فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۱۸۵۶۰

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در مورد استان های ترک زبان شمال غربی ایران چه گفته‌اند؟

آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل، در تورم و شاخص فلاکت؛ بالاتر از میانگین کشوری

نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در مورد  استان های ترک زبان شمال غربی ایران چه گفته‌اند؟

سخن از خطه آذربایجان که به میان می‌آید همه از غیرت مردمانش و نقشی که در تاریخ ایران داشتند می‌گویند اما نگاهی به آمارهای اقتصادی نشان می‌دهد سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل، در تورم و شاخص فلاکت عددی بالاتر از میانگین کشوری دارند. در این شرایط، ۶ نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در گذشته و حال، در مورد استان های ترک زبان شمال غربی ایران چه گفته‌اند؟

به گزارش تجارت‌نیوز، پای حرف که باشد همه مسئولان و مدیران کشوری از رشادت‌های اهالی استان های ترک زبان شمال غربی ایران می‌گویند و نقشی که در تاریخ ایران داشته‌اند. آمارهای اقتصادی اما نشان می‌دهد این استان‌ها در مجموع آن‌گونه که باید در کانون توجه نبوده‌اند.

مرکز آمار روز گذشته جدیدترین گزارش خود را در مورد نرخ تورم منتشر کرد. بر اساس این گزارش، در خرداد سال جاری نرخ تورم سالانه به 36.1 درصد رسیده؛ این در حالی است که هر سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل، تورمی بیش از میانگین کشوری داشته‌اند (به ترتیب  37.6 درصد، 39.1 درصد و 37.7 درصد).

ماه گذشته نرخ تورم نقطه به نقطه در سطح کشور به 31.9 درصد رسیده اما این شاخص برای آذربایجان ‌شرقی کمتر از میانگین کشوری (30.3 درصد) و برای آذربایجان غربی و اردبیل بیشتر از میانگین (به ترتیب 34.4 و 35.9 درصد) ثبت شده است. 

همین وضعیت در مورد نرخ تورم ماهانه نیز برقرار است، به گونه‌ای که مرکز آمار این شاخص را برای کل کشور 2.8 درصد، برای آذربایجان ‌شرقی 2.7 درصد، برای آذربایجان غربی 3.4 درصد و برای اردبیل 3.1 درصد اعلام کرده است. 

اما شرایط در مورد یک شاخص اقتصادی دیگر که اهمیت زیادی دارد، بر اساس آمارهای رسمی متفاوت است. مرکز آمار نرخ بیکاری کل کشور را در آخرین گزارش خود در این مورد، ۸.۱ درصد اعلام کرده، در حالی که این شاخص برای آذربایجان شرقی 7.1 درصد، برای آذربایجان غربی 6.7 درصد و برای اردبیل 10.2 درصد ثبت شده است.

شاخص فلاکت؛ بالاتر از میانگین کشوری

مساله در مورد شاخص فلاکت به‌کل متفاوت است. این شاخص از تجمیع تورم و بیکاری به دست می‌آید و بر اساس آخرین گزارش‌ها برای کل کشور به 48.8 واحد رسیده است. 

در این میان، شاخص فلاکت برای استان های ترک زبان شمال غرب کشور، بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد. به گونه‌ای که این عدد برای آذربایجان‌ شرقی 50.4 و برای آذربایجان غربی و اردبیل 50 واحد ثبت شده است. 

این سه استان در کنار مزیت‌های طبیعی، صنعتی و تاریخی خود، هر یک کمابیش با چالش‌های دیگری نیز در حوزه مختلف مواجه هستند؛ از جمله: ناقص بودن زنجیره تکمیل ارزش، واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد، خصوصی‌سازی نادرست، چالش‌های محیط‌زیستی، مشکل تامین آب برای واحدهای تولیدی، کشاورزی سنتی و خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها. 

