صنعت چاپ با چه مشکلاتی مواجه است؟
امروزه بسیاری از کالاهای موجود در سطح اجتماع با تلاش و فعالیت فعالان صنعت چاپ در حوزههای مختلف به جامعه عرضه و ارائه میشود و نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری اقتصاد دارد اما در عمل این ظرفیتها مغفول مانده است.
به گزارش تجارتنیوز ، امروز (جمعه) در جریان چهارمین گردهمایی آنلاین نکوداشت ششمین هفته علوم و فناوری چاپ ایران، مسائل یاد شده، همچنین مسئولیتهای اجتماعی در صنعت چاپ مورد بحث و تبادل نظر از سوی کارشناسان، مسئولان تشکلها و پیشکسوتان این عرصه قرار گرفت.
در این گردهمایی آنلاین «محمد بیطرفان»، رئیس انجمن فناوری اطلاعات ایران اظهار داشت: در سالهای گذشته سیاستگذاریها، برنامهها و اختصاص منابع مالی در صنعت چاپ، به حوزههای فرهنگی، نشر و رسانه محدود شد، این در حالی است که سالیانه چند صد میلیارد دلار از درآمدهای ارزی کشور حاصل فعالیت حوزه چاپ بسته بندی و چاپ صنعتی است.
وی تاکید کرد: امروز اگر به سمت توسعه صنعت چاپ و نوسازی ناوگان آن نرویم، در روند اقتصادی کشور اخلال ایجاد خواهد شد.
بیطرفان اضافه کرد: ارزش افزودهای که سالیانه در حوزه سایر صنایع از محل فعالیت صنعت چاپ حاصل میشود، به هیچ عنوان در آمارها لحاظ نمیشود و همین مسأله شاید دلیل کمتوجهی یا بیتوجهی مسئولان به این صنعت بوده است.
راه اندازی موزه چاپ در آذربایجان غربی
در ادامه "مجید محبی" رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان آذربایجان غربی گفت: این استان با ظرفیت و پتانسیل های بالایی که دارد می تواند دروازه صنعت چاپ ایران به اتحادیه اروپا باشد.
وی به فرسوده بودن ناوگان صنعت چاپ در این استان اشاره کرد و افزود: با راهاندازی و افتتاح موزه صنعت چاپ در این استان، به دنبال ایجاد یک ارتباط میان فرهنگی با چند کشور همسایه یعنی عراق، ترکیه، نخجوان و ارمنستان و شکوفا ساختن محور اقتصادی این صنعت در کشورهای یاد شده هستیم.
محبی بیان داشت: در حالی به دلیل عدم نوسازی کافی صنعت چاپ در استفاده از ظرفیتهای موجود در این کشورها عقب افتادهایم که ترکیه توانسته امروز بازار کردستان عراق و بازار نخجوان را در دست بگیرد.
وی تاکید کرد: در این راستا لازم است تا اتحادیههای چاپخانه داران در هر استان به روشنگری اهمیت این صنعت برای مسوولان بپردازند.
«مجتبی محمودیان» رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان قم، دیگر سخنران این مراسم بود و گفت: در سالهای گذشته نزدیک به ۳۵ درصد از ظرفیت چاپ انتشاراتی استان قم به سمت و سوی چاپ بستهبندی انتقال پیدا کرده است.
وی، بزرگترین مشکل صنعت چاپ را عدم شناخت صنعت از سوی مسئولان عنوان کرد و افزود: شناخت مسئولان از صنعت چاپ، فقط در تولید کتاب محدود شده و همین عدم شناخت سبب شده تا ارزش و بهای لازم به آن داده نشود.
محمودیان یادآور شد: از این صنعت به عنوان مادر صنایع در کشورهای پیشرفته و صنعتی یاد میشود، زیرا تا زمانی که کارتن، برچسب، لیبل، بروشور و غیره نباشد نمی توان به تولید و صادرات هیچ محصولی پرداخت.
این مقام صنفی یادآور شد: در سالهای گذشته بعد فرهنگی صنعت چاپ بیشتر دیده شده است که یکی از نقاط ضعف این صنعت است، در حالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی جدید این صنعت نیز دغدغه های زیادی برای تامین مایحتاج مردم دارد.
همچنین «انصاری پورم رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان اصفهان گفت: با پیشرفت امروز فناوری، هر روز تاخیر در به روزرسانی سبب عقب افتادگی دو چندان خواهد شد و باید اتحادیهها نقش پررنگ تری در این زمینه ایفا کنند.
به اعتقاد مسئولان، یکی از مشکلات بزرگ صنعت چاپ کشور، برخوردار نبودن از دانش روز، همچنین ضعف فناوری و صادرات است.
به گفته فعالان صنعت چاپ و بسته بندی، این صنعت وابستگی بیش از ۸۵ درصدی در تامین مواد اولیه، ملزومات و ماشین آلات خود دارد و عمده مواد اولیه نظیر مرکب، حلالها، ماشینآلات چاپ و قطعات آن وارداتی بوده و از کشورهایی مانند چین، ژاپن، آلمان، سوئد، سوئیس و ایتالیا وارد میشود.
به گفته کارشناسان، این صنعت با گردش مالی بیش از یکهزار میلیارد دلاری در سطح جهان، در جایگاه بالاتری از صنایعی مانند خودروسازی و گردشگری قرار دارد و در کشورمان بنا به آمار منتشر شده بورس، در جایگاه هفتم قرار گرفته است.
منبع: ایرنا
نظرات