عامل اصلی افزایش بهای دلار در بازار چبست؟
در پنجمین روز هفته، دلار معاملات خود را در محدوده ۱۵ هزار و ۲۰۰ تومانی آغاز کرد، ولی از اواسط روز توانست کمی خود را بالا بکشد و حتی تا قیمت ۱۵ هزار و ۴۵۰ تومانی رشد کند.
به گزارش تجارتنیوز ، با نزدیک شدن به سطح مقاومتی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومانی، فضای بازار ارز آرامتر شد و حدود ساعت چهار بعدازظهر روی عدد ۱۵ هزار و ۳۷۰ تومان آرام گرفت.
این قیمت ۱۴۰ تومان بیشتر از روز سهشنبه بود، ولی همزمان از کاهش سرعت رشد دلار حکایت میکرد، چرا که این ارز در روز سهشنبه ۳۰۰ تومان افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود.
به گفته برخی فعالان و کارشناسان، تغییرات قیمتی دلار در روزهای اخیر بیشتر از عوامل اقتصادی از متغیرهای سیاسی سرچشمه گرفته است.
در روز افزایشی بازار ارز، سکه تمام بهار آزادی نیز ۱۵ هزار تومان افزایش قیمت را به ثبت رساند و به بهای پنج میلیون و ۱۶۵ هزار تومان رسید.
در واقع دیروز فلز گرانبهای داخلی تنها 0.3 درصد افزایش قیمت را تجربه کرد، حال آنکه دلار حدود 0.9 درصد رشد کرده بود و اونس نیز در بازارهای جهانی تا حدود ساعت چهار بعدازظهر تا آستانه مرز هزار و ۲۹۰ دلاری افزایش یافته بود.
نبود هماهنگی میان رشد سکه با دو متغیر بنیادی اونس و دلار موجب شد که حباب فلز گرانبهای داخلی در روز پنجم هفته به سمت صفر میل کند.
در واقع دیروز حباب سکه با در نظر گرفتن مالیات ارزش افزوده به حدود ۸۰ هزار تومان رسید، این در حالی بود که روز سهشنبه فلز گرانبهای داخلی حدود ۱۵۰ هزار تومان حباب داشت.
به گفته فعالان، به طور کلی سکه پس از آنکه از مرز پنج میلیونی عبور کرد، با وجود ادامه افزایش قیمت، نسبت به دلار رشد زیادی را تجربه نکرد تا حباب آن کاهش پیدا کند.
به گفته برخی فعالان باتجربه بازار، با عبور سکه از مرز پنج میلیونی، میزان فروش توسط برخی افراد عادی و معاملهگران افزایش پیدا کرده است و همین عامل موجب شده است که رشد سکه محدودتر شود.
عده دیگری از فعالان، ورود بخشی از سکههای پیشفروش به بازار را عامل کاهش حباب این بازار دانستهاند.
در روزی که بازار سکه نسبتا آرام بود، دلار در مقاطعی از روز هیجانی رفتار میکرد.
به گفته فعالان، معاملهگران سعی کردند در ابتدای روز پیرامون سفر غیر منتظره پمپئو به عراق جوسازی کنند، همزمان برخی دیگر این احتمال را مطرح میکردند که با اقدام جدید ایران ممکن است اروپا با آمریکا همراهتر شود و دراین خصوص صحبتهای یک مقام فرانسوی را برجسته میکردند که ممکن است ایران را تحریم کنند.
با این حال، در عمل واکنشی که دلالان مطرح میکردند از سوی اروپاییها صورت نگرفت.
البته در مجموع برخی فعالان عنوان میکنند، مجموعه اخبار سیاسی که در روزهای اخیر مطرح میشود، تقاضای احتیاطی را بالا برده است.
رئیس کل بانک مرکزی نیز در آخرین اظهارنظرها نوسانات بازار ارز را غیراقتصادی دانست.
در این میان، شمار دیگری از فعالان عنوان میکردند که عامل اصلی افزایش بهای دلار در بازار داخلی همچنان رشد قیمت حواله درهم است.
دیروز نرخ حواله درهم تا محدوده چهار هزار و ۲۰۰ تومان صعود کرد.
عدهای از معاملهگران باور دارند، اگر وضعیت عرضه درهم بهبود پیدا کند، قیمت دلار در بازار داخلی نیز کاهش خواهد یافت.
این در حالی است که عده دیگری باور دارند با کاهش تنشهای سیاسی قیمت به سطوح پایینتر بازخواهد گشت و در صورت گسترش تنشها، احتمال رشد بیشتر قیمت نیز وجود دارد.
با وجود اینکه دیروز برای دومین روز متوالی دلار در بازار آزاد در کانال ۱۵ هزار تومانی نوسان کرد، بازارساز قیمت صرافیهای بانکی را همچنان در انتهای کانال ۱۴ هزار تومانی نگه داشت.
دیروز صرافیهای بانکی قیمت فروش دلار خود را ۱۴ هزار و ۹۹۰ تومان درج کردند.
به گفته فعالان، روز پنجشنبه در صورت ادامه افزایش قیمت دلار در بازار آزاد ممکن است بازارساز نیز کانال ۱۵ هزار تومانی را بپذیرد.
این در حالی است که گروه دیگری از معاملهگران باور دارند بازارساز با ادامه عرضه ارز قیمت در بازار آزاد را نیز در مسیر کاهشی قرار خواهد داد.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات