فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۱۴۷۰۹۴

امضای قرارداد راه‌آهن برقی تهران-مشهد

امضای قرارداد راه‌آهن برقی تهران-مشهد

قرارداد برقی کردن راه‌آهن تهران-مشهد سه‌شنبه امضا شد. ارزش این قرارداد ۱.۷ میلیارد دلار است که ۱.۵ میلیارد دلار توسط اگزیم‌بانک چین و ۲۰۰ میلیون دلار توسط ایران تامین می‌شود.

در مراسمی با حضور علی اشرف افخمی رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل بانک صنعت و معدن و سان پینگ نایب‌رئیس اگزیم‌بانک چین قراردادهای تامین مالی پروژه برقی‌سازی راه‌آهن تهران-مشهد بین دو بانک مبادله شد.

قرارداد تامین مالی ۱.۵ میلیارد دلاری برقی کردن راه‌آهن تهران-مشهد با حضور قائم‌مقام اگزیم‌بانک چین و سفیر این کشور در ایران، کاشانی قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی، محمدزاده مدیرعامل راه‌آهن، کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی و افخمی مدیرعامل بانک صنعت و معدن به عنوان بانک تضمین‌کننده فاینانس امضا شد. این قرارداد، اولین قرارداد از نوع فاینانس در یک و نیم سال اخیر است. ارزش این قرارداد ۱.۷ میلیارد دلار است که ۱.۵ میلیارد دلار توسط اگزیم‌بانک چین و 200 میلیون دلار توسط ایران تامین می‌شود.

برقی کردن خط آهن تهران-مشهد، اصلاح مسیر، افزایش سرعت، ضریب ایمنی بالا و رعایت ملاحطات زیست‌محیطی از جمله مزایای اجرای این قرارداد است.

این قرارداد از جمله قراردادهایی است که 60 درصد اجرای آن داخلی است و از توانمندی‌ها و امکانات داخلی برای اجرای طرح استفاده می‌شود.

علی اشرف افخمی در ابتدای این مراسم گفت: امروز روز بزرگی برای ما است که شاهد تحقق یکی از دستاوردهای برجام هستیم. از سوی دیگر بسیار خرسندیم که قرارداد طرف مبادله با کشور چین است که این همکاری‌ها موجب تحکیم و افزایش ارتباطات و صلح بین دو کشور است.

مدیرعامل بانک صنعت و معدن خاطرنشان کرد: برقی‌سازی راه‌آهن تهران-مشهد برای کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که هر ساله بیش از 35 میلیون نفر به شهر مشهد سفر می‌کنند و بانک صنعت و معدن در این پروژه بزرگ تامین مالی عظیمی را در کنار فعالیت‌های دیگری در زمینه‌های فولاد، سیمان، داروسازی، نساجی ، صنایع پتروشیمی و صنایع بالادستی به انجام رسانیده است.

افخمی اظهار داشت: همچنین این بانک طی چهار سال گذشته با ورود به حوزه زیرساخت و سرعت‌بخشی به اجرا و توسعه پروژه‌های نیروگاهی تولید بیش از 6 هزار مگاوات برق را با 3 میلیارد دلار تسهیلات راه‌اندازی کرده است.

رئیس هیات‌مدیره بانک صنعت و معدن تصریح کرد: قرارداد دیگری بین کشور ایران و چین با 1 میلیارد و 800 میلیون دلار تامین مالی در حال اجراست که مربوط به تامین مالی اولین قطار سریع‌السیر تهران-قم-اصفهان است. همین طور ناوگان هوایی کشور (ایرباس‌ها) که به کمک بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی تامین مالی شده است.

وی اظهار داشت: این بانک بیش از 3.8 میلیارد دلار در حوزه نفت و گاز تامین مالی کرده و در کنار پروژه‌های بزرگ، حمایت از صنایع کوچک و متوسط نیز در دستور کار ما قرار دارد، چنانکه ما بیش از 3 هزار واحد کوچک ومتوسط را تامین مالی کرده‌ایم.

مدیرعامل بانک صنعت و معدن گفت: در دوران برجام شبکه بین بانکی شرق آسیا و اروپا نیز گسترش پیدا کرده، در شهر هامبورگ آلمان بانک تجاری ایران و اروپا را در حال فعالیت داریم که برای ما بسیار حائز اهمیت است.

