فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۵۵۴۱۰

تغییر جهت بازار ارز در سومین روز هفته

تغییر جهت بازار ارز در سومین روز هفته

در سومین روز هفته، جریان بازار ارز تغییر کرد و بازیگران کاهشی دست بالا را در معاملات در اختیار گرفتند. روز گذشته، دلار ۳۵۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.

به گزارش تجارت‌نیوز، در مقاطعی از روز قیمت به زیر مرز ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی نیز نزول کرده بود ولی معامله‌گران پیش از ساعت ۴ بعدازظهر سعی کردند با افزایش خریدها از مرز یاد شده حمایت کنند.

البته به گفته بیشتر فعالان، پس از ساعت ۴ بعدازظهر قیمت تا محدوده ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان نیز پایین رفت. در روز کاهشی دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز نتوانست مسیر افزایشی را ادامه دهد و مانند دلار پس از ۲ افزایش متوالی، راه کاهشی را در پیش گرفت.

دیروز هر سکه تمام بهار آزادی ۱۳۰ هزار تومان کاهش قیمت را تجربه کرد و به بهای ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید.سکه در اواسط روز تا ابتدای کانال ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان نیز پایین رفته بود.

عدم افزایش اونس در بازارهای جهانی تا ساعت۳ بعدازظهر یکی از عواملی بود که سد راه افزایش قیمت سکه شد؛ به این ترتیب، بازار سکه دیروز از محرک بیرونی اونس نیز نتوانست اثر افزایشی بگیرد و بر اثر کاهش تقاضا و افت قیمت دلار رو به سوی قیمت‌های پایین‌تر آورد.

به گفته فعالان، مهم‌ترین عاملی که در روز سوم هفته به کاهش قیمت دلار کمک کرد، افت تقاضای احتیاطی در بازار بود. دیروز تعداد افرادی که در صف خرید دو صرافی منتخب بازارساز در خیابان فردوسی قرار داشتند، بسیار کمتر از روز یکشنبه بود.

به‌باور فعالان، پس از اینکه نوسان‌گیران مشاهده کردند، بازارساز تقاضای موجود در بازار را به‌خوبی پاسخ می‌دهد، عقب نشستند و با قرار گرفتن در موقعیت فروش، قیمت دلار به سوی سطح پایین‌تر حرکت کرد. به این ترتیب، می‌توان گفت در کنار افت تقاضای احتیاطی، عامل دومی که زمینه‌ساز کاهش قیمت شد، خروج نوسان‌گیرانی از بازار بود که از افزایش قیمت دلار به بالای مرز ۱۴ هزار تومانی به‌طور موقت ناامید شدند. آنها پس از اینکه دو روز متوالی در عبور دلار از مرز ۱۴ هزار تومانی ناکام ماندند، سعی کردند با افزایش فروش‌ها زمینه را برای خرید دلار در قیمت‌های پایین‌تر فراهم کنند.

در این میان، شمار دیگری از فعالان باور داشتند بازار پس از ۲ روز افزایش متوالی نیاز به مقداری تنفس داشت؛ از نظر این دسته افت روز دوشنبه یک اصلاح قیمتی بود و باید دید روند قیمتی در روزهای آتی به چه صورت خواهد بود. این دسته به همراهان خود توصیه می‌کردند در روزهای جاری با احتیاط بیشتری موقعیت خرید و فروش به خود بگیرند. در حالی که برخی اعتقاد داشتند، دلار با اشباع خرید مواجه شده است، عده دیگری باور داشتند، عرضه زیاد روزهای اخیر سرانجام خریداران را عقب رانده است.

در کنار عوامل درونی یاد شده، عده زیادی از معامله‌گران باور داشتند، افزایش عرضه حواله درهم انتظارات بازیگران بازار داخلی را تحت تاثیر قرار داد. به گفته برخی فعالان، دیروز نرخ حواله درهم به زیر مرز ۳ هزار و ۷۰۰ تومان رفت و با قرار گرفتن این ارز در مسیر کاهشی، معامله‌گران بازار داخلی نیز بیشتر در موقعیت فروش قرار گرفتند.

نرخ حواله درهم یکی از مهم‌ترین متغیرهایی است که از همان ابتدای روز به دقت توسط معامله‌گران بازار داخلی رصد می‌شود و در طول سال‌های اخیر کمتر مشاهده شده است که این دو متغیر نسبت مستقیم با یکدیگر نداشته باشند. عده دیگری از معامله‌گران باور داشتند، کاهش قیمت آبشده، فضای بازار ارز را تحت تاثیر قرار داد. عرضه بازارساز از طریق صرافی‌های منتخب با قیمتی نزدیک به قیمت بازار آزاد یکی دیگر از عوامل مهم اثرگذار بر کاهش قیمت دلار بود.