نامزدهای ریاست‌جمهوری در مورد استان های ترک زبان چه گفته‌اند؟

در چنین شرایطی، کشور در آستانه انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری قرار دارد. مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف و سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، روز جمعه هشتم تیر، خود را در معرض انتخاب مردم قرار می‌دهند.

هر یک از این افراد تاکنون مناصب مختلفی در قوای سه‌گانه داشته و دارند که برخی از جنبه اجرایی بیشتر و برخی کمتر برخوردار بوده است. سه نفر از آنها نیز پیش از این، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بوده‌اند. آنها تاکنون در مورد سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل چه گفته‌اند؟

ادامه این گزارش پاسخی برای همین پرسش است. در متن این نکته نیز مشخص شده است که گوینده در زمان طرح آن سخنان، چه مسئولیت یا نقشی بر عهده داشته است. 

مسعود پزشکیان/ « آذربایجان برای ایران است»

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «بعضی قوانینی که در مجلس نوشته شده است عادلانه نیست.

تهران، تبریز، شیراز، کرمان که این جور بزرگ شدند و بعد جا‌هایی که راه ندارند، آب ندارند، پزشک و امکانات ندارند یعنی بی عدالتی.» (میزان/ 30 خرداد 1403)

- «[برخی] نمی‌دانند که ایران بدون فرهنگ و هویت کردی مهمترین عنصر متشکله‌اش را از دست می‌دهد و به نقصانی جبران‌ناپذیر دچار می‌شود چنانکه آذری‌های غیور و آزادیخواه و احیا کننده مشروطیت و بلوچ و سیستانی‌های دلاور و شجاع و صمیمی ...» (ایسنا/ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳)

نامزد انتخابات مجلس دوازدهم:

- «اگر اراده کنیم و به افراد متخصص استانمان از سرمایه‌گذار گرفته تا دانشمند بها دهیم، وضعیت استانمان را درست خواهیم کرد.» (ایسنا/ ۵ اسفند ۱۴۰۲)

نماینده/ نائب‌رئیس مجلس:

- «اینکه کسی به گونه‌ای صحبت کند که آذربایجان از ایران جدا شود، یک خیال خام است، طبیعتاً آذربایجان برای ایران است.» (ایسنا/ 22 آذر 1399)

- «قانون اساسی به همه قومیت‌ها و ملت‌ها اجازه داده است که به زبان خود حرف بزنند و در مدرسه برای آنها امکاناتی در نظر بگیرند، اما 38 سال است که نمی‌توانیم درمدارس به زبان خودمان حرف بزنیم و بنویسیم؛ زبان فارسی زبان اصلی مااست اما باید کسی که ترک یا کرد است بتواند درمدرسه به زبان خود حرف بزند و بنویسد.» (خانه ملت/ 10 اسفند 1394)

- «دولت تا الان کار خاصی نسبت به نگرانی های ما در مورد دریاچه ارومیه انجام نداده است. به نظر می رسد این مساله آنقدر برای دولت مهم نیست.» (شرق/ 7 شهریور 1390)

مصطفی پورمحمدی/ کمبود منابع مالی در تبریز

وزیر دادگستری:

- «رعایت نشدن مقررات زیست محیطی باعث شد که حدود ۲۰ هزار حلقه چاه عمدتا غیر مجاز در اطراف دریاچه ارومیه حفر شود و آسیب های شدیدی به این دریاچه وارد شود.» (ایرنا/ ۲۱ بهمن ۱۳۹۵)

نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «بیشترین منابع مالی در تهران است و این‌که شهرداری تهران بیشترین فعالیت عمرانی را دارد به خاطر آن است که بیشترین منابع مالی در تهران است. جالب آنکه فاصله بین شهرداری تهران تا تبریز، مشهد و اصفهان و... که کلان شهرهای دیگر است خیلی زیاد است. اما با این همه تبریز قدرت عملیاتش آنقدر زیاد است که با شهرهای درجه دوم و سوم متفاوت است.» ( باشگاه خبرنگاران جوان/ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲)

سعید جلیلی/ فساد در خصوصی‌سازی

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «ویژگی برجسته تبریز، ایمان دینی و غیرت ایرانی است.

