فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۴۷۷۹۲

«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

انفجار بی‌گازی در صنعت سیمان!/ محدودیت گازرسانی به کارخانه‌های سیمان به ۸۰ درصد رسید

انفجار بی‌گازی در صنعت سیمان!/ محدودیت گازرسانی به کارخانه‌های سیمان به ۸۰ درصد رسید

ناترازی انرژی به صنعت سیمان هم رسیده و این صنعت را همچون سایر صنایع دچار چالش‌ کرده است. از طرفی محدودیت مصرف گاز در صنعت سیمان به 80 درصد رسیده است و از طرف دیگر در روزهای سرد امسال صنایع با بحران خاموشی هم مواجه شده‌اند.. حال سوال اینجاست برای حل این بحران چه راهکارهایی وجود دارد؟

به گزارش تجارت نیوز،

ناترازی انرژی به‌ عنوان یک چالش اساسی، بر بحران‌های اقتصادی و صنعتی کشور دامن زده است. این مشکل علاوه‌ بر صنایع مختلف، بخش مصارف خانگی را هم تحت تاثیر قرار داده است. هرساله در فصل تابستان صنایع به خاطر قطعی برق و در فصول پاییز و زمستان با قطعی گاز دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

اما در سرمای امسال، شرایط کشور متفاوت با سال‌های گذشته است، چراکه امسال صنایع مختلف نه‌تنها با قطعی گاز بلکه با قطعی برق هم مواجه هستند. توقف مازوت‌سوزی و کاهش ذخایر مازوت باعث شده امسال بحرانی جدید بر بحران سال‌های گذشته افزوده شود و هم صنایع و هم مصارف خانگی قطعی برق برنامه‌‎ریزی‌شده داشته باشند.

محدودیت مصرف گاز به 80 درصد رسید

یکی از صنایعی که درگیر ناترازی انرژی شده صنعت سیمان است. درباره وضعیت ناترازی انرژی در صنعت سیمان، علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داد: برای قطعی برق فعلاً مطلبی ابلاغ نشده است، اما برای گاز از 15 مهر‌ماه سال جاری، ابتدا 20 درصد محدودیت اعمال شد که بعد از مدتی به 50 درصد هم رسید. در حال حاضر محدودیت گاز به 80 درصد افزایش پیدا کرده است.

او افزود: همچنین حدود هشت کارخانه نزدیک به کلان‌شهر‌ها قرار گرفته‌اند و اجازه مصرف مازوت ندارند. از طرفی گاز این کارخانه‌ها هم محدود شده است. این کار باعث شده مصرف آنها 50 درصد کاهش پیدا کند.

انتقال کارخانه‌های سیمان به مناطق دوردست

الوندیان درباره چالش‌های پیش‌آمده به دلیل ناترازی انرژی در صنعت سیمان تصریح کرد: صنعت سیمان در واقع دوگانه‌سوز است. یعنی اگر محدودیتی در مصرف مازوت وجود نداشت، کارخانه‌ها می‌توانستند سوخت مورد نیاز خود را تامین کنند. در حال حاضر در مصرف مازوت محدودیت وجود دارد و مخازن سوخت هم به‌ حد کافی ذخیره ندارند. این شرایط باعث شده که صنعت سیمان را به مناطق دوردست هدایت کنند.

او ادامه داد: در حوزه سیمان پراکندگی جغرافیایی وجود دارد و از نزدیک‌ترین پالایشگاه مازوت مورد نیاز این صنعت تامین نمی‌شود و تلاش‌هایی برای انتقال این کارخانه‌ها به بندعباس و بندر ماهشهر صورت گرفته است. بعد مسافت باعث شده این نگرانی در بین فعالان این عرصه ایجاد شود که با وجود هزینه‌های زیاد، به‌ دلیل محدودیت در ناوگان حمل‌ونقل سوخت و بعد مسافت، مازوت مورد نیاز به‌موقع تامین نشود. تلاش‌هایی برای تجدید نظر وزارت نفت از این تصمیم صورت گرفته است چراکه تحویل سوخت مورد نیاز ار نزدیک‌ترین انبار و پالایشگاه، لازمه تولید پایدار است.

