فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۸۷۲۳۲۱

کارشناسان در نشست الگوی مسکن در برنامه‌ریزی توسعه بررسی کردند؛

مزایا و معایب ساخت خانه‌های ۲۵ متری/ ۴۷ درصد درآمد خانوار را مسکن می‌بلعد!

مزایا و معایب ساخت خانه‌های 25 متری/ ۴۷ درصد درآمد خانوار را مسکن می‌بلعد!

نشست الگوی مسکن در برنامه‌ریزی توسعه برگزار و طی آن برخی کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه مسکن در مورد مشکلات مسکن و ساخت خانه‌های 25 متری توضیحاتی را مطرح کردند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ساخت مسکن کوچک‌متراژ 25‌ متری مدتی‌ست باعث به وجود آمدن سر و صدایی در حوزه مسکن شده و سیل انتقادات و نظرات مثبت را به سوی خود جلب کرده است. در همین راستا اکنون موضوعاتی نظیر اهمیت الگوی ساخت مسکن در توسعه، اقتصاد کلان و زندگی اجتماعی شهروندان این روزها از مهم‌ترین بحث‌های حوزه مسکن هستند .

در همین زمینه محمد خوش‌چهره و بیت‌الله ستاریان در میزگردی به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

چالش ساخت 4 میلیون مسکن

محمد خوش‌چهره، اقتصاددان و عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران با شهرسازی در کشور را یک واقعه تلخ و غیرقابل دفاع می‌دانم، گفت: در کشور ما به خاطر جهل، غفلت و شیطنت‌های خارجی، اولویت اصلی سبد هزینه خانوار مسکن است. اگر در خود مقوله مسکن دقیق بشویم مسائلی مانند کیفیت، فرایند ساخت، مقیاس، گونه‌ها و‌… هم مورد توجه خواهد بود. بنابراین اگر چیزی مثل مسکن 25‌ متری تنها سیاست دولت باشد، یک فاجعه رقم خواهد خورد، اما اگر یک گونه سیاستی است، می‌توان گفت بستگی دارد چطور می‌خواهد اجرا شود.

آن‌گونه که شرق نوشته است، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: متأسفانه ما به راحتی اجازه داده‌ایم سیل نقدینگی وارد بازار زمین و مسکن شود. بانک‌ها به جای پمپاژ خون به فعالیت‌های مولد، خود به تولید بحران اقدام می‌کنند؛ در نتیجه مسکن به عنوان یک نیاز اساسی به ملعبه دست یک‌سری سوداگر و دلال تبدیل شده است.

خوش‌چهره درباره وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن توسط دولت سیزدهم نیز گفت: من همان موقع در جلسه‌ای به رئیس‌جمهور گفتم اینکه شما گفته‌اید، یک وعده و آمال شما‌ست که دعا می‌کنم اتفاق بیفتد، اما تجربه و تخصص من نشان می‌دهد محال است این اتفاق رخ دهد. شما باید جلوی سوداگری زمین و افزایش قیمت اجاره‌ها را می‌گرفتید. در دولت قبل نیز همین حرف را ما گفتیم. می‌خواهم بگویم اگر می‌خواهیم یک تصمیم سیاست‌گذار را قضاوت کنیم، باید ببینیم تصمیمات آنی او چیست.

‌سهم مسکن از سبد خانوار

بیت‌الله ستاریان، استاد دانشگاه و کارشناس برجسته حوزه مسکن گفت: مغفول‌بودن مسکن در دولت، دانشگاه‌ها و‌… از مهم‌ترین پارامترهایی است که مملکت ما را مشغول به خود کرده است. در حالی که مسکن نیمی از اقتصاد ما را تشکیل می‌دهد؛ زنجیره این صنعت از معادن آغاز می‌شود و به محصول نهایی که ساختمان است می‌رسد. به‌طور میانگین 47 درصد هزینه‌های خانوار به مسکن مربوط می‌شود.