من در زمان وزارت خارجه که به کشورهای لاتین سفر می‌کردم ایران را با تراکتور تبریز می‌شناختند و در این راستا تبریز و آذربایجان شرقی باید دروازه‌ی صادرات تمام دنیا باشد.» (ایسنا/ ۳ تیر ۱۴۰۳)

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:

- «در تبریز و خوزستان فسادهایی در بحث واگذاری به وجود آمد. اصل واگذاری یک بحث است و سلامت واگذاری بحث دیگر. در قضایای ماشین سازی تبریز و هفت تپه، کارگران و دانشجویان آمدند زحمت کشیدند و باعث شدند توجه مسئولان به حل مشکل فساد در این موارد جلب شود.» (سایت شخصی/ 9 خرداد 1402)

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «با توجه به ظرفیت‌های گسترده تولیدات کشاورزی و صنعتی استان اردبیل، باید این منطقه به دروازه مهم صادرات کشور تبدیل شود.  

این استان باید به دروازه مهم صادرات کشور در زمینه کشاورزی و صنعت تبدیل شود چرا که موقعیت بسیار مناسبی برای ایجاد تبادلات با کشورهای همسایه همچون آذربایجان، ترکیه و.. را دارد.» (خبرگزاری مهر/ ۲۲ خرداد ۱۴۰۰)

- «آذربایجان شرقی ظرفیت‌های فراوانی برای پیشرفت دارد و نیازمند مدیریت و برنامه‌ریزی قوی است، اگر برنامه‌ریزی درست باشد حتماً می‌توان شاهد پیشرفت زیادی باشیم.» (خبرگزاری مهر/ 20 خرداد ۱۴۰۰)

علیرضا زاکانی/ توزیع نامتوازن امکانات در اردبیل

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «تا کنون عدالت به معنای ایجاد فرصت‌های برابر ایجاد نشده است. 

هنوز در ابتدای راه عدالتیم و توجه به ظرفیت‌های خطه آذربایجان و ایجاد امکان ظهور و بروز آن و تسریع در تحقق این ظرفیت‌ها وظیفه دولت است.

در کنار ایجاد فرصت‌های برابر و زمینه ظهور و بروز ظرفیت‌ها و قابلیت‌های هر نقطه‌ای از جغرافیای ایران، برخی از نقاط در ایران یک جا ماندگی دارند و عقب افتادگی به معنی عدم رسیدگی دارند و خطه آذربایجان از آن جمله است.» (ایسنا/ ۲۹ خرداد ۱۴۰۳)

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «اصلی‌ترین مشکل استان اردبیل کشاورزی سنتی و بحران آب است. این مشکل زنگ خطری برای کشاورزی و حوزه آبیاری کشور است. 

توزیع نامتوازن امکانات عمومی و حاشیه‌نشینی از دیگر معضلات موجود در اردبیل است.

خطه سبز اردبیل به سبب برخورداری از پتانسیل بزرگ اقلیمی، گردشگری و کشاورزی برای کشور حائز است.» (خبرگزاری مهر/ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰)

محمدباقر قالیباف/ چالش ملی «دریاچه ارومیه»

رئیس مجلس:

- «بررسی‌ها نشان می‌دهد استان آذربایجان‌شرقی در ابعاد مختلف حوزه اقتصادی اعم از کشاورزی، دامپروری، صنعت، معادن، گردشگری و از همه مهم‌تر بهره‌مندی از نیروهای کارآفرین و با تجربه در عرصه تجارت و تولید، جزء استان های پیشران محسوب می‌شود.