کاهش تولید در صنعت سیمان اتفاق نیفتاده

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان درباره وضعیت تولید سیمان با توجه به وضعیت ناترازی انرژی توضیح داد: در حال حاضر کاهش تولید در این حوزه اتفاق نیفتاده. همچنین واحد‌هایی که اجازه مصرف سوخت ندارند، ظرفیت تولید کلینکرشان 50 درصد کاهش یافته است. درحال حاضر چون ذخایر کلینکر کافی است، کاهش ظرفیت تولید رخ نداده است.

این فعال صنفی درباره وضعیت بازار سیمان گفت: از آنجا که محدودیت‌های برق در شهریورماه مرتفع شد و تولید به مدار اصلی خود بازگشت، در شهریورماه و مهرماه وضعیت عرضه سیمان مساعد بود و درحال حاضر روند قیمت‌ها به‌ دلیل وجود ذخایر کلینکر، افزایشی نیست. آنچه باعث نگرانی در ماه‌های آینده می‌شود، کاهش ذخایر کلینکر به دلیل توقف کوره‌های تولید است.

صادرات سیمان کاهش می‌یابد؟

الوندیان درباره تاثیر این شرایط بر وضعیت صادرات و واردات توضیح داد: صادرات ایران ترکیبی از سیمان و کلینکر است. قطعاً کاهش ذخایر کلینکر منجر به کاهش صادرات هم می‌شود. در بحث واردات هم ایران واردات سیمان ندارد زیرا در این بخش بیش از ظرفیت داخل سرمایه‌گذاری شده است. همچنین شایان ذکر است که سال گذشته 13 میلیون تن سیمان صادر شده است.

او درباره اقدامات دولت در راستای کاهش آسیب‌های ناترازی انرژی در صنعت سیمان گفت: حقیقت تلخ این است که ناترازی انرژی در سال‌های اخیر روند صعودی پیدا کرده و با توجه به افزایش مصارف خانگی، محدودیت‌ها هم افزایش یافته‌اند. حل این مشکل به یک همکاری جمعی احتیاج دارد و با دولت هم در این زمینه مذاکراتی صورت گرفته است.

این فعال صنفی یادآور شد: در مردادماه به دلیل ناترازی انرژی کشور با کاهش تولید مواجه شد. اگر در ماه‌های آینده این وضعیت ادامه پیدا کند، قطعاً کشور با کاهش یا توقف تولید برخی از کارخانه‌ها مواجه خواهد شد. باید توجه ویژه‌ای به کارخانه‌های فعال در زمینه تولید سیمان شود زیرا این کارخانه‌ها به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اشتغال نقش دارند. وقتی این کارخانه‌ها در تابستان با قطعی برق و در زمستان نیز با قطعی برق و گاز دست‌وپنجه نرم کنند، قطعاً درآمدشان کاهش چشمگیری پیدا می‌کند.

راهکار چیست؟

الوندیان خاطرنشان کرد: کارخانه‌های تولید سیمان سوخت و برق زیادی مصرف می‌کنند. بنابراین در صورت محدودیت در تامین گاز باید مازوت این کارخانه‌ها تامین شود. محدودیت در مصرف مازوت برای کارخانه‌های نزدیک کلان‌شهر‌ها پایه علمی ندارد بلکه بیشتر جنبه روانی و رسانه‌ای دارد. کارخانه‌های سیمان برای مازوت‌سوزی طراحی شده‌اند و قادرند  استاندارد‌های محیط‌زیستی را رعایت کنند. کارخانه‌هایی نظیر سیمان تهران که مصرف بخش بزرگی را تامین می‌کند، نباید از الان با 50 درصد ظرفیت فعالیت کند. البته صنعت هم باید در زمینه بهینه‌سازی مصرف سوخت، تولید سیمان‌های جدید و... تلاش کند.

طبق این گزارش، ناترازی انرژی هم مصارف خانگی و هم صنایع را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده‌ و بسیاری از صنایع از جمله صنعت سیمان با ناترازی انرژی مواجه‌اند. بنابراین دولت باید بکوشد تا مشکل ناترازی انرژی را برطرف کند. در غیر این صورت ایران ظرفیت‌های صادراتی خود را از دست می‌دهد و به وارد‌کننده تبدیل می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه صمت در تجارت‌نیوز مراجعه کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار