توافق ایران و عربستان مشکلگشایی اقتصادی میشود؟
این قطع همکاری از نیمه دولت اول دولت حسن روحانی آغاز و در نیمه دولت اول ابراهیم رئیسی به پایان رسید و حالا چند روزی است که وزرای خارجه دو کشور در پکن با هم دیدار کرده و علاوه بر توافقات سیاسی بر همکاریهای اقتصادی نیز تاکید دارند.
به گزارش تجارتنیوز ، از اولین روزهای زمستان سال ۹۴ که عربستان به دلیل حمله معترضان به سفارتش در تهران رابطه خود را با ایران قطع کرد تا آخرین روزهای زمستان ۱۴۰۱ که دو کشور با میانجیگری چین از در آشتی وارد شدند، ۷ سال گذشت.
این قطع همکاری از نیمه دولت اول دولت حسن روحانی آغاز و در نیمه دولت اول ابراهیم رئیسی به پایان رسید و حالا چند روزی است که وزرای خارجه دو کشور در پکن با هم دیدار کرده و علاوه بر توافقات سیاسی بر همکاریهای اقتصادی نیز تاکید دارند.
شوک اعلام این خبر چنان بود که قیمت دلار در ۱۹ اسفند سال گذشته یعنی روز اعلام توافق نزدیک به ۲۲۰۰ تومان کاهش یافت و به ۴۷ هزار و ۷۰۰ تومان رسید که کمترین قیمت از بهمنماه بود.
وزیر خارجه ایران یکی از زمینههای مهم روابط اقتصادی و سرمایهگذاریهای متقابل را «ترانزیت» عنوان کرده و گفته: «موقعیت ژئوپلیتیک ایران فرصت بینظیری را در اختیار عربستان سعودی و کشورهای حاشیه خلیجفارس برای همکاریهای تجاری با کشورهای شمال ایران قرار میدهد.»
علیرضا عنایتی، مدیرکل خلیجفارس وزارت خارجه نیز عنوان کرده، بعد از فعال شدن موافقتنامه ایران و عربستان زمینه همکاری اقتصادی و تجاری دو کشور کاملا فراهم خواهد شد.
روی خوش وزرای اقتصادی به توافق
به هر روی فعلا چین دوران تنش سیاسی ایران و عربستان را تمام کرده و باید منتظر نتایج این آشتیکنان سیاسی در ابعاد مختلف مانند اقتصاد ماند. پیش از ایام نوروز، وزرای اقتصادی دو کشور از تفاهمات صورتگرفته به وجد آمده و آن را راهگشا عنوان کرده بودند.
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد ایران از همکاری ایران و عربستان استقبال کرده و در گفتوگویی که با اسپوتنیک روسیه داشته در پاسخ به این سوال که آیا حاضر هستید در عربستان سرمایهگذاری کنید و همچنین درهای تجارت کشور خود را برای سرمایهگذاری به روی ریاض باز کنید؟ اینگونه گفته بود: «دولت ایران براساس سیاست همسایگی کاملا آماده نوسازی روابط اقتصادی با تمام کشورهای منطقه است و تحکیم روابط همسایگی را عامل قوی شدن منطقه میداند. ما به لحاظ فناوریهای جدید مثل نانو و بیو میتوانیم منبع صادرات و سرمایهگذاری باشیم و کشورهایی مانند عربستان هم فرصت تعاملات اقتصادی را خواهند داشت.»
محمد عبداللهالجدعان، وزیر دارایی عربستان هم وقتی از او درباره بازگشت سرمایهگذاریهای دوجانبه میان ایران و عربستان پرسیده بودند، گفته بود: «هیچ مشکلی نمیبینم که بتواند مانع عادیسازی روابط در زمینه سرمایهگذاری شود. اگر به اصول توافقشده پایبند باشیم، ممکن است این اتفاق خیلی سریع رخ دهد.»
فکر میکنید فضا برای سرمایهگذاری عربستان در ایران فراهم باشد؟
در خصوص سرمایهگذاری عربستان در ایران باید این را بپذیریم که عربستان کشور ثروتمندی است و به لحاظ ظرفیت اقتصادی و فضایی که تحت تاثیر دولتهای غربی بهخصوص ایالات متحده داشته، توانسته رشد چشمگیری داشته باشد. این رشد اقتصادی باعث شده آنها بتوانند یک کنشگری فعالانه را در سیاست خارجی رقم بزنند. اما نکته مهم اینجاست که اکنون عربستان با توجه به شرایط منطقه و اینکه ایران در چند ماه اخیر درگیر موضوعات داخلی بوده، به این نتیجه رسیده که میتواند با دولت ایران وارد تعامل شده و این فضا را بهعنوان فضای اصلی پذیرفته است که میتواند زمینه مبادلات و تعاملات و سرمایهگذاری بیشتر آنها در ایران باشد. اگر عربستان بخواهد در ایران سرمایهگذاری کند و جمهوری اسلامی ایران نیز بخواهد از آن بهرهمند شود باید هرچه بیشتر سهم عربستان را در زیرساختها و نیازمندیهای اصلی و اساسی خود بالا ببرد.
برقراری رابطه سیاسی ایران و عربستان چه دستاوردهای اقتصادی برای کشور خواهد داشت؟
قطعا هر اقدامی که باعث آرامش در اقتصاد کشور شود، میتواند در بهبود شرایط نیز تاثیرگذار باشد چراکه یکی از پیشنیازهای پیشرفت و توسعه اقتصادی، داشتن ثبات است، طبیعتا هرچقدر تلاطم و آشوب کم شود به همان نسبت سرمایههای خارجی اعتماد بیشتری میکنند تا در کشور حضور داشته باشند. البته باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که عربستان یکی از مهرههای منطقه است، این کشور در خاورمیانه تاثیرگذار است، اما اگر به دنبال بهبود شرایط اقتصادی هستیم باید به سطوح بالاتر و کلانتر فکر کنیم تا بتوانیم ثبات را به وجود بیاوریم.
منبع: هم میهن
نظرات