یکی از ویژگی‌های اقتصاد منابع انسانی و افراد کارآفرین است که باید تولید، توزیع و صنعت را بشناسند و آذربایجان شرقی یکی از پیشران‌های جدی در این عرصه است.» (فارس و مشرق‌نیوز/ ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲)

- «امروز در جنگ اقتصادی، کارآفرینان آذربایجان و تبریز در حوزه صنعت و تجارت، نیکوکاری و کمک مؤمنانه هم نشان دادند که در خط مقدم بوده و در جنگ اقتصادی هم پیش قراول هستند.» ( تسنیم/ ۲۲ بهمن ۱۴۰۱)

- «موضوع دریاچه ارومیه موضوعی مهم و ملی است و موضوعی استانی نیست و اگر به احیای این دریاچه توجه نشود و درباره آن چاره اندیشی صورت نگیرد اثرات زیست محیطی ناشی از آن چندین میلیون نفر را تحت تأثیر مسائل اقتصادی، سلامت و بهداشت قرار می‌دهد.» (ایسنا/ 21 تیر ۱۴۰۱)

نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری:

- «موضوع دریاچه ارومیه بسیار مهم است و الان به یک موضوع ملی تبدیل شده. شرایط منحصر به فردی دریاچه ارومیه به لحاظ اکوسیستمی دارد ولی چون من تخصص آن را ندارم نمی‌توانم آن را تشریح کنم ولی به عنوان یک فردی که وضعیت را رصد می‌کنم، علاوه بر مشکلات زیست محیطی که برای آن ایجاد شده، تبعات اجتماعی و فرهنگی برای مردم ارومیه و آذربایجان غربی داشته است.» (خبرگزاری مهر/ ۲۰ خرداد ۱۳۹۲)

- «از مشروطه تا امروز وقتی به تاریخ آذربایجان نگاه می‌‌کنیم، به خوبی ملموس است که ملت ایران به آذربایجان مدیون است.

استان آذربایجان‌شرقی و به خصوص تبریز ظرفیت‌های زیادی دارد.

یکی از مشکلات مهم استان که همانا خشک شدن دریاچه ارومیه است. این‌ امر یکی از دغدغه‌های اصلی مردم آذربایجان‌شرقی است.» (فارس/ ۱۳ خرداد ۱۳۹۲)

سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی/ کمبود منابع مالی برای آذربایجان غربی

معاون رئیس‌جمهور:

- «دولت کمک خواهد کرد مشکل نقدینگی در ساخت و ساز برای زلزله‌زدگان خوی وجود نداشته باشد. در کنار هم برای حل مشکلات مردم زلزله‌زده و ساخت و ساز واحدهای آسیب دیده هستیم.» (ایسنا/ ۲۸ مهر ۱۴۰۱)

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری:

- «سیستان و بلوچستان استانی است که دولت‌ها اگر بخواهند صادقانه عمل کنند باید اول به این استان و کردستان و آذربایجان غربی و خوزستان و امثال این استان‌ها رسیدگی کنند؛ اما متاسفانه منابع مالی تا به این نقاط برسد مانند یخی است که چند مرحله دست به دست می‌شوند و در نهایت چیزی از آن نمی‌ماند. (تسنیم و صداوسیما/ ۲۳ خرداد ۱۴۰۰)

- «آذربایجان غربی استانی پهناور و سر ایران است، در این خطه از کشور، اقوام و پیروان ادیان و مذاهب مختلف به همراه همدیگر زندگی می کنند.

آذری‌های باغیرت و کردهای قهرمان در عین برادری در آذربایجان غربی با هم زندگی می‌کنند.

در ارومیه ما با معضل حاشیه‌نشینی روبرو هستیم.

دریاچه ارومیه یک مظهر ملی بوده و حفظ آن برای ما اهمیت حیاتی دارد، دولت‌ها موظف به حفظ و احیای دریاچه ارومیه هستند و باید در این خصوص برنامه‌ریزی داشته باشند.» (ایرنا/  ۲۴ خرداد ۱۴۰۰)

برای اطلاعات بیشتر مطالعه این سه گزارش پیشنهاد می‌شود: نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در مورد خوزستان چه گفته‌اند؟، نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در مورد سیستان و بلوچستان چه گفته‌اند؟ و ​نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در مورد استان‌های کردنشین چه گفته‌اند؟

 

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.