خبر فوری:

فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۴۰۳۷۰

اختصاص ۸۰ میلیون دلار برای واردات کالا به مناطق آزاد

اختصاص 80 میلیون دلار برای واردات کالا به مناطق آزاد

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: حدود 70 تا 80 میلیون دلار برای واردات کالا به مناطق آزاد تخصیص داده شد.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: حدود 70 تا 80 میلیون دلار برای واردات کالا به مناطق آزاد تخصیص داده شد، اما تقاضا 2.400 میلیارد دلار بود که برای کالاهای اولیه و تولید، ماشین‌آلات است.رقم 300 میلیون دلار برای کالای همراه مسافر بود که اصلا تخصیص داده نشد.

به گزارش تجارت‌نیوز، مرتضی بانک، مشاور رئیس‌جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی امروز در نشست خبری با اشاره به وضعیت این مناطق گفت: در سال 97 متاثر از شرایط عمومی با سیاست‌های ارزی و مبادلاتی روبرو بود که ما هم متاثر بودیم.

مشاور رئیس‌جمهور بیان کرد: مهمترین تمصمیات دولت برای کنترل تقاضای ارز ثبت سفارش مطرح شد که در مورد مناطق ازاد نیز درگیر شدند البته طبق قانون این مناطق تابع مقررات خاص خود هستند و در مورد ثبت سفارش و ورود کالا و تجارت از مقررات عمومی معاف هستند.

وی یادآور شد: شرایط پیش امده بعد از خروج آمریکا از برجام در کشور اعلام شد. مصوبه اخیر دولت مناطق آزاد، ویژه را مثل هم دیده و برای ورود کالا ثبت سفارش شود.

بانک با بیان اینکه طی 25 سال اخیر مناطق تحت مقررات خاص خود بود، گفت:‌ ثبت سفارش در سرزمین اصلی تابع مقررات گسترده است و باتوجه به اینکه مناطق مشمول نمی‌شد ثبت سفارش به طور ویژه توسط مناطق ازاد انجام شده که با تعامل وزارت صمت بانک مرکزی بود و دو تا سه ماه وقت صرف شده تا آیین‌نامه مربوطه تهیه و اجرا شود و 4 ماه گذشته میزان ثبت سفارش مناطق ازاد آنلاین تا دبیرخانه و انعکاس در وزارت صمت متوسط زیر 60 ساعت انجام می‌شود و مرحله آخر بانک مرکزی باید ارز را تخصیص دهد که با توجه به منابع خودش بود فکر می‌کنیم حدود 70 تا 80 میلیون دلار تخصیص داده شد، اما تقاضا 2.4 میلیارد دلار بود که برای کالاهای اولیه و تولید، ماشین‌آلات است. رقم 300 میلیون دلار برای کالای همراه مسافر بود که اصلا تخصیص داده نشد. رایزنی کردیم تا سهمیه برای 4 ماه اخر سال در نظر گرفته شود که 300 میلیون دلار است تا برای فعالان کار تسهیل شود و نیازها تامین شود.

وی با بیان اینکه تغییر در رویه‌ها و مقررات تاثیر منفی در مناطق آزاد دارد و نگرانی فعالان را به همراه دارد، بیان داشت: خروج آمریکا در اقتصاد کشور تاثیر داشته و محدودیت ایجاد کرده است. شدت تحریم بالا است و در جهان کم‌نظیر است. اقدام دیگری که انجام شد ورود طلا و ارز به کشور بود که کاملا آزاد شد. بخشی از ارزهای خارج باز کشور به داخل آمد. اقدام دیگر مربوط به ارزهای سرگردان بود که می‌توانست به صورت کالا به کشور بیاید.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد افزود: ثبت سفارش کالا در مناطق آزاد بدون محدودیت شد که عمدتا کالاهای مواد اولیه تولید و واسطه‌ای هستند که به رونق مناطق کمک می کند. لیست این کالاها منتشر شده و توسط گمرک امروز ابلاغ شد.

