نایب رئیس اتحادیه املاک تهران در گفتگو با تجارتنیوز:
حباب قیمت مسکن میترکد
حسام عقبایی رشد غیرمتعارف قیمتها، نبود توازن در عرضه و تقاضا، نبود برنامه جامع، جاماندن قدرت خرید مردم از رشد قیمتها و کاهش سطح درآمدها را پنج دلیل اصلی کاهش میزان معاملات مسکن در ماههای اخیر عنوان کرد.
نایب رئیس اتحادیه املاک تهران درباره دلایل کاهش میزان حجم معاملات در سه ماه ابتدای سال به تجارتنیوز گفت: یکی از عمدهترین دلایل کاهش حجم معاملات مسکن چه در بخش خرید و فروش و چه در بخش اجاره به افزایش غیرمتعارف سونامیگونه قیمتها باز میگردد؛ چرا که میزان معاملات در بخش اجاره هم در مقایسه با سال گذشته روند کاهشی را به خود گرفته است. از سوی دیگر طی روزها اخیر بانک مرکزی نیز میزان رشد قیمت مسکن را 54 درصد اعلام کرده که به عقیده ما نرخ رشد در برخی مناطق بیش از آمار رسمی است.
حسام عقبایی در ادامه توضیح داد: همچنین یکی از دیگر دلایل کاهش حجم معاملات را میتوان به عدم برقراری توازن بین عرضه و تقاضا اشاره کرد. طی سالهای اخیر نیز برنامه یا چشمانداز جامع و روشنی از سوی دولتمردان برای بخش مسکن در نظر گرفته نشده است. آمارها نشان میدهد که از سال 92 تا 97 یعنی طی پنج سال گذشته کاهش 40 درصدی تولید ساختمان را شاهد بودیم که این کاهش تولید نیز میتواند از دیگر عوامل اثر بخش در افزایش قیمت مسکن باشد.
او تصریحکرد: بنابراین بدون چشمانداز و برنامهریزی کافی در حوزه مسکن روز به روز به تعداد مستجرین در کشور افزوده میشود که در نهایت عدم برنامه جامع منجر به کاهش قدرت خرید مردم میشود.
به گفته عقبایی، از سال 71 تا 94 رشد 104 برابری قیمت مسکن رخ داده که این موضوع باعث شده میزان نقدینگی حاصل از نوسانات در بازارهای موازی همچون طلا و ارز که در دست مردم وجود دارد در بخش مسکن سرمایهگذازی و در نهایت منجر به رشد غیرمتعارف قیمتها در این حوزه شود.
رئیس سابق اتحادیه املاک در پاسخ به این پرسش که آیا در آینده با کاهش قیمتها رو به رو خواهیم بود یا خیر، افزود: تجربه نشان داده زمانی که قیمت مسکن گران میشود دیگر در آینده کاهش نمییابد. باید اشاره کرد که از اسفند ماه سال گذشته تاکنون شاهد جهش قیمت مسکن بودهایم. به واقع قیمت مسکن یک بار در اسفند ماه سال 96 به میزان 35 درصد افزایش یافت و در مرتبه دوم نیز اردیبهشت ماه سال جاری قیمتها مجدد به میزان 35 درصد دیگر گران شد. به اعتقاد ما درصد رشد در نخستین دوره یعنی در اسفند ماه در بازار نهادینه شده اما رشد دوم قیمت ها که از اردیبهشت ماه حاصل شد بخش عمده آن حبابی است.
عقبایی در ادامه تصریح کرد: بانک مرکزی نیز با اعلام رشد 54 درصدی قیمت مسکن تاکید کرده که رشد 70 درصدی در این بازار وجود ندارد، بنابراین رشد دوم قیمتها حبابی بیش نیست و قیمتهای غیرمتعارف شکسته میشوند. بنابراین تا پایان شهریور ماه میزان معاملات به همین منوال ادامه داد.
این فعال بازار مسکن درباره چشمانداز نیمه دوم سال بازار مسکن گفت: در این بازه زمانی نمیتوان تحلیل روشنی را برای بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری متصور بود. چنانچه دولت طرحی درباره تولید مسکن اجتماعی و استیجاری داشته باشد این حباب قیمتها بیشتر شکسته خواهد شد.
نقش مشاوران املاک در افزایش قیمتها!
عقبایی در بخش دیگر سخنانش درباره اینکه نقش مشاوران املاک در گرانیهای اخیر مسکن چیست، اظهار کرد: این روزها انگشت اتهام درباره گرانیها به سمت مشاوران املاک است. مشاوران املاک نقش ارشادی دارند و بنابراین نمیتوانند رویکرد تکلیفی داشته باشند. از سوی دیگر قانونگذار هم اجازه چنین کاری را به مشاوران نمیدهد.
وی اضافه کرد: در این بازه زمانی مردم هم تکلیفی درباره پیادهسازی تمام نظرات مشاوران را ندارند. البته معتقدیم نظر مشورتی هم بیتاثیر نیست. اما اینکه پرسیده میشود مشاوران املاک مسیری جهت رشد قیمتها دارند یا خیر باید اعلام کرد که این اقدام تنها زمانی برایشان مفید است که سودی عایدشان شود که این اقدام را انجام دهند. اگر سود بیشتری عایدشان شود شاید این تئوری موضوعی معقول باشد. اما چنانچه سودی عایدشان نشود این قاعده منتفی است.
نایب رئیس اتحادیه املاک تهران در پایان توضیح داد: چنانچه خانهای در تهران 500 میلیون تومان ارزشگذاری شود حقالزحمه مشاوران املاک از معامله آن حدود دو میلیون و 500 هزار تومان است. اگر مشاوران املاکی بخواهند سوداگری کنند و بخواهند خانه را از قیمت واقعی آن بیشتر بفروشند حقالزحمه آنها به سه میلیون تومان میرسد نه 100 میلیون تومان. این درحالی است که در این شرایط برخی معاملهها به دلیل یک میلیون تومان اختلاف منتفی میشود. معتقدیم چنانچه قیمت مسکن کاهش یابد روند فعالیت مشاوران املاک نیز روان و پایدارتر از قبل خواهد بود.
نظرات