حذف ۱۱۷ هزار خودرو با قطار حومهای تهران ـ کرج
شرکت راه آهن اعلام کرد: سه خطه کردن مسیر ریلی کرج، هشتگرد و قزوین کاهش قابل توجه مصرف سوخت و تولید آلایندههای زیستمحیطی را به همراه داشته است. در پی انتشار گزارشی روابط عمومی شرکت راه اهن جمهوری اسلامی ایران توضیحی به این شرح ارسال کرده است: پیرو درج خبری با عنوان «بی،آر،تی از جاده
شرکت راه آهن اعلام کرد: سه خطه کردن مسیر ریلی کرج، هشتگرد و قزوین کاهش قابل توجه مصرف سوخت و تولید آلایندههای زیستمحیطی را به همراه داشته است.
در پی انتشار گزارشی روابط عمومی شرکت راه اهن جمهوری اسلامی ایران توضیحی به این شرح ارسال کرده است:
پیرو درج خبری با عنوان «بی،آر،تی از جاده مخصوص به کرج میرسد» مورخ ۹۶.۲.۶ در آن خبرگزاری، روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران لازم میداند به منظور شفافسازی و تنویر افکار عمومی توضیحاتی را در این زمینه ارائه دهد.
هر چند توجه و تمرکز بر موضوع شهرهای حاشیه تهران از جمله استان البرز که هر روز بر جمعیت آن افزوده میشود به عنوان یک مسئله شهری قابل توجه است اما بیشک داشتن هر نوع نگاه سطحی به طرحها و پروژههایی که در خصوص این شهر و سایر شهرهای حاشیه تهران اجرا میشود میتواند منجر به خدشهدار شدن مزیت و برتریهای ناشی از اجرای این قبیل طرحها شود که کارشناسان برجسته بر آن مهر تایید زدهاند.
پیادهسازی پروژه شهرسازی ریلپایه از جمله این طرحها است که دستاندرکاران اجرای آن در کشور اقدام کردهاند.
مزایا و ویژگیهای مطلوب پیش روی این طرح به حدی است که اکثر کشورهای توسعهیافته در سالهای بسیار دور نسبت به اجرای این سیستم به منظور حل مشکلات ترافیکی شهرهای بزرگی همچون پاریس، لندن، برلین و… اقدام کردهاند و امروزه شاهد نتایج مطلوب آن هستند.
دستاندرکاران ریلی کشور نیز با مطالعه و بررسی این تجارب و مد نظر قرار دادن شرایط کشور با بومیسازی این طرح نسبت به اجرای آن اقدام کرده و برآوردهای حاصله در این بازه زمانی بر موفقیت این طرح اذعان دارد اما این که برخی تفکرت نشأت گرفته از منافع شخصی سبب شده تا ایده عجیب شهرسازی ریلپایه شکست خورده تلقی شود، نه تنها به نوعی فدا کردن منافع ملی است بلکه از نبود اشراف کافی این افراد به مزایا و محاسن این طرح ناشی میشود.
از سوی دیگر مد نظر قرار دادن مزیتهای حوزه ریلی نسبت به سایر شقوق حمل و نقلی از جمله جادهای، تصویر واضحی از ایمنی و صرفه اقتصادی این ابزار حمل و نقلی دارد چرا که طبق مستندات میزان سوخت مصرفی در حوزه ریلی یک هفتم جاده و میزان ایمنی آن به نسبت جاده یک به ۱۸ هزار در سال است.
طبق آمار از سال ۸۴ تا ۹۳ طی ۱۰ سال تمام، در تصادفات جادهای ۲۱۹ هزار و ۱۷۲ تن کشته شدند که این عدد، آمار بالایی به شمار میرود چرا که تعداد کشتهشدگان در ۸ سال جنگ تحمیلی با تعداد کشتههای ده ساله تصادفات جادهای تقریبا برابری میکند.
با این تفاسیر و با توجه به اعتقاد کارشناسان زبده حمل و نقلی؛ چهار خطه کردن مسیر ریلی از ایستگاه راه آهن تهران تا ایستگاه نیکپسندی و سه خطه کردن ادامه مسیر از ایستگاه نیکپسندی تا شهر کرج، هشتگرد و قزوین کاهش تردد خودرو در مسیر پرتردد تهران - کرج، کاهش قابل توجه مصرف سوخت و تولید آلایندههای زیستمحیطی را به همراه داشته و با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از کارخانجات صنعتی در این مسیر فعال هستدن لذا اقدام متولیان ریلی در عملی شدن این طرح علاوه بر ایمنی، حفظ محیط زیست را به ارمغان آورده است.
البته شایان ذکر است که راهاندازی قطارهای حومهای این محور به استناد متخصصان منجر به حذف ۱۱۷ هزار خودرو از این مسیر شده که علاوه بر تسهیل ترافیک، کاهش آلودگی هوا را به همراه داشته است که این مهم نیز خود برگ زرین دیگری در کارنامه این پروژه ملی است.
نظرات