۱۰۲۰ میلیارد تومان برای گذر از تنش آبی
از میان ۱۱۵۷ شهر ایران ۳۳۴ شهر با جمعیتی بالغ بر ۳۴ میلیون نفر با مشکلات کمآبی مواجه هستند. به همین دلیل دولت دو هفته گذشته حدود ۱۰۲۰ میلیارد تومان به منظور اجرای ۱۱۹۵ پروژه در ۲۸۰ شهر برای کاهش تنش آبی اختصاص داده است.
روزهای گرم تابستان امسال در حالی آغاز شده که میزان بارشهای کشور از ابتدای سال آبی تاکنون به ۱۶۷ میلیمتر رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته ۲۶ درصد و در مقایسه با مدت متوسط دراز مدت ۳۰ درصد کاهش داشته است.
به گزارش تجارتنیوز ، برنامه نخست وزارت نیرو در این بین مربوط به اجرای ۱۰۱ پروژه در ۱۶۴ شهر با اعتباری بالغ بر ۴۳۲ میلیارد تومان برای اجرای پروژههای تامین آب شرب اضطراری است که خرید چاههای کشاورزی، اجرای خطوط انتقال در کرمان، حفر و تجهیز چاه و ارتقای تصفیهخانهها در مشهد، ارتقای وضعیت تصفیهخانهها در شهر میناب، طرحهای آبرسانی به مناطق مختلف سیستان و بلوچستان و… پیشبینی شده است.
همچنین برنامه دوم این طرح اجرای ۵۴ پروژه در ۵۷ شهر به منظور بهبود کیفیت آب شرب با اختصاص اعتباری بالغ بر ۸۰ میلیارد تومان و طرح سوم این برنامه نیز به موضوع آبرسانی روستایی و سیار در میان پنج تا ۶۰۰۰ روستای کشور با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرده است.
علاوه بر این تکمیل ۴۰ پروژه در ۵۹ شهر با اختصاص ۲۸۸ میلیارد تومان از محل اعتبار مصوب شده از سوی دولت چهارمین برنامه ای است که برای کاهش تنش آبی در کشور در نظر گرفته شده است بر این اساس در مجموع ۱۱۹۵ پروژه در ۲۸۰ شهر کشور و آبرسانی به بیش از ۵۰۰۰ روستای کشور به منظور کاهش تنش آبی در دستور کار قرار گرفته است.
بر اساس گفتههای شاهین پاکروح - معاون هماهنگی و پشتیانی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور - امسال شرایط منابع آبی کشور به واسطه کاهش جدی بارندگی چه در قالب باران و چه در قالب پوشش برفی شرایط سختی پیشبینی میشود و در تمام حوزههای آبی به ویژه در حوزه آبریز فلات مرکزی شرایطی را تجربه میکنیم که طی ۵۰ سال گذشته سابقه نداشته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سرانه مصرف آب شرب در بخش خانگی ۱۵۰ لیتر در شبانه روز است، تصریح کرد: با توجه به سرانه مصرف مشترکان در شهرها و روستاها معتقدیم که اگر تنها ۲۰ درصد سرانه مصرف در بخش خانگی کاهش یابد میتوانیم تابستان را به راحتی پشت سر بگذاریم
رضا اردکانیان - وزیر نیرو - نیز معتقد است که اگر بتوان حدود ۱۰ درصد بهرهوری آب در بخش کشاورزی را افزایش داد اطمینان کامل داریم که حقابه های زیست محیطی به خوبی تامین خواهد شد و برای مصارف بخش آب شرب و صنعت دو برابر جمعیت فعلی کشور هم منابع آب کافی وجود خواهد داشت.
به گفته وی، لازم است که جانمایی صنایع به خوبی انجام شود و به موضوع آمایش سرزمین و آبمحور در زمان اجرای یک صنعت توجه شود. چراکه در شرایط کنونی وضعیت منابع آب نمیتوان نسبت به انجام اینگونه کارها بیتفاوت بود.
بر اساس آخرین اطلاعات موجود برای شهرهای اصفهان، بندرعباس، بوشهر، شیراز، کرمان، مشهد و تقریباً تمام شهرهای استان اصفهان و یزد تنهش آبی در فصل تابستان پیشبیتی شده است که با اجرای طرح مدیریت مصرف و برنامه های وزارت نیرو می توان نسبت به عبور از این چالش ها امیدوار بود.
منبع:ایسنا
نظرات