در ساعات انتهایی روز قیمت صرافی‌های منتخب برای دلار ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان ثبت شده بود. نرخ خرید این صرافی‌ها نیز ۱۳ هزار و ۳۵۰ تومان بود. البته در شرایط فعلی آنچه بیشتر معامله‌گران روی آن حساس هستند، رفتار نوسان‌گیران در مرز ۱۳ هزار و ۵۰۰ و بخصوص مرز مهم‌تر حمایتی ۱۳هزار تومانی است.

به گفته فعالان، بازارساز در روزهای اخیر نشان داد که روی مرز ۱۴ هزار تومانی حساس است و تمام تلاش خود را کرد تا اجازه ندهد قیمت به بالای کانال یاد شده برود. در این شرایط باید دید نوسان‌گیران توان آن را دارند از مرز ۱۳ هزار تومانی حمایت کنند یا ادامه عرضه بازارساز قیمت را یک کانال عقب‌تر خواهد برد.

بازار متشکل ارزی آماده راه‌اندازی است

یکی دیگر از خبرهایی که کمی احتیاط را در بازار بالا برد، اعلام احتمال راه‌اندازی بازار متشکل ارزی بود. دیروز دبیرکل کانون صرافان ایرانیان اعلام کرد: همه مقدمات مربوط به راه‌اندازی بازار متشکل ارزی فراهم شده و آماده بهره‌برداری است و امکان دارد امروز در جلسه رئیس‌جمهوری با مسوولان بانک مرکزی این موضوع اعلام عمومی شود.

«رضا ترکاشوند» در گفتگو با «ایرنا» درباره علت تاخیر در راه‌اندازی بازار متشکل ارزی اظهار کرد: همه مقدمات کار انجام شده، هیات موسس آن تشکیل و سیستم‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آن طراحی و پیاده‌سازی شده است و برای افتتاح آماده است. وی افزود: امکان دارد در جلسه رئیس‌جمهوری با مسوولان بانک مرکزی و بانک‌ها که سه‌شنبه، هفتم اسفند) برگزار می‌شود، زمان آغاز به کار این بازار که به احتمال زیاد از ابتدای سال آینده خواهد بود، رسانه‌ای شود.

ترکاشوند تاکید کرد: سال‌هاست که صرافان بر این نکته تاکید دارند که هر چه از ناحیه بانک مرکزی، بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ به بازار ارز عرضه می‌شود، شفاف باشد و به تعبیری «از در پشتی بازار» انجام نشود، به طوری که خریدار و فروشنده ارز مشخص باشد. وی افزود: این شفاف‌سازی تاثیر مثبتی بر بازار ارز خواهد داشت که یکی از آنها کمک به منطقی شدن نرخ‌ها و ثبات در بازار ارز است.

به گزارش «ایرنا» هجدهم دی‌ماه امسال شورای پول و اعتبار «مقررات مربوط به بازار متشکل معاملات ارزی» را تصویب کرد. براساس این مصوبه به‌منظور ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارآ، «بازار متشکل معاملات ارزی» تشکیل می‌شود تا ارزها در آن به‌صورت نقد مطابق مقررات این مصوبه و سایر مقررات مرتبط با آن در بستر الکترونیکی مورد معامله قرار گیرند.

یک هفته بعد بانک مرکزی از تشکیل «شرکت بازار متشکل معاملات ارز» با هدف انجام معاملات نقدی ارز و دیگر روش‌های معاملات ارزی با همکاری شبکه بانکی کشور، فرابورس و صرافی‌ها خبر داد و به این ترتیب مجمع موسس این شرکت برگزار و ترکیب سهام موسسان، سرمایه شرکت، اساسنامه و فرآیندها و مکانیزم‌های عملیاتی کردن بازار متشکل معاملات ارزی، مباحث فنی و ساختاری مشخص شد.

مدل کلی بازار به نحوی طراحی شده که در مرحله نخست، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راه‌اندازی و سایر روش‌های معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش می‌یابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکلی خود انتظام انجام شده و براساس دستورالعمل‌های مصوب بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد.

همچنین سیستم سفارش‌ها و معاملات

(Order Driven) مبتنی‌بر سفارش خواهد بود. براساس ارزیابی‌های فنی، سامانه معاملات (ICE) که یکی از زیرساخت‌های استاندارد در چارچوب‌های معاملاتی است برای استفاده به‌عنوان زیرساخت معاملاتی تعیین شده و زیرساخت سخت افزاری نیز انتخاب و نهایی شده است.

صرافی‌های مجاز کشور، به همراه صرافی بانک‌های دولتی و خصوصی بازیگران و گردانندگان اصلی بازار متشکل ارزی خواهند بود، بانک مرکزی مدیریت و سیاست‌گذاری قیمت‌ها را برعهده دارد و معاملات به پشتوانه نرم‌افزارهای معاملاتی بورس در بستر فرابورس انجام می‌شود.

هدف اصلی این بازار، کمرنگ کردن معاملات ارز در بازارهای غیررسمی به‌ویژه توسط سفته بازان و دلالان اعلام شده است و به این ترتیب هر نرخی که در این بازار به‌عنوان قیمت روز اسکناس کشف قیمت شود، مبنای تعیین نرخ ارز خواهد بود.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.