پیشبینی قیمت مسکن از نگاه وزیر راه و شهرسازی
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در تلاش هستیم امید به خانهدارشدن در شهرهای بزرگ را به زیر ۱۰ سال و در شهرهای کوچک به زیر ۳ سال برسانیم، گفت: آمارهای دریافتی از معاملات مسکن در سطح کشور مؤید این مطلب است که قیمت مسکن روندی کاهشی دارد، اما هنوز تا رسیدن به تعادل فاصله داریم.
به گزارش تجارتنیوز، تغییرات ناگهانی در شاخصهای کلان اقتصادی ظرف دوسال اخیر تأثیر نامطلوبی بر بازار مسکن گذاشت و موجب آشفتگی قیمتها در این بازار شد.
طبق آمار رسمی ظرف دوسال گذشته میانگین قیمت مسکن در سطح کشور بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافت ولی ثبات نسبی در بازار ارز و کاهش شتاب نرخ تورم طی چهارماهه گذشته موجب شد تا هیجانات روانی بازار مسکن فروکش کند و اینک قیمتها در این حوزه به سمت تعادل حرکت میکند.
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی ضمن ارائه چشم اندازی از بازار مسکن در آینده گفت: پیش از هرگونه تحلیل بازار مسکن باید بپذیریم که وزارت راه و شهرسازی هیچگونه دخل و تصرفی در نوسانات اخیر بازار مسکن نداشته و رشد حباب گونه قیمتها در دو سال اخیر غیرعادی و غیرواقعی بوده است.
به گفته وی، خوشبختانه ایجاد ثبات در بازارهای موازی و بهبود شاخصهای کلان اقتصادی باعث شد تا ظرف ۴ ماهه گذشته، از هجوم سرمایههای سرگردان به بازار مسکن کاسته شود و نگرانی سرمایهگذاران برای آینده بازار کاهش یابد.
اسلامی تأکید کرد: اکنون قیمت خانه سیر نزولی به خود گرفته و به سمت نقطه تعادل حرکت میکند. آمارهای دریافتی از معاملات مسکن در سطح کشور هم به خوبی مؤید این مطلب است که قیمت مسکن روندی کاهشی دارد، اما هنوز تا رسیدن به تعادل فاصله داریم.
وی افزود: پاسخ مناسب متقاضیان به درخواست وزارت راه و شهرسازی برای دست نگه داشتن در خرید خانه از یک سو و فروکش کردن تب معاملات موجب شده تا بازار مسکن به دوره رکود معاملات وارد شود و همین مساله بستر مناسبی برای کاهش قیمت ها را پدید آورده است.
به موازات این اقدام، برنامه وزارت راه و شهرسازی برای عرضه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی جدید در قالب طرح ملی تولید مسکن تا سال آینده و تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر تا پایان امسال، نگرانی متقاضیان واقعی را از تأمین مسکن کاهش داده است.
این طرح با همکاری سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت شهرهای جدید و شرکت بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اجرا می شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: اکنون برای وزارت راه و شهرسازی، توانمندسازی خانوارها برای خرید مسکن و ایجاد قابلیت برای خانه دار شدن جامعه هدف (اقشار متوسط و کم درآمد) دارای اهمیت است، به همین دلیل تمام توان خود را روی ایجاد شرایط مناسب سرمایه گذاری و تولید مسکن به ویژه در بافت فرسوده کلانشهرها گذاشته ایم. این جامعه شاملِ دهکهای ۳، ۴، ۵ و ۶ هستند و در برخی از استانها دهک هفتم هم مشمول این برنامه است.
البته طرح تأمین مسکن مشمولان دهک اول و دوم از طریق کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و خیرین مسکنساز آغاز شده است.
وی ادامه داد: این مساله یک شعار نیست زیرا به دلیل جذابیتهای موجود در طرح اقدام ملی تولید مسکن، از ابتدای امسال تاکنون ساخت ۱۸۰ هزار واحد مسکونی آغاز شده است. اکنون اراضی طرح اقدام ملی شناسایی شده و مراحل آمادهسازی تا ساخت این تعداد واحد مسکونی در دست اجراست. از طرف دیگر وزارتخانهها و دستگاههای مختلف، زمین مناسب برای ساخت مسکن کارکنان خود را دریافت کردهاند و درحال ایجاد زیرساختهای اولیه هستند.
به گفته اسلامی، با این روند میتوان امیدوار بود که فرآیند ساخت تمامی ۴۰۰ هزار واحد مسکونی وعده داده شده تا پایان امسال آغاز میشود. تکمیل این تعداد واحد مسکونی به ۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد و اجرای این طرح برای ۱۳۰ هزار نفر در سراسر کشور اشتغال پایدار ایجاد میکند.
وی افزود: طی سه ماهه گذشته باهدف نیازسنجی و بر اساس میزان تقاضایی که از آمارهای قابل استناد استخراج شد، برنامه ایجاد واحدهای مسکونی هر شهر را در قالب یک سامانه تعریف و تبیین کردیم و اکنون در جایگاهی قرار داریم که نیاز واقعی تولید مسکن در هر شهر را می دانیم و سرمایه گذاران را هدفمندتر از گذشته به مشارکت در طرح ملی تولید مسکن هدایت می کنیم.
وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: از طرف دیگر با ابلاغ رئیسجمهوری، رئیس مجلس و رئیس کل بانکمرکزی تمامی بانکها مکلف شده اند تا سقف ۲۰ درصد از تسهیلات خود را برای رونق ساخت مسکن در کشور اختصاص دهند. بنابر این به محض شناسایی سازندگان خوشنام در هر شهر برای مشارکت در طرح اقدام ملی مسکن از آنها کمک گرفته خواهد شد.
وی گفت: چنانچه یک سازنده ۲۰ درصد آورده داشته باشد ۸۰ درصد پول موردنیاز برای تولید واحدهای مسکونی به شکل تسهیلات توسط بانک به سازندگان واجد شرایط اعطا می شود که این تسهیلات قابل انتقال به خریداران نهایی است.
این مقام مسئول گفت: با موافقت بانک مسکن، اعتبارات صندوق پسانداز یکم به طرح تولید اقدام ملی متصل شد تا کسانی که در این صندوق حساب باز کردهاند بتوانند از این تسهیلات برای ساخت مسکن استفاده کنند.
امید به خانهدار شدن را کاهش میدهیم
وی گفت: اکنون فاصله میان قیمت خانه با قدرت خرید متقاضیان بسیار زیاد شده است ولی ما تلاش میکنیم امید به خانهدار شدن در شهرهای بزرگ را به زیر ۱۰ سال و شهرهای کوچک را به سه سال برسانیم.
اسلامی از تمام دستگاههای مسئول در امر ساخت و ساز درخواست کرد که برای سرعت بخشیدن به تولید مسکن در کشوراز صدور هرگونه بخشنامه غیرضروری و دستورالعملهایی که بازدارنده هستند و قفل و بست ایجاد میکنند به شدت پرهیز کنند.
وی ادامه داد: در تقسیم بندی صورت گرفته برای تخصیص زمین به تولید مسکن، بناست ۶۰ هزار واحد از ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامه اقدام ملی به مساحت ۷۰ تا ۱۰۰ مترمربع در اطراف تهران و با قیمت حدود۳۰۰ میلیون تومان ساخته و عرضه شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت: استقبال دستگاه های مختلف از مشارکت در این طرح قابل قبول است، به عنوان نمونه ما اخیراً برای ساخت واحدهای داخل شهر تهران با نیروهای مسلح قرارداد بستیم تا در ازای انتقال پادگان ها به خارج از شهر در همان محل واحدهای مسکونی برای کارکنان این دستگاه احداث شود.
وی در مورد برنامه تکمیل واحدهای مسکونی مهر هم گفت: پرونده ساخت مسکن مهر باید تا پایان امسال بسته و واحدهای باقیمانده به سرعت تکمیل شوند. چنانکه هفته قبل در قالب چهاردهمین جلسه شورای هماهنگی مسکن بر تکمیل مسکن مهر و همچنین آغاز عملیات اجرایی طرح اقدام ملی در سراسر کشور تاکید شد.
اسلامی افزود: در این جلسه ادارات کل راه و شهرسازی استانها مسئولیت مستقیم یافتند تا حداکثر امروز (۲۱مهر) مغایرتهای آماری مسکن مهر بین ادارات کل راه و شهرسازی و حوزه مسکن مهر را بررسی کرده و آنها را برطرف کنند. در این راستا تاکید شد تا اطلاعات مسکن مهر به صوت یکپارچه گزارش شود؛ بنابراین از این پس تمامی اطلاعات مربوط به مسکن مهر شامل مراحل اتمام واحدها، فروش اقساطی و تحویل واحدها صرفا از طریق معاونت برنامهریزی و مدیریت منابع وزارت راه و شهرسازی گزارش می شود.
از سوی دیگر مقرر شد تمامی ادارات کل استانی برای فروش عرصه مسکن مهر اقدام کنند و آمار واحدهای با پیشرفت زیر ۳۰ درصد استخراج شود تا برای تعیین تکلیف آنها توسط معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اقدام لازم صورت گیرد. در همین راستا از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای رفع مشکل تعاونیهای مسکن استعلام خواهد شد.
به گفته وزیر راه و شهرسازی، در این جلسه مقرر شد برای تعیینتکلیف واحدهای نیمهتمام در شهرهای زیر
۲۵ هزار نفر جمعیت، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به فوریت اطلاعات و مستندات لازم را به سازمان ملی زمین و مسکن و معاونت مسکن و ساختمان ارائه کند.
همچنین مقرر شد سامانه ثبتنام متقاضیان طرح اقدام ملی تولید مسکن هرچه زودتر با همکاری شرکت عمران شهرهای جدید، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت بازآفرینی شهری و بنیاد مسکن راه اندازی شود.
منبع: روزنامه اطلاعات
نظرات