زنگ خطر سیاسی امنیتی بحران آب به صدا درآمد
مشاور فرمانده کل قوا که روز گذشته بهعنوان رئیس همایش «دیپلماسی آب و فرصتهای هیدروپلیتیک غرب آسیا» سخنرانی میکرد، با تاکید بر اینکه ایران با 12 کشور همسایه آبهای مشترک دارد و ممکن است مسئله کمبود منابع آبی به تعامل یا چالش میان کشورها تبدیل شود، گفت: ما نمیخواهیم در این حوزه کار به قدرت سخت و نظامی بکشد و باید از قدرت نرم و دیپلماسی برای رسیدن به یک تعامل مشترک استفاده کنیم.
سردار سرلشکر سید یحیی رحیم صفوی با اشاره به این که 10 میلیارد و 200 میلیون متر مکعب آب از ایران خارج و بیش از هفت میلیارد مترمکعب آن وارد کشور عراق میشود، افزود: ایران یکی از خاصترین کشورهای دنیا از نظر هیدروپلیتیک است و افغانستان نیز منشا تحولات آبی آینده خواهد بود.
به گزارش تجارتنیوز ، وی افزود: رئیس همایش ملی دیپلماسی آب و فرصتهای هیدروپلیتیک غرب آسیا گفت: ما هفت رودخانه ورودی به ایران و 41 رودخانه خروجی داریم بنابراین باید توجه خاصی به این موضوع شود. به گفته صفوی در این همایش موضوعهای مربوط به آب بررسی و نتیجه آن در اختیار وزارت امور خارجه و وزارت نیرو قرار میگیرد.
همایش «دیپلماسی آب و فرصتهای هیدروپلیتیک غرب آسیا» روز گذشته در دانشکده جغرافیای دانشگاه خوارزمی برگزار شد.
عراقچی معاون وزارت خارجه نیز در این برنامه سخنرانی کرد. وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به لزوم مدیریت مصرف آب گفت: آسانترین کار این است که برویم از افغانستان آب بیاوریم و بگوییم وزارت خارجه چه کار میکند.
در حالی که با ایدههای مختلف میتوان مصرف آب را مدیریت کرد. وی افزود: قبل از این که متمرکز بر دیپلماسی آب شویم، باید سهم دیپلماسی آب را مشخص کنیم.
به گفته عراقچی آب ظرفیت بزرگی دارد که به منازعه تبدیل شود، چه بین دو روستا، شهر یا کشور، ولی تاریخ نشان میدهد آب در طول تاریخ بیشتر به جای این که موضوع منازعه و درگیری باشد، موضوعی برای همکاری بوده است.
این مقام ارشد وزارت خارجه سختی و طولانی بودن مذاکرات مربوط به آب را یادآور شد و گفت: اداره مرزی ما در وزارت خارجه بحث مدیریت آبهای مرزی را انجام میدهد و توافقها با افغانستان درباره نحوه اجرای صحیح معاهده هیرمند است.
وی با تاکید بر این که با همسایگان مشغول مذاکره درباره مدیریت منابع آبی مشترک هستیم، خبر داد: در بخش کشت فرا سرزمینی با 11 کشور توافق امضا کردهایم و وزارت امور خارجه زمینهای زیادی را در اختیار گرفت ولی متاسفانه هیچ کدام از اینها به بهره برداری نرسید.
وی با بیان این که منطقه غرب آسیا به سمت خشکسالی کامل پیش میرود، افزود: الان از کشورهای منطقه غرب آسیا ۹ کشور هستند که خشکسالی کامل ندارند اما تا ۲۰۲۵ همه کشورهای این منطقه و از جمله ایران دارای خشکسالی کامل خواهند بود.
عراقچی افزود: سیاستهای کلان کشور در این زمینه است که جلوی خروج آب از کشور گرفته شود، نه این که ما با خروج آب از کشور باعث تشنگی همسایگان شویم.
اما وقتی مردم ما به آب نیاز دارند طبیعی است جلوی خروج آب از کشور گرفته شود و همسایگانمان نیز این چنین هستند. وی افزود: هلند یکی از پرآبترین کشورهای دنیاست. میزان صادرات آب ایران به هلند قابل توجه است آن هم در قالب کالاهایی که آب زیادی مصرف میکند.
عراقچی با بیان این که کمبود شدید آب در سیستان بحث مهاجرت و موضوعات امنیتی را در بر خواهد داشت، تصریح کرد: مصرف آب در حوزه کشاورزی خیلی هدر رفت دارد و باید روشهای آبیاری کشاورزی را اصلاح کنیم.
استان سیستان که با کمبود شدید آب مواجهاست و تالابهای زیادی در آن در حال خشک شدن است و کشاورزی را به خطر میاندازد و متعاقب آن بحث مهاجرت و مسائل امنیتی را خواهد داشت، نمونهای از مشکلات ما در این حوزه است.
معاون سیاسی وزیر خارجه در پایان با تاکید بر این که دستگاه دیپلماسی کشور حتما مقابله با مصرف بیرویه آب و مدیریت بهینه آن را در دستور کار دارد، افزود: باید دید سهم هر یک از دستگاههای کشور در مقابله با بحران آب چقدر است و بعد از آن فکر کرد که چه باید کرد.
در این مراسم همچنین رئیس دانشگاه خوارزمی، رئیس کمیته علمی این همایش، رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران و محمدعلی نجفی شهردار تهران سخنرانی کردند.
منبع: ایسنا
نظرات