چه کسانی کالاهای وارداتی را به کشور وارد میکنند؟
به کمک سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی، ارتباط گمرک با ۲۴ سازمان صادرکننده مجوز واردات الکترونیکی شده و امکان جعل مجوزهای این سازمانها در گمرک وجود ندارد.
براساس ماده ۳ قانون مقررات صادرات و واردات، مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر می شود و به تایید وزارت بازرگانی (صنعت، معدن، تجارت) میرسد، بنابراین تمامی افراد حقیقی و حقوقی میتوانند نسبت به اخذ کارت بازرگانی مطابق با شرایط اعلامی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اقدام کنند که این کارتها به تایید وزارت صنعت، معدن و تجارت هم میرسد و افراد حقیقی و حقوقی با این کارتها میتوانند کالا وارد کشور کنند.
به گزارش تجارتنیوز، همچنین بر اساس مقررات صادرات و واردات کشورمان کلیه بخشنامهها و دستورالعملهای مربوط به صدور و ورود کالا منحصرا از طریق وزارت بازرگانی (صنعت، معدن و تجارت) به سازمانهای اجرایی ذیربط اعلام میشود.
نخستین گام برای واردات کالا پس از اخذ کارت بازرگانی، اخذ مجوز ورود یا ثبت سفارش کالا بر اساس مدارک فروشنده و سایر اسناد در سامانه ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت است که صراحتا در ماده ۸ مقررات صادرات و واردات آمده است. هیچ کالایی بدون اخذ مجوز ثبت سفارش که زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت است، امکان واردات به کشور را ندارد.
در حال حاضر ارتباط گمرک ایران و ثبت سفارش هم الکترونیکی شده و پس از اخذ مجوز ثبت سفارش واردات یک کالا توسط واردکننده، اطلاعات همان کالا با مشخصات واردکننده که صاحب کارت بازرگانی است در سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی وارد میشود.
پس از اخذ مجوز ثبت سفارش در اقدام بعدی واردکننده باید با توجه به نوع کالا مجوز ورود از سازمانهای مربوطه را اخذ کند. به طور مثال واردات برنج پس از اخذ مجوز ثبت سفارش، مستلزم اخذ مجوز سازمان غذا و دارو، استاندارد و سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی است و واردکننده صرفا پس از اخذ مجوز ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت و مجوزهای یادشده میتواند نسبت به اظهار برنج وارداتی خود در گمرک اقدام کند و در واقع کار گمرک پس از طی کردن این مراحل شروع میشود و فرد حقیقی یا حقوقی میتواند کالای خود را به گمرک اظهار کند. ضمن اینکه به کمک سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی ارتباط گمرک با ۲۴ سازمان صادرکننده مجوز واردات الکترونیکی شده و امکان جعل مجوزهای این سازمانها در گمرک وجود ندارد.
واردکنندگانی که قصد دارند برای نخستین بار از گمرک کالا ترخیص کنند با توجه به اینکه هماکنون تشریفات گمرکی الکترونیکی شده و تماما از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی انجام میشود، ابتدا باید کد کاربری سامانه جامع گمرکی را اخذ کنند و جهت اخذ کد کاربری هم باید به نزدیکترین گمرک محل مراجعه و نسبت به اخذ کد کاربری سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجاری اقدام کنند. در حال حاضر تمامی تشریفات گمرکی اعم از صادرات، واردات و ترانزیت به صورت الکترونیکی در گمرک انجام میشود.
آنچه تاکنون گفته شد نشان میدهد که تمامی واردکنندگان کالاها اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که بنابر نیاز نسبت به واردات کالا اقدام می کنند و در واقع دولت واردکننده کالا نیست و بخش خصوصی واردات کالاها را انجام میدهد. دولت صرفا در بخش تنظیم بازار کالاهای اساسی از طریق شرکت بازرگانی دولتی اقدام به واردات برخی کالاها بنا بر ضرورت میکند که البته این بخش نیز برونسپاری شده است.
برداشتهای متفاوتی در خصوص چگونگی نظارت دولت بر واردات کالاها وجود دارد و این موضوع همواره چالشهایی را به دنبال داشته است. به طور مثال برخی میگویند چرا دکمه وارد کشور میشود، از سویی دیگر تولیدکنندگان پوشاک عنوان میکنند دکمه به نوعی مواد اولیه این صنعت به شمار میرود و با توجه به تنوع سلیقههای مشتریان، ما نیاز داریم که علاوه بر دکمههای داخلی از دکمههای خارجی هم استفاده کنیم تا نیاز مشتری را با توجه به تنوع سلیقهها تامین کنیم.
در خصوص کالاهای واسطهای و مصرفی هم البته اختلاف نظرهایی وجود دارد؛ به طور مثال شکر هم کالای مصرفی است و هم واسطهای؛ به نحوی که اگر در صنایع شیرینی، شکلات و بیسکویت مورد استفاده قرار گیرد، واسطهای تلقی میشود و اگر مستقیما به مصرف برسد، مصرفی.
از سوی دیگر به موضوع واردات انواع آبمیوه میتوان اشاره کرد. اینکه آیا در فروشگاههای داخل کشور آبمیوههای خارجی بنا بر تقاضای مشتریان عرضه میشود یا خیر؟ پس اگر عرضه میشود و مشتری دارد آیا بهتر است از طریق گمرکات و با نظارت و پس از اخذ تاییدیه سلامت کالا از سازمان غذا و دارو و همچنین دریافت حقوق ورودی در گمرکات وارد کشورمان شود یا بهتر است به شکل قاچاق و بدون انجام آزمایشهای سلامت و حتی بدون پرداخت حقوق ورودی در فروشگاهها عرضه شود؟!
منبع: فرصت امروز
نظرات