بانک افزود: بخشی از کالاهایی که اطراف ما دپو می‌شود می‌تواند در مناطق آزاد انبار شود که در صورت نیاز به داخل کشور بیاید. یعنی کالا که در امارات و مناطق همجوار دپو می‌شود بتواند از این به بعد در مناطق ازاد دپو شود که البته بستگی به فعالان و تجار دارد. اکنون 3200 قلم کالا از ثبت سفارش معاف شدند. این لیست کالاها همه گروه‌های کالایی را شامل می‌شود که مواد اولیه و قطعات است و کالای مصرفی وجود ندارد.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به با تفاهم صورت گرفته در مورد صادرات کالاهای موجود در مناطق آزاد و ویژه، گفت: در گذشته محدودیت‌هایی وجود داشت. با هماهنگی‌های صورت گرفته هر نوع کالایی که مواد اولیه آن در مناطق باشد، یا از خارج تامین شده و با آن محصول تولید شود، محدودیتی برای صادرات ندارد، اما اگر بخشی از مواد اولیه کالای تولید شده در مناطق مربوط به داخل کشور باشد، به همان نسبت مواد به کار گرفته شده قابلیت صادرات دارد.

وی ادامه داد: برای کالاهای اساسی که تخصیص ارز آن از سوی وزارت صمت، بهداشت و کشاورزی صورت می‌گیرد، اگر جز اقلام دارویی و اساسی است کالای آن با هماهنگی وزارت بهداشت وارد سرزمین اصلی شده یا در مناطق مصرف شود. این کالاها ارز 4200 می‌گیرند که باید با هماهنگی این دو دستگاه‌ باشد.

بانک با بیان اینکه در گذشته ثبت سفارش در مناطق آزاد نداشتیم، گفت: بر این اساس نمی‌توان قیاس آماری در مورد ثبت سفارش کالا میان سال جاری و سال‌های گذشته انجام داد. به دلیل نوسان ارزی تقاضا نیز بیشتر شد که البته برای بخشی از آن تامین ارز صورت نگرفت و اساسا در گروه کالایی لحاظ نشدند.

این مقام مسئول ادامه داد: 350 میلیون دلار سهمیه به مناطق اختصاص یافت که در یک ماه اخیر بود و این میزان حتی کمتر از ارز تامین شده توسط فعالان مناطق آزاد است.

وی با بیان اینکه 530 واحد صنعتی تولیدی و بیش از 400 واحد خدماتی با 176 هزار نفر اشتغال در مناطق آزاد فعال هستند، گفت:‌ این آمار از سال 92 تا شش ماهه 97 ثبت شده است.

مشاور رئیس‌جمهور در مورد سرمایه‌گذاری در این مناطق بیان داشت: در این مدت سرمایه‌گذاری 26 هزار میلیارد تومان در مناطق ویژه شد. 18 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری با تامین منابع داخلی صورت گرفت. سرمایه‌گذاری خارجی نیز یک میلیون و 273 هزار دلار بود.

بانک با اعلام این خبر که واردات ما در مناطق ویژه در 5 سال اخیر 28 میلیارد دلار است و 99 میلیارد دلار صادرات انجام شد، تصریح کرد: مجموع درآمد مناطق حدود 10 هزار میلیارد تومان و مصارف 8 هزار 300 میلیارد تومان است و مابه‌التفاوت ان در بخش‌های سرمایه‌ای رفته است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد در مورد بیکاری مناطق آزاد بیان داشت: در قشم بیکاری 6.5 درصد و در ارس 8.5 درصد است . بیکاری مناطق آزاد از متوسط کشور پایین‌تر است.

به گفته وی، میزان صادرات از مناطق آزاد از 92 تا الان 3 میلیارد و 60 میلیون دلار است و میزان تولید مناطق و صادرات آن به داخل کشور 3 میلیارد و 123 میلیون دلار است. همچنین واردات بالغ بر 8.7 میلیارد دلار است. از میزان واردات حدود 35 درصد مواد اولیه و ماشین‌آلات و 30 درصد برای مصرف داخلی مناطق آزاد و 30 درصد نیز برای کالای همراه مسافر بوده است.

بانک با بیان اینکه روند صادرات امسال مشابه سال قبل خواهد بود، اظهار داشت: در 5 سال اخیر 51 میلیون گردشگر به مناطق آزاد داشتیم. اگر برای هر مسافر 80 دلار مجوز دارد می‌شود که بیش از 4 میلیارد دلار می‌شود، اما ایا این میزان قاچاق شده است. بحث قاچاق مسئله انحرافی برای کسانی بود که می‌خواستند قاچاق کنند.

