیرش شرایط سختگیرانهتر کند. در ژانویه ۲۰۲۱، ناصرهادیان، مشاوردولتایران در زمان ریاستجمهوری حسن روحانی به نیویورکر گفت اگر بایدن اقدامی نکند، «همه جناحهای اصلی در ایران به دولت فشار خواهند آورد تا تمام جنبههای برنامه هستهای خود را گسترش دهد».
این دقیقا چیزی است که اتفاق افتاد. پس از اینکه مشخص شد بایدن به توافق برنمیگردد، تهران به سرعت برنامه غنیسازی اورانیوم خود را گسترش داد. تا ماه می ۲۰۲۱، ایران تقریباً ۲۰۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته نصب کرده بود که هم از تعداد قبل از برجام و هم در دوران ریاست جمهوری ترامپ بیشتر بود. یک ماه بعد، پس از حمله مشکوک اسرائیل به سایت هستهای نطنز، ایران برای اولین بار سطح غنیسازی را به ۶۰ درصد افزایش داد.
فضایی از پیش مسموم
این تحرکات به این معنا بود که با آغاز مذاکرات در ۶ آوریل ۲۰۲۱، فضا از قبل مسموم شده بود. علاوه بر این، کمتر از سه ماه تا انتخابات ریاست جمهوری، ایران در حال ورود به فصل سیاسی جدید خود بود. امتناع ایران از گفتوگوی مستقیم با ایالات متحده نیز باعث شد که دیپلماسی کارآمدتر و در نهایت برای اعتمادسازی بیفایده باشد. ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور محافظهکار ایران، پس از روی کار آمدن در ماه اگوست، گفت که او نه توافق هستهای را به عنوان یک اولویت میداند و نه وعده به نزدیک شدن به غرب را معتبر میداند.
او علی باقری کنی، یکی از مخالفان اصلی برجام را به عنوان مذاکره کننده هستهای خود انتخاب کرد. تیم رئیسی ماهها طول کشید تا مذاکرات قبلی را بررسی و در عین حال به افزودن سانتریفیوژها و انباشت اورانیوم غنیشده ادامه دادند، و این شبهه را در واشنگتن برانگیخت که ایران به طور بالفعل با تبدیل شدن به یک قدرت هستهای فاصله چندانی ندارد. در اکتبر ۲۰۲۱، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده که به طور فزایندهای ناامید شده بود، هشدار داد که اگر تهران مسیر خود را تغییر ندهد، ایالات متحده «آماده است تا به گزینههای دیگر روی بیاورد» و به طور تلویحی به اقدام نظامی اشاره کرد.
تبادل پاسخ بین ایران و آمریکا؛ تقابل یا تحمل؟
به نقل از ایسنا ، یک کارشناس مسائل بینالملل گفت: روش فعلی که در آن آمریکا و ایران پاسخشان به پیشنویس توافق را رد و بدل میکنند تفاوت زیادی با مذاکرات در وین ندارد در هر حال ایران و آمریکا مذاکره مستقیم ندارند و شاید این روش به لحاظ اینکه پاسخ مکتوب و مستند است و هزینهها هم کم میشود، بهتر باشد.
مهدی مطهرنیا درباره رد و بدل شدن پاسخها میان ایران و آمریکا و طولانی شدن این مسیر گفت: واقعیت روی صحنه تحتتاثیر زنجیره تقابل و تحمل میان واشنگتن و تهران در جریان است که در زمان فعلی تحت تاثیر حلقه میانی «تحمل» است. اینکه مذاکرات باید به توافق برسد یا ادامه یابد و شکستی برای آن متصور نیست، در چارچوب همین زنجیره قرار دارد. حتی اگر توافقی شود، هر عقل سلیمی میداند این توافق تنها تنفسی است در میانه تعارض. نه تهران تغییر موضع داده است و نه واشنگتن از مواضع خود کوتاه آمده است. تنها ادبیات آنها تغییر کرده است و اتفاقا همان گونه که قبل از روی کار آمدن بایدن گفتم، بایدن بسیار خطرناکتر از ترامپ است.