او افزود: من نمی‌گویم دولت‌ها همت و اراده حل بحران مسکن را نداشته‌اند، اما با تمام همتی که وجود داشته، نتوانسته‌اند مشکل را حل کنند. من فکر می‌کنم منظور دولت از شعار ساخت چهار میلیون مسکن این است که کاری می‌کنم بخش خصوصی بتواند در سال یک میلیون واحد بسازد. بنابراین اگر دولت می‌خواهد خود این کار را انجام دهد، یا معنی یک میلیون واحد را به درستی درک نکرده یا مسکن را نشناخته است. وقتی نقدینگی شما طی 10 سال 10 برابر می‌شود نباید انتظار داشته باشید سرمایه مردم، مسکن را به کالای سرمایه‌ای تبدیل نکند.

ستاریان با طرح این پرسش که چرا بخش خصوصی کشورهای همسایه ما توان پاسخگویی به نیاز بازار خود را دارند، گفت: آیا بخش خصوصی ما بی‌سواد و ناتوان است؟ اصلا این‌طور نیست. دولت‌ها، زمانی می‌تواند موفق شود که ده‌ها ابزار مالی در اختیار داشته باشد. وقتی ما جزء اقتصادهای بسته دنیا هستیم، نمی‌توانیم شاهد موفقیت بخش خصوصی باشیم. بعضا گفته می‌شود ما نیاز داریم یک عملیات اورژانسی انجام دهیم. ما 40 سال است که عملیات اورژانسی انجام می‌دهیم که برخی از آنها خود مانند یک سم عمل کرده‌اند؛ بنابراین ما نیاز داریم یک برنامه داشته باشیم.

او در مورد واحدهای 25 متری ادامه داد: معلوم است که شما باید واحد 25 متری داشته باشید و واحد 500 متری هم داشته باشید. سبد مسکن شما باید کامل باشد، اما باید آن را خوب طراحی کنید نه اینکه یک دخمه بسازید. مشکل ما این خواهد بود که به محض اجازه‌دادن به بخش خصوصی برای ساخت مسکن 25 متری، دخمه‌هایی تولید می‌شود که مردم هم مجبور هستند خریداری کنند.

‌مسکن ۲۵ متری درست یا نادرست؟

سید امیر منصوری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به حواشی روزهای اخیر در خصوص مسکن کوچک‌متراژ، گفت: هم‌اکنون سرانه مسکن ما 17 متر است؛ یعنی در وضع موجود یک خانواده دو نفره سرانه 34 متری دارد و یک مسکن 25 متری عدد پرتی نیست. فقر در حال گسترده‌ شدن است و کمبود مسکن داریم، پس ما می‌توانیم با پرداختن به الگوی مسکن به بخشی از بحران پاسخ دهیم.

همچنین خوش‌چهره در بخش دوم سخنان خود اظهار کرد: منظور ما از اقدام آنی، اقدام اورژانسی نیست. وقتی بیمار در حال مرگ است، باید یک‌سری اقدامات آنی مانند تزریقات مسکن صورت پذیرد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نمی‌شود به طور مطلق گفت مسکن 25 متری خوب است یا بد. کره‌ای‌ها در مساحت کم اعجاز می‌کنند یعنی با طراحی فرنیش از یک فضای 25 متری، کارکردی معادل یک فضای 50 متری ایجاد می‌کنند. اما اگر قرار است این نوع مسکن تنها داروی تجویزشده باشد باید در مقابل آن بایستیم. این را که دکتر منصوری به ناامیدکردن‌ها اشاره می‌کنند، نمی‌توان نفی کرد. مسکن 25 متری مانند مسکن 18 متری از لحاظ معماری شدنی است و در شهرهایی مانند توکیو جواب داده است.

ستاریان نیز در بخش دوم نشست خاطرنشان کرد: جای بحث درباره شدنی‌بودن مسکن کوچک‌متراژ وجود ندارد؛ بنابراین مخالفت‌ها اصلا جنبه فنی ندارد. اگر از دید کلان نگاه کنیم مسکن 25 متری یعنی زیرساخت‌