فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۵۳۳۵۵

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

برون‌سپاری تولید برق به مردم؛ تداوم چرخه معیوب اتلاف انرژی/ افزایش قیمت برق بر آتش تورم می‌دمد؟

برون‌سپاری تولید برق به مردم؛ تداوم چرخه معیوب اتلاف انرژی/ افزایش قیمت برق بر آتش تورم می‌دمد؟

طبق اعلام توانیر از این پس گروهی از مشترکان پرمصرف موظف به احداث نیروگاه‌های خورشیدی می‌شوند. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، عنوان کرد: تولید انرژی توسط مشترکان یک تصمیم ناپخته است و نشان می‌دهد دولت به جای اصلاح زیرساخت‌ها و بهینه‌سازی مصرف انرژی، هزینه برق را بالا ببرد. موضوعی که خود را در تورم نشان خواهد داد.

به گزارش تجارت نیوز،

بحران برق در کشور به قدری جدی شده است که مسئولان در تلاش برای دست‌اندازی به هر راهکاری برای حل آن و البته افزایش درآمد خود هستند. چنانکه کمبود 20 هزارمگاواتی برق در کشور، مقامات را به برون‌سپاری وظایف خود واداشته است.

پیش‌تر صنایع موظف بودند که برق موردنیاز خود را تولید کنند. حالا نیز به گفته عبدالرضا حسینی‌مهر، مجری طرح توسعه نیروگاه‌های خورشیدی توانیر،  چنانچه مشترکان خانگی بیش از ۲.۵ برابر الگوی مصرف، برق مصرف کنند موظف به احداث نیروگاه خورشیدی یا خرید از بورس برق می‌شوند.

تولید انرژی توسط مشترکان پرمصرف، یک تصمیم ناپخته است

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره احداث نیروگاه خورشیدی توسط مردم، عنوان کرد: اگر قرار باشد کسی برای تامین برق نیروگاه بزند، باید امکانات لازم را داشته باشد. مشترکان پرمصرف تنها شامل منازل مسکونی نمی‌شوند؛ بلکه واحدهای تجاری، صنعتی و دیگر مراکز نیز می‌توانند در این دسته قرار گیرند.

وی ادامه داد: به این مشترکان می‌گویند که یا از بازار بورس انرژی برق موردنیاز خود را تامین کنند یا انرژی تولید کنند. اما تولید انرژی در شرایط فعلی بیشتر یک حرف و تصمیم ناپخته است. در واقع دستورالعمل‌های موجود، این پیام را دارند که مشترکان مازاد برق خود را از بازار بورس انرژی برق خریداری کنند. این راهکار، مشکل چندانی ندارد.

او در مورد احداث نیروگاه توسط این دسته از مشترکان تشریح کرد: این دستورالعمل پیشنهاد احداث نیروگاه را هم مطرح کرده، اما فکر اینکه بتوان به‌راحتی نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی یا ۱۰ کیلوواتی احداث کرد، اشتباه است. این کار نیازمند تجهیزات و پشتیبانی گسترده از سوی سازمان‌های مسئول است.

دولت نمی‌داند اتلاف انرژی عامل اصلی مشکلات است

نجفی در مورد راهکارهای اتخاذشده بیان کرد: این اقدامات، آخرین زور و تلاش‌های دولت است. دولت قصد دارد که قیمت برق را با همین روش‌ها به‌روز کند، چراکه اقتصاد دیگر نمی‌تواند با این روش پیش برود. اما اگر دولت اقتصاد را خوب درک کند، متوجه خواهد شد که وقتی یک مخزن سوراخ است، نباید آن را با آب پر کرد. باید سوراخ و درزهای مخزن را درست کند یا خود مخزن را اصلاح کند.

وی افزود: اما برای دولت سودی به جهت اصلاح مخزن وجود ندارد و تنها تلاش می‌کند در این مخزن مدام آب بریزد. این موضوع منطقا راه به جایی نخواهد برد. مشکل اصلی این است که دولت نمی‌داند اتلاف انرژی عامل اصلی مشکلات است. موضوعی که دنیا بیش از 50 سال است روی آن تمرکز کرده و به نتایجی رسیده است.

چرخه معیوب لوازم پرمصرف و گرانی برق

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در مورد راه دیگر کشورها عنوان کرد: از دهه ۷۰ میلادی تا امروز، دولت‌ها به کاهش مصرف انرژی، اصلاح ساختارها و اصلاح تکنولوژی‌ها پرداخته‌اند. اما ایران همچنان اصرار دارد که لوازم خانگی پرمصرف ایرانی را تولید و توزیع کند، بدون اینکه تکنولوژی‌های جدید منتقل شود.

به گفته او، در حال حاضر لوازم پرمصرف در جامعه توزیع می‌شوند و از طرف دیگر، دولت برق را گران می‌کند، اما مصرف کنترل نمی‌شود. این چرخه معیوب در نهایت فروریزش خواهد کرد.

نجفی خاطرنشان کرد: دستورالعمل فعلی، دستورالعمل بدی نیست. چراکه دولت به هر حال مجبور است اقدامی انجام دهد. در حال حاضر، مشترکان پرمصرف به برق احتیاج دارند و نمی‌توانند مصرف خود را کنترل کنند. راه جبران تولید برق برای این مشترکان، بورس انرژی عنوان شده است.

هزینه افزایش قیمت برق در قالب تورم خود را نشان خواهد داد

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در مورد نتایج طرح فعلی توانیر گفت: وقتی مشترکان پرمصرف برق را گران بخرند، هزینه این خرید گران، به شکل تورم به جامعه منتقل می‌شود. تا زمانی که دولت نتواند صورت‌حساب مشترکان را کنترل کند و جلوی افزایش قیمت‌ها را بگیرد، این وضعیت ادامه خواهد داشت. اگر دولت بتواند صورت‌حساب مشترکان را کنترل کند، دیگر به جای افزایش قیمت، به دنبال کاهش مصرف خواهد رفت. در غیر این صورت، افزایش قیمت فقط منجر به تورم می‌شود و این رویه مدام ادامه پیدا می‌کند.

وی تشریح کرد: وقتی مشترکان تجاری یا صنعتی ملزم به خرید برق به قیمت بالاتر شوند یا حتی وقتی قیمت برق بالا برود، هزینه افزایش قیمت برق را در کالاها و خدمات خود لحاظ خواهند کرد و قیمت محصولات بالا می‌روند. این فقط تورم ایجاد می‌کند و مشکلی را حل نمی‌کند.

نجفی با انتقاد از نبود توجه به موضوع بهینه‌سازی تصریح کرد: دولت تنها روی افزایش قیمت انرژی تمرکز کرده، بدون اینکه بداند ذی‌نفع نهایی این فرآیند خود دولت است. دولت باید صرفه‌جویی را در اولویت قرار دهد. چرا به شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت توجه نمی‌کنند؟ چون بنیان‌گذار آن فردی بوده که باب میلشان نبوده، آیا باید کل ساختار کشور به‌خاطر این موضوع نادیده گرفته شود و تحت فشار قرار بگیرد؟

او متذکر شد: وظیفه شرکت بهینه‌سازی و سازمان‌هایی مثل ساتبا، دقیقا بهینه‌سازی ساختاری و بهبود بهره‌وری انرژی است. چرا دولت به این شرکت‌ها کمک نمی‌کند یا روی آن‌ها سرمایه‌گذاری نمی‌کند؟

برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.