آيا باد و خودشيد میتوانند تمام نياز برق كشور را تامين كنند؟
موقعیت جغرافیایی ایران شرایط منحصر به فردی را برای تولید انرژیهای نو فراهم کرده است.
قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک، کاهش میانگین بارش، روزهای آفتابی و مناطق بادخیزی که ایران را به کشوری غنی در زمینه انرژیهای نو تبدیل کرده،مزایای بسیار زیادی به همراه دارد که مغفول مانده است.
به گزارش تجارتنیوز، بر اساس آمارهای بینالمللی میزان تابش خورشید و کریدورهای بادی متعدد موجود در ایران بالاتر از میانگین کشورهای اروپایی فعال در این حوزه است.
عدم سرمایه گذاری در صنعت برق طی سالیان گذشته، خاموشیهای گسترده و خسارتهای فراوانی را به جامعه تحمیل کرده است، خاموشیهایی که بنا به گفته کارشناسان در سال آینده نیز افزایش چشمگیری خواهد داشت.
حال با توجه به اینکه ساخت نیروگاه فرایندی زمانبر است می توان با تکیه به نیروگاههای تجدیدپذیر ضمن کاهش اثرات منفی واحدهای فسیلی، بر خاموشیهای پیش رو نیز غلبه کرد.
حمیدرضا صالحی نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، با اشاره به ظرفیت انرژی نو در کشور اظهار کرد: با توجه به شرایط جغرافیایی ظرفیت انرژی های نو 60 هزار مگاوات برآورد میشود که می تواند نیاز برقی کشور را تامین کند. طبق محاسبات انجام شده امکان سرمایهگذاری 60 میلیارد دلاری در این بخش وجود دارد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به رونق انرژیهای نو در دولت یازدهم تصریح کرد:با تعریف قیمتهای جذاب برای خرید تضمینی برق از نیروگاهها شاهد افزایش قراردادهای در این حوزه بودیم که طی این مدت میزان تولید انرژیهای نو به 450 مگاوات رسید.
وی با اشاره به عدم تخصیص منابع به بخش انرژی های نو بیان کرد: 5 تومان در قبوض برق مردم برای سرمایه گذاری و توسعه در بخش انرژیهای نو در نظر گرفته شده است که متاسفانه به دلیل عدم تخصیص این منابع از سوی سازمان برنامه و بودجه به تولیدکنندگان، بسیاری از فعالان و حتی سرمایهگذارن خارجی با دل زدگی این بخش را ترک کردند.
به گفته وی؛ بخش انرژی های نو عرصه مناسبی برای سرمایهگذاری بخشهای کوچک و متوسط خارجی است که می تواند راه ورود بسیاری از این شرکتها را به ایران هموار کند.
صالحی با اشاره به تعهدنامه اقلیمی پاریس بیان کرد: با در نظر گرفتن منافع مردم به دلیل تعهدات بینالمللی از جمله تعهدات اقلیمی پاریس باید استفاده از سوختهای فسیلی را کاهش دهیم و به سمت استفاده از انرژی های نو حرکت کنیم.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به برنامه پنجم وششم توسعه کشور ابراز کرد:بنا به برنامه ششم توسعه ظرفیت تولید برق در کشور باید در پایان برنامه به 100 هزار مگاوات برسد که سهم انرژیهای نو 5 هزار مگاوات در نظر گرفته شده است. این تصمیم نشان از توجه ویژه دولت و مجلس به بحث انرژی های نو دارد.
وی با اشاره به اقتصاد ضعیف برق در کشور بیان کرد:به دلیل تکلیفی بودن قیمت برق از سوی دولت و در نظر نگرفتن عرضه و تقاضا در قیمت گذاری، وزارت نیرو با مشکلات فراوانی برای سرمایه گذاری و توسعه فعالیت خود مواجه است بطوریکه جاذبه های سرمایهگذاری در این بخش کاهش محسوسی داشته است.
صالحی افزود: به دلیل غیرواقعی بودن قیمت برق، روند مصرف آن سالیانه افزایش چشمگیری مییابد و طرحهای صرفهجویی در مصرف معمولا با شکست مواجه میشود، بدین منظور نیاز است با اقتصادی کردن قیمت شرایط را برای مصرف بهینه فراهم کرد.
به گفته وی، 300 روز آفتابی در کشور، داشتن روزانه 5 ساعت آفتابی و بادخیز بودن بسیاری از شهرهای جنوبی ظرفیت مهمی در توسعه انرژیهای نو در مقایسه با کشورهای بزرگ اروپایی است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به ظرفیت صادرات برق در کشور تصریح کرد: با توجه به متفاوت بودن زمان پیک مصرف برق میان ایران و همسایگان شمالی میتوان در پاییز و زمستان صادرات برق انجام داد و در تابستان با واردات برق از پیک مصرف بدون خاموشی عبور کرد.
صالحی در پایان گفت:انرژی، پایه و اساس اقنصاد رو به توسعه است و ایران به دلیل داشتن منابع انرژی مانند نفت و گاز جایگاه خوبی برای توسعه دارد و نیاز است با صیانت از این منابع و استفاده بیشتر از انرژیهای نو زمینه توسعه کشور را فراهم آورد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات