تجارتنیوز گزارش میدهد:
خروج ارز از کشور به دنبال اختلاف تولیدکنندگان و معدن داران منگنز
خام فروشی سنگهای ایران و خروج ارز برای تامین منگنز مورد نیاز کارخانهها در پی اختلاف میان معدنداران و کارخانهداران پیش آمده است. معدنداران میگویند خارجیها مشتریان بهتری هستند.
به گزارش تجارتنیوز ، معدنداران ایرانی برای فروش منگنز ترجیح میدهند خروجی معادن خود را به خریداران خارجی و شرکتهای فعال در صنایع معدنی کشور که به منگنز به عنوان ماده اولیه تولید نیاز دارند، سنگ منگنز را از ترکیه وارد میکنند.
معدنداران میگویند: به این دلیل خریدار خارجی را به تولیدکنندههای داخلی ترجیح میدهند که خارجیها عیار سنگ را منصفانهتر از کارخانههای ایرانی محاسبه میکنند و پول بیشتری برای سنگهای معدنی میدهند.
خامفروشی منگنز دغدغه معدنداران نیست
یکی از معدنداران که در سیستان و بلوچستان سنگ منگنز استخراج میکند به تجارتنیوز گفت: فعالان این حوزه ترجیح میدهند بار منگنز خود را به مشتریهای خارجی بفروشند و کاری به خوب یا بد بودن خامفروشی ندارند.
او که خواست به نامش اشاره نشود، افزود: این مشتریها از کره، چین و هند به ایران میآیند و کل خروجی معدن را از معدندار ایرانی میخرند. بهعنوان مثال چندی پیش یک کارشناس بازرگانی کرهای بار معدنداری را از شهر سرباز استان سیستان و بلوچستان خرید و از همان جا به بندرعباس انتقال داد و به مقصد کره بار کشتی کرد. در واقع معدندار دنبال پول است و به خریداری که پول بیشتری بدهد محصول خود را میفروشد. خارجیها سنگ منگنز ایرانی را گرانتر میخرند؛ چراکه در سنجش عیار منصفتر هستند.
وی سنجش منصفانه عیار را اینگونه تشریح کرد: سنگ پس از استخراج در معدن عیارسنجی میشود، اما وقتی به کارخانههایی مثل مجتمع آندیا فولاد زنجان ،، مجتمع فروآلیاژ رباط کرمان یا فولاد کاوه در آذربایجان میرود پس از گاوبندی عیاری که کارخانه اعلام میکند اختلاف فاحشی بین 25 تا 30 درصد با عیار سنجیدهشده در معدن دارد. این اتفاق ضرری را به معدندار تحمیل میکند که در پس آن ترجیح میدهد با خریدار خارجی معامله کند و بدین صورت خامفروشی اتفاق میافتد.
این معدندار اظهار کرد: در همین حال عیاری که مشتری خارجی برای سنگ منگنز تعیین میکند با عیاری که در معدن تعیین شده تفاوت اندکی دارد چیزی بین 29 تا 30 درصد در نتیجه معامله با مشتری خارجی برای معدندار سوددهی بیشتر دارد، وگرنه این نیست که مشتری خارجی با ارز معامله میکند و مشتری ایرانی با ريال.
دولتیها به دعوا بر سر عیار منگنز وارد نشدند
به گفته این معدندار هیچ ارگانی بر اختلافاتی که به خامفروشی سنگ منگنز میانجامد نظارت ندارد و به این دعوا ورود نکرده است. کارخانهداران منگنز موردنیاز خود را از ترکیه وارد میکنند و یا 10 تا دلال معدنداران را متقاعد کنند که به کارخانهها سنگ منگنز برسانند.
او همچنین از اجبار پرداخت سهم محلی به مولویان روستاهای سیستان گفت و توضیح داد: در سیستان و بلوچستان به دلیل مجاورت معادن با روستاها و عبور جادههای معادن از آنها معدنداران مبتنی بر قانونی که «سند» نام گرفته باید به مولوی روستا سهم عبور پرداخت کنند و در این اتفاق هم هیچ نظارتی از سوی ارگانهای مرتبط صورت نمیگیرد.
آن طور که این معدندار میگوید به نظر میرسد خام فروشی سنگهای منگنز ایران دارد بدون هیچ نظارتی پیش میرود و در آن معدندار، مردم محلی و حتی مشتریان منگنز کشور در خارج از مرزها سهمشان را از این ذخایر به دست میآورند. در این بین تنها ایران است که ارز خود را برای واردات منگنز از ترکیه از دست میدهد و ذخایر منگنز آن هم به صورت خام خارج میشود.
برای مطالعه بیشتر تداوم فروش مواد خام معدنی به رغم وضع عوارض صادراتی را بخوانید.
نظرات