«تجارتنیوز» از نشست مشترک سازمان انرژی اتمی کشور با اتاق بازرگانی ایران گزارش میدهد:
سازمان انرژی اتمی سیاست درهای باز را پیگیری میکند؟/ هدفگذاری تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای در کشور
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشور، در نشست مشترک با اتاق بازرگانی ایران، از هدفگذاری تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای خبر داد.
نشست کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با حضور محمد اسلامی، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی کشور امروز دوشنبه ۹ بهمن ماه برگزار شد.
در این نشست به دستاوردهای سازمان انرژی اتمی کشور، در زمینههای کشاورزی، پزشکی، برق، صنعت و... پرداخته شد.
هدفگذاری تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای
اسلامی در ابتدای نشست عنوان کرد: برخی قدرتها، انرژی هستهای را خط قرمز خود میدانند و نمیخواهند کشورها از این ظرفیت استفاده کند، مگر با قرارداد با آمریکا. نمونهای از این سیاست، مذاکرات عربستان سعودی است. طی ۳۰ سال گذشته، با اعمال فشار، ترور دانشمندان و تخریب، تلاش کردند مانع پیشرفت ایران شوند.
وی ادامه داد: پس از ۲۰ سال مذاکره، سند برجام به دست آمد که حتی آن را هم تحمل نکردند. در خاطرات نتانیاهو ذکر شده که او ترامپ را متقاعد کرد از این قرارداد خارج شود. همچنین موسسه آیاسآیاس مقالهای منتشر کرده و پیشرفت ایران در ساخت نیروگاههایی مانند دارخوین و کارون را نشان داده است. این موسسه هشدار داده که ایران ممکن است به سازنده فناوری نیروگاه اتمی تبدیل شود و این فناوری را به کشورهای مخالف غرب منتقل کند.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشور متذکر شد: هر کسی که هیچ اطلاعی از وضعیت پرونده هستهای ایران نداشته باشد و قانون کنگره آمریکا در سال ۱۹۵۵ با نام قانون ۱۲۳ را بخواند و مصاحبه اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس را مشاهده کند، میبیند که این دو با هم رابطه معناداری دارند.
او افزود: گروسی میگوید اگر ایران میخواهد مساله هستهای خود را حل کند باید با دولت ترامپ مذاکره کند، یعنی فشار دولت آمریکا بر آژانس است که مزاحمت ایجاد میکند.
برق هستهای منبعی پایدار است
اسلامی تصریح کرد: سوختهای فسیلی رو به اتمام است و منابع پایداری نیستند. برق هستهای منبعی پایدار است و لازم است ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای وارد مدار شود. اما تا دنیا با ایران همکاری نکند، ایران نمیتواند نیروگاه هستهای داشته باشد.
او گفت: ایران با ظرفیت و توانایی خود و با شبکه دانشبنیان و صنعتی، سعی در تکمیل سیاست درهای باز در سازمان انرژی اتمی داشته است. این سازمان پیشتر شاید یک سازمان با درهای بسته تلقی میشد، اما اکنون سیاست درهای باز حاکم است و با شفافیت و استفاده از نوآوریها، قصد توسعه و رسیدن به هدف تولید ۲۰هزار مگاوات برق هستهای را دارد.
وی خاطرنشان کرد: اقتصاد شکوفا نیازمند توجه به بهرهوری و فناوری است و انرژی هستهای همزمان میتواند این دو ویژگی را تقویت و ارزش افزوده تولید کند.
به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی، تاکنون تا عمق ۱۵ هزار متر زیر زمین سنجش و در اختیار وزارت نفت قرار داده شده است. این نقطه عطفی در کشور است. باید بتوان از ذخایر موجود به نفع زنجیره ارزش کشور استفاده کرد. بخش راهبردی ماجرا دست سازمان انرژی اتمی است و بخش غیرراهبری مربوط به بخش خصوصی است و با همکاری این بخش میتوان این حوزه را ارتقا بخشید.
سهم برق هستهای به 20 درصد میرسد
اسلامی با اشاره به اینکه در حوزه انرژی اتمی، آلایندگی بسیار کم است و صرفهجوییهای فراوانی صورت میگیرد گفت: استفاده از برق هستهای منجر به استفاده از گاز در مصارف دیگر میشود و انتشار آلاینده ناشی از سوختن سوختهای فسیلی را کاهش میدهد. همچنین میزان تولید برق هستهای نسبت به کل برق تولیدی تا سال ۱۴۲۰، به ۲۰ درصد میرسد.
او در نهایت توضیح داد: از امروز، آغاز ورود بخش خصوصی به پروژههای سازمان انرژی اتمی رقم میخورد. در حال حاضر ۱۰ سال از عمر نیروگاههای اتمی گذشته و حداقل ۵۰ سال دیگر عمر میکنند. تامین مالی آنها تاکنون از مسیرهای مختلفی گذشته و اکنون بخش خصوصی نیز میتواند در این مسیر همکاری کند تا نیروگاههای اتمی کشور بیش از پیش توسعه یابند.
همکاری با جهان در زمینه استفاده از انرژی هستهای
در گزارش ارائهشده از سوی کمیسیون انرژی اتاق ایران، به موضوع نیروگاههای هستهای پرداخته شد. کشورهای جهان در کاپ ۲۰۲۳ برای جلوگیری از انتشار کربن متعهد به سه برابر کردن ظرفیت نیروگاههای هستهای تا سال ۲۰۵۰ شدند. شورای عالی انرژی، مصوب کرده است که سازمان انرژی اتمی باید برنامهریزی برای تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای انجام دهد. سند ارائهشده از سوی شورای عالی انرژی ظرفیتهای قانونی و منابع مالی را مشخص کرده است.