افخمی افزود: پل ارتباطی بسیار خوبی بین کشور ایران و چین وجود دارد که با مشارکت این دو کشور در اجرای پروژه‌های عظیم به توسعه و رونق صنایع کشور می‌انجامد. در قرارداد برقی‌سازی خط راه‌آهن تهران-مشهد، 1 و نیم میلیارد دلار تامین مالی انجام شده است که این اقدام باعث افزایش اعتماد برای همکاری‌های بعدی است.

سان پینگ، نایب‌رئیس اگزیم‌بانک چین در ادامه این مراسم گفت: بسیار مفتخرم که قرارداد تامین مالی و ارتقای خط آهن تهران-مشهد بین کشور ایران و چین در سطح بسیار بالایی در حال اجرا است، تاکنون 500 میلیارد دلار تامین مالی و 8 و نیم میلیارد دلار وام تجاری به طرف ایرانی اعطا شده است، همچنین برای پروژه‌های برقی‌سازی راه‌آهن، پتروشیمی و نفت و گاز، که تمام این پروژه‌ها با موفقیت به انجام رسیده است.

سان پینگ خاطرنشان کرد: بانک صادرات و واردات کشور چین برای حمایت از برقی‌سازی خط راه‌آهن تهران-مشهد سرمایه‌گذاری انجام داده است و این کار براساس راهبردهایی است که کشور چین در حمایت از حوزه های فناوری و ساخت تجهیزات در خارج از مرزهای خود دارد.

نایب‌رئیس اگزیم‌بانک چین بیان داشت: بانک ما علاقه‌مند است که به کشورهای دیگر مانند ایران وام‌های ترجیحی و تجاری اعطا کند و امیدوار است که با بانک صنعت و معدن همکاری بیشتری را داشته باشد و با اتمام موفقیت‌آمیز این پروژه به انجام پروژه‌های دیگر بپردازد.

اصغر فخریه کاشان، قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی در ادامه مراسم گفت: 21 سال پیش با یک شرکت چینی در ایران قراردادی امضا کردم و فکر نمی‌کردم که شرکت‌های چینی به طور کامل و رضایت‌بخش به همکاری و اتمام پروژه برسند اما خوشحالم که شرکت‌های چینی در ایران اعتبار لازم و خوبی را کسب کرده‌اند و دولت ایران احترام زیادی را برای روابط با کشور چین قائل است.

پانگ سن، سفیر کشور چین در ادامه این مراسم گفت: امروز یک روز عادی نیست و روز بزرگی برای ما و کشور ایران است. روابط بسیار خوبی بین این دو کشور در سال‌های گذشته برقرار بوده است. دو کشور همیشه دیدارهایی با برنامه‌ریزی و هماهنگی‌های لازم و هدفمند انجام می‌دهند.

وی افزود: در یک سال و نیم گذشته شرکت‌های مختلف و نهادهای مالی و اقتصادی از کشور ما تلاش بسیار زیادی را برای به نتیجه رسیدن این پروژه عظیم انجام داده‌اند در روند آماده‌سازی این قرارداد، نهادهای دولتی هر دو کشور تلاش کرده‌اند و این اتفاق نمایانگر یک گام به جلو در همکاری‌های اقتصادی دو کشور است.

سفیر کشور چین گفت: امیدوارم با پشتکار و تلاش دو کشور این پروژه به موفقیت برسد. ما در وزارت خارجه و بخش مالی و تجاری چین مایل هستیم تا برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و مالی بیشتر با کشور ایران ارتباط بیشتر داشته باشیم.

کامیاب، معاون ارزی بانک مرکزی سخنران دیگر این مراسم، گفت: قرارداد حاضر، حاصل مدت‌ها تلاش دستگاه‌ها و نهادهای مختلف در دو کشور ایران و چین بوده است و امروز همه از به ثمر رسیدن این تلاش‌ها خرسند و امیدوار به اجرای موفقیت‌آمیز این پروژه هستیم. اگر چه پروژه برقی کردن خط راه‌آهن تهران-مشهد و ارتقای این خط آهن، به نوبه خود مهم و مفید است و اثری محسوس بر کیفیت خدمات راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و رفاه مردم خواهد گذاشت، اما من اهمیت این قرارداد را فراتر از اجرای این پروژه می‌دانم.

وی افزود: قرارداد حاضر را می‌توان اولین قرارداد بلندمدت بعد از سال‌های طولانی و وقفه‌های ناشی از تحریم‌های بین‌‏المللی دانست. از این رو، امروز را می‌توان آغازگر فصلی نوین در تامین مالی پروژه‌های عمرانی و تولیدی کشور دانست و امیدوارم روندی که با امضا، مبادله و اجرای این قرارداد آغاز می‌شود در آینده نیز با قوت و سرعت ادامه یابد.

کامیاب بیان داشت: قرارداد حاضر در وهله اول، مرهون اراده سیاسی دولت‌های ایران و چین است. ایران و چین، همواره از شرکا و همکاران راهبردی یکدیگر محسوب شده‌‏اند و خوشبختانه در سال‌های اخیر، میزان همکاری‌ها با کشور چین مستمرا افزایش یافته است.

وی تصریح کرد: در مرحله دوم، تعاملات دیپلماتیک دو دولت، فضایی را فراهم کرد که در پرتوی آن، مذاکرات قرارداد حاضر میسر شد و وزارت‌های امور خارجه و سفارت‌های دو طرف از هیچ تلاشی در پیشبرد مذاکرات و کمک به رسیدن به نتیجه مطلوب خودداری نکردند. و دارایی ایران، قابل تقدیر است. اینجانب در ماه‌های اخیر، پیگیر و در جریان مذاکرات انجام‌شده میان طرفین بودم و شاهد آن بودم که تلاش‌های مستمر و خستگی‌ناپذیری از سوی هر دو طرف برای به ثمر رسیدن این قرارداد انجام گرفت. جا دارد در اینجا از همه دست‌اندرکاران این قرارداد تشکر نمایم.

این مقام بانکی گفت: اکنون باید توجه را به مذاکره در خصوص قراردادهای بعدی و امضای هر چه سریع‌تر آنها معطوف کرد تا روابط مالی و تجاری دو طرف، به سطح مطلوب برسد. دولت و بانک مرکزی ایران، خواستار تعمیق و گسترش هر چه بیشتر روابط با دولت‌ها و بانک‌های چینی هستند و اگر چه در سال‌ها و ماه‌های اخیر، گام‌های مثبتی برداشته شده است، اما هنوز با وضع ایده‌‏آل فاصله داریم و معتقدیم که فضاهای بیشتری برای همکاری‌های متقابل وجود دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز، وی گفت: به نمایندگی از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌نمایم که این بانک برای هر گونه مساعدت و همکاری در مسیر انعقاد و اجرای این قرارداد و قراردادهای مشابه، آمادگی کامل دارد و توسعه همکاری‌ها با بانک‌های چینی، خصوصا اگزیم‌بانک چین، از حمایت کامل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است.

وانگ ژوشنگ، مدیرعامل شرکت CMC در ادامه مراسم گفت: به عنوان نماینده CMC از بانک صنعت و معدن و اگزیم‌بانک تشکر ویژه دارم و از وزارت راه و شهرسازی و راه‌آهن ایران برای اعتمادی که به ما داشته‌اند سپاسگزارم و از نهادهایی که در اجرایی شدن فاینانس بانک صادرات و واردات چین تلاش کرده‌اند، ممنونم.

وی افزود: اجرای پروژه برقی‌سازی راه‌آهن تهران-مشهد یک پروژه نمونه در افزایش کیفی راه‌آهن ایران و یکی از نتایج مهم ارتباط ایران و چین است و ما می‌دانیم که اجرای این پروژه تاثیرات مهم و مثبتی بر زندگی مردم ایران دارد.

در ادامه سعید محمدزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن ایران گفت: از همکاری اگزیم‌بانک چین و بانک صنعت و معدن و و وزارت خارجه چین و ایران همچنین وزارت اقتصاد و دارایی و بانک مرکزی که با مدیریت خوبی توانستند این قرارداد را فراهم کنند، کمال تشکر را دارم.

وی افزود: با اجرای چنین پروژه عظیمی در ایران مشخص است که کشور ما توجه ویژه‌ای به موضوع راه‌آهن دارد و طبیعتا این مسئولیت بنده و همکارانم را سنگین‌تر می‌کند. پروژه مشترک اول ایران و چین قطار سریع‌السیر تهران-اصفهان بود که با موفقیت در حال اجرا شدن است و حالا قرارداد یک پروژه عظیم و ارزنده دیگر با عنوان ارتقا و برقی‌سازی خط راه‌آهن تهران-مشهد را امروز بین ایران و چین شاهد هستیم که امیدواریم با موفقیت به اتمام برسد.

منبع: تسنیم

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.