وی با تاکید بر اینکه کالای همراه مسافر اصلا قاچاق نیست، عنوان کرد: اصلا از مناطق آزاد قاچاق امکان ندارد 300 کیلومتر مرز دست ما است، در حالی که نیروی انتظامی و گمرک نیز حضور دارند. از مرزهایی که ازاد است قاچاق می آید. از سمت سیستان و بلوچستان و افغانستان می‌آید. بخشی از مرزهای ما در مناطق آزاد محصور نیست و ممکن است از آنجا هم باشد، اما ارقامی که گفته می‌شود، نیست.

بانک با بیان اینکه برای راه‌اندازی سامانه گمرک تفاهم شد، عنوان کرد: سامانه گمرک در 4 منطقه آزاد مستقر شدند و بقیه مناطق در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه امسال دو تا سه پروژه‌ داریم که کلنگ‌زنی خواهد شد، گفت: رقم سرمایه‌گذاری مستقیم آن از این سال‌ها بیشتر خواهد بود. در آینده نزدیک اطلاع‌رسانی می‌شود. ادامه روند شرایط کشور تاثیر منفی در صادرات و تولید مناطق آزاد خواهد داشت.

این مقام مسئول در مورد حضور شرکت‌های خارجی در مناطق ازاد بیان داشت: اگر شرایط کنونی پیش نمی‌آمد، اکنون اوضاع مناطق بهتر از گذشته می‌شد. سرمایه در گردش در مناطق به دلیل تغییر نرخ ارز در تولید و صادرات اثر می‌گذارد که اثرات آن سال بعد خود را نشان خواهد داد.

بانک در مورد برنامه رونق کسب‌وکار در مناطق آزاد گفت: برنامه‌ای تهیه شده تا ظرفیت جدید ایجاد شود . یکی از این اقدامات تشکیل صندوق حمایت و ضمانت است که در منطقه آزاد نداشتیم. این بحث نهایی شده و با سرمایه اولیه 50 میلیارد تومان شروع به کار می‌کند. سرمایه توسط منطقه آزاد تامین شده و پس از آن فعالان نیز می‌توانند مشارکت کنند.

دبیر شورای عالی مناطق ازاد و ویژه اقتصادی خاطرنشان کرد: سامانه اعتبارسنجی فعالان منطقه آزاد در دستور کار است که برای حمایت پولی و مالی انجام می‌شود و اعتبار افراد و شرکت‌ها براساس استانداردهایی تعیین خواهد شد. این کار از چند جهت ارزشمند است. سرمایه‌گذار با ورود به منطقه درخواست‌های زیادی دارد که با ارزیابی توسط اطلاعات سامانه که از محل بانک‌های اطلاعاتی بانک‌ها و دیگر دستگاه‌ها اعتبارسنجی می‌شود، تا بتوان از فعالان در سطوح مختلف پشتیبانی کرد.

وی افزود: بهادادن به اوراق مانند برات، از دیگر کارها است که در گذشته وجود داشت که اکنون الکترونیکی خواهد شد. سامانه یکپارچه فعالان اقتصادی برای ارائه مجوز، زمین و دیگر موارد به صورت کاملا الکترونیک متمرکز و یکپارچه عمل می‌کند. با این اقدام سرعت کار را بالا می‌برد و متقاضی را از سرگردانی خارج می‌کند.

مشاور رئیس‌جمهور با بیان اینکه 500 تا 600 میلیون دلار اعتبار برای فرودگاه کیش برنامه‌ریزی شده است، اظهار داشت: برای شهرک فرودگاهی قشم را با یک کشور خارجی صحبت شده که 2 میلیارد دلار منابع نیاز دارد .بخشی به صورت فایناس و بخشی مشارکتی خواهد بود. همچنین طرح جامع نیز نهایی شده که نیاز به سرمایه‌گذار دارد. برخی کشورها منتظر اس‌پی‌وی یا کانال ارتباطی اروپا هستند. اگر نشد خود کشورها مانند ترکیه و روسیه براساس مسیر مالی خودشان عمل می‌کنند.

بانک با اعلام اینکه حدود 14 تا 15 میلیون نفر پیش‌بینی می‌شود که امسال گردشگر داشته باشیم، گفت: با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته امیدواریم بتوانیم رونق به مناطق ببخشیم.

منبع: فارس

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.