عمر بالای بهرهبرداری از نیروگاههای هستهای که در مطالعات جدید به ۷۰ سال میرسد، نشان از ظرفیت مفید این نیروگاهها برای ایران دارد. طبق سند شورای عالی انرژی، قرار است بیش از چهار نیروگاه در استان بوشهر به منظور تولید ۲۰ هزار مگاوات برق ساخته شود.
تا پایان برنامه هفتم توسعه، سه هزار مگاوات برق هستهای با توسعه دو نیروگاه باید وارد مدار شود. همچنین در سواحل مکران قرار است چهار نیروگاه برای تولید برق هستهای احداث شود.
سرمایهگذاری برای احداث یک واحد نیروگاه اتمی، ۵.۵ میلیارد دلار بوده و اگر صنایع فقط ۱۰ درصد یعنی حدود ۵۵۰ میلیون دلار سرمایهگذاری کنند، امکان بهرهبرداری از ۸۹۰ میلیون کیلووات ساعت برق فراهم میشود. این سرمایهگذاری بسیار کمتر از هزینه پرداختشده برای خرید برق است؛ چراکه قیمت برق نیز در حال نزدیک شدن به قیمتهای جهانی است.
۷۴۷۱ میلیون کیلووات ساعت برق، میزان برق تحویلی واحد یکم نیروگاه هستهای بوشهر در سال ۱۴۰۲ بوده است. معادل ۱۱۳ میلیون بشکه نفت میزان صرفهجویی ناشی از استفاده نکردن از سوخت فسیلی در واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر است.
همچنین در پایان گزارش به این موضوع اشاره شد که در جریان احداث واحدهای دو و سه نیروگاه بوشهر، پیمانکار روس موظف به استفاده حداکثری از منابع و ظرفیتهای داخلی شده است.
ظرفیت بالای انرژی اتمی برای کاهش کربن در کشور
آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران، در ادامه نشست توضیح داد: از این پس، بخش خصوصی ایران، قرار است همکاری دقیقتر و جدیتری در زمینههای عمرانی، پزشکی، برق و... با سازمان انرژی اتمی داشته باشد.
او توضیح داد: از سال ۱۴۰۴ قرار است ۲۰ درصد از برق تولیدشده در نیروگاههای اتمی، توسط اتاق ایران قیمتگذاری و توزیع شود تا در اختیار صنایع قرار گیرد.
نجفی خاطرنشان کرد: در کاپ ۲۹، اتاق ایران گزارش کاهش کربن صنایع پتروشیمی کشور را ارائه کرد. ایران بیش از یک درصد سرمایهگذاری جهانی برای کاهش کربن را انجام داده است. اما نیاز است که صنایع گزارشهای کاهش کربن را دقیقتر ارائه کنند و همچنین گزارش سازمان انرژی اتمی نیز در این اجلاس ارائه شود. این انرژی، یک فرایند مردمی را طی کرده و ظرفیتهای بالایی برای کاهش کربن و تولید برق مورد نیاز مردم دارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران توضیح داد: ایران در زمینه انرژی هستهای و تولید انرژی تجدیدپذیر و پاک با کشورهای دنیا، از جمله چین، همکاری میکند. این نشان از آن دارد که بسیاری از صحبتهای بیانشده راجع به انرژی هستهای ایران، درست نیست و ایران قصد همکاری با جهان در این زمینه را دارد. همین امروز قرار است یک قرارداد در زمینه توسعه نیروگاه هستهای میان یک هیات چینی و رئیس سازمان انرژی اتمی بسته شود و این همکاریها صورت بگیرد.
او در نهایت به گزارش رئیس سازمان انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: با احداث نیروگاههای موجود در کشور، ۸۰ میلیون تن آلایندگی کربن صرفهجویی شده و دستیابی به این رقم، برای کشور بسیار ارزشمند است.
امنیتی بودن انرژی هستهای مانع از دیدن دستاوردهای آن شده است
قدیر قیافه، عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران، گفت: در این سالها همیشه بر طبل جنبههای نامطلوب انرژی هستهای کوبیده شده است. همیشه سلاحهای هستهای و موضوعاتی مانند هیروشیما و ناکازاکی مورد توجه بوده است. امنیتی بودن این موضوع، مانع از دیدن دستاوردهای پزشکی، صنعتی، معدن، انرژی و... حاصل از انرژی هستهای شد. اما ایران در این زمینه بسیار موفق عمل کرده و توسعه آن میتواند اقتصاد کشور را شکوفا کند. باید نگاه مردم را نسبت به این انرژی عوض کرد و بر دستاوردهای مثبت آن تاکید کرد.
او افزود: با توجه به دانشی که ایران در زمینه انرژی هستهای کسب کرده، میتوان به دستاوردهای مهمی رسید. در حوزه اکتشاف، هم باید بر توانایی بخش خصوصی حساب کرد و هم بخش خصوصی بتواند در حوزه استخراج و فرآوری به اطلاعات سازمان انرژی اتمی دسترسی داشته باشد. در این زمینه، باید تمامی اطلاعات موجود و غیرمحرمانه در یک سامانه جمع و استفاده شود.
برای مطالعه بیشتر صفحه سوخت و انرژی را دنبال کنید.
نظرات