ادعای آمریکا در خصوص کمک بانکهای آسیایی به دور زدن تحریمهای ایران
تلاشهای آمریکا برای در تنگنا قرار دادن ایران باعث شد بانکهای اروپائی متحمل جریمههای سنگینی شوند و مجبور به قطع جریانات مالی خود به ایران شوند، اما بهتازگی مشخص شده است ایران کانال جدیدی را برای مبادلات خود از طریق بانکهای آسیایی پیدا کرده است.
با توجه به پروندههای حقوقی و افراد آگاه به این مساله، وامدهندگان در کره جنوبی، تایوان و سایر کشورهای منطقه، بخشی از نقش کمک به دور زدن تحریمهای ایران پیش از حصول توافق هستهای را ایفا کردهاند و به ایران کمک کردهاند پول بخشی از فرآوردههای نفتی خود را به دلار تبدیل کند.
به گزارش تجارتنیوز ، به گفته چندین نفر از مقامات وزارت خزانهداری آمریکا که متخصص امور تحریمها هستند، حالا که آمریکا از بانکهای اروپایی میلیاردها دلار به دلیل نقض تحریمها دریافت کرده است، این کشور توجه خود را به بانکهای آسیایی معطوف کرده است.
خوان زارات یکی از مقامات سابق وزارت خزانهداری و کاخ سفید که موسسهای را برای مشاوره در زمینه امور ممانعت از فعالیتهای غیرقانونی مالی تاسیس کرد گفت: توجهات در حال معطوف شدن به سمت شرق است. بسیاری از بانکهای آسیایی از بستههای مدیریت ریسک مالی تبعیت نکردهاند.
این تغییر رویکرد نشان میدهد اعمال تحریمهای بینالمللی و بیرون نگه داشتن بازیگران بد از سیستم مالی آمریکا تا چه میزان دشوار است. زمانی که یک در بسته میشود، به ناچار در دیگری باز میشود.
مساله بانکهای آسیایی پس از آن مطرح شد که دادگاههایی در ایالتهای آلاسکا و نیویورک مشغول رسیدگی به پروندههایی در خصوص برداشت یک میلیارد دلار توسط ایران از حسابهایی در ۲ بانک دولتی کرهای " ووری بانک" و " اینداستریال بنک آف کوریا" بودند که از بزرگترین بانکهای این کشور به شمار میروند. طبق شرایط اعمالی در تحریمهای
آمریکا، استفاده از این منابع تنها به امور انگشت شماری محدود شده بود.
انتشار این اخبار باعث کاهش ۰.۹ درصدی سهام ووری بانک و ۰.۶ درصدی اینداستریال بانک شد. هر چند که نماینده اینداستریال بانک حاضر به اظهار نظر در این خصوص نشد اما سخنگوی ووری بانک گفت روند رسیدگیها ادامه دارد و این بانک منتظر نتایج آن است.
در دو سال گذشته دپارتمان خدمات مالی نیویورک به دلایل مختلفی علیه چندین بانک آسیایی نظیر بانک کشاورزی چین، " نانگ هیوپ" کره جنوبی و " مگا اینترنشنال کامرشیال بانک" تایوان وارد عمل شده است. بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ نیز بانک " میتسوبیشی توکیو" در ۲ پرونده در خصوص ارتباط با ایران مقصر شناخته شد و بیش از ۵۶۰ میلیون دلار جریمه پرداخت کرد.
به گفته سیگال مندکلر- مسئول بخش تروریسم و جاسوسی مالی وزارت خزانه داری- طی یک سال گذشته، وزارت خزانه داری آمریکا نام ۲۰ شخص و بنگاه آسیایی را در لیست سیاه خود قرار داده است.
یکی از مقامات سابق آمریکا گفت: برای چندین سال، آمریکاییها بانکهای اروپایی را برای تسهیل دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا مورد بررسی موشکافانه قرار دادند و در مجموع دهها پرونده مربوط به این موضوع، این بانکها را ۱۶ میلیارد دلار جریمه کردند که این مساله باعث شد اکثر این بانکها مسیر دستیابی ایران به سیستمهای خود را ببندند.
شرکای تجاری
یکی از عوامل ممکن کننده دسترسی ایران به موسسات مالی آسیایی، تداوم روابط تجاری نزدیک این کشور با برخی از کشورهای آسیایی است که علی رغم محدودیتهای اعمالی علیه این کشور، کماکان از شرکای تجاری و مشتریان نفت ایران باقی ماندهاند.
الیزابت روزنبرگ یکی از مقامات سابق وزارت خزانهداری و از مقامات ارشد مرکز "سنتر فور نیو امریکن" گفت: درآمدهای نفتی برای کشورهای وابسته به منابع ایران، برای تعادل بخشی به تجارت با کشورها، بیزینس بزرگی است.
تحت تحریمهای سرسختانه اعمالی تا پیش از برجام، هر چند که ایران میتوانست به کشورهای دیگر نفت بفروشد و خریدارانی در سراسر جهان بیابد اما مجبور بود این مبالغ را در آن کشورها نگه دارد و تنها در مواردی نظیر پرداخت محمولههای بشردوستانه و تجهیزات پزشکی حق برداشت از آنها را داشت.
منبع: ایسنا
نظرات