این کارشناس مسایل بینالملل تصریح کرد: آمریکا تلاش دارد پرونده هستهای را به سمت اختلافات پادمانی ایران و آژانس سوق دهد و تا حد زیادی هم موفق بوده است. به نظر ایران پافشاری کرده است که به جای اینکه همه تحریمها برداشته شود و یا سپاه از لیست تحریم خارج شود، مسایل پادمانی دیگر دنبال نشود. با این اقدام آمریکا محور تقابل ایران با آمریکا به رو در رویی ایران با آژانس کشانده می شود. به این ترتیب زمینه برای فشار بیشتر به تهران در افکار عمومی آماده می شود.
آمریکا عقب کشید؟
به نقل از روزنامه جمهوری اسلامی ، هرچند مسئولان ایرانی مذاکرات برجام گفتهاند در حال بررسی پاسخ آمریکا به سؤالهای ایران در مورد متن پیشنهادی اتحادیه اروپا هستند، ولی رسانهها به صورت غیررسمی متنی را منتشر کردهاند که بخشی از پاسخ طولانی آمریکا به سؤالهای ایران را دربردارد و نشان میدهد موارد مهمی از خواستههای ایران مورد قبول آمریکا واقع نشده است.
اگر این متن واقعا همان باشد که آمریکا در پاسخ ایران برای اتحادیه اروپا فرستاده است، به نظر میرسد مذاکرات برجامی باز هم به محاق میرود و وعدهای که مذاکرهکنندگان به عنوان نمایندگان کشورهای عضو برجام مبنی بر امضاء توافق در این هفته دادهاند، محقق نخواهد شد.
هیات مذاکرهکننده آمریکا در برجام با ارسال نامهای به «انریکه مورا» مذاکره کننده هیات اتحادیه اروپا نوشت: «اولا ما با امضای توافقات، آن را تضمین میکنیم. ثانیا ما توافق را در کنگره نیز به تصویب میرسانیم که رئیس جمهور آینده هرکس باشد نتواند به راحتی به طور یکطرفه از آن خارج شود.»
سه موضوعی که آمریکا آنها را رد کرد
۱- در مورد اینکه ایران درخواست دارد ما به شرکتهای خارجی اعم از اروپایی و آمریکایی و آسیایی به جز آنهایی که تحت تحریمهای آمریکا هستند اجازه کار با ایران بدهیم، ما این اجازه را صادر میکنیم، اما شرطگذاری ایران مبنی بر اینکه امضای توافق و تداوم آن را منوط به آمدن شرکتهای اروپایی برای کار و سرمایهگذاری در ایران میکند از نظر ما قابل قبول نیست. غولهای نفتی و شرکتهای ماشینسازی اروپا و آسیا در اختیار ما نیستند که ما به آنها دستور بدهیم بروید در ایران کار کنید. آمدن یا نیامدن شرکتها و سرمایهگذاریشان به آنها و برآورد خودشان در مورد سوددهی بستگی دارد، چه بسا برخی شرکتها به هر دلیل مایل نباشند در ایران کار کنند یا سرمایهگذاری نمایند.
۲- درخواست ایران در مورد اینکه ما شرکتهای اروپایی یا چند ملیتی را بیمه کنیم و قبول کنیم در صورت خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها، خسارت آنها را بدهیم، این خواست ایران در اختیار ما مذاکرهکنندگان و رئیس جمهور بایدن نیست و اگر هم تعهد بدهد، ضمانتی ندارد، ممکن است رئیس جمهور بعدی برخلاف مصوبهی اکثریت کنگره، تحریمها را برگرداند یا اینکه تحریمهای ثانویه را در مورد شرکتهایی که با ایران کار میکنند اعمال نماید. رئیس جمهور بایدن فقط میتواند تا مدتی که دورهاش پایان مییابد به شرکتهایی که میخواهند با ایران کار کنند اطمینان رسمی بدهد مانع کار آنها نخواهد شد.
۳- در مورد امکان ورود ایران به سوئیفت بلژیک و معامله با دلار آمریکا، طبق آنچه قبلا در وین توافق کردیم، ما رسما اجازه میدهیم اما اینکه ایران باید پیمانهای پیش شرط دسترسی به سوئیفت (افایتیاف) را طبق دستور کار آن مرکز قبول و اجرا نماید، این مرحله به خود آنجا مربوط میشود.
نکته قابل تأمل این است که هیأت آمریکائی مذاکرهکننده برجامی بعد از این سه پاسخ منفی، اعلام کرد: «ما به تمام درخواستهای ایران پاسخ مثبت دادهایم، انتظار داریم ایران این فرصت را از دست ندهد.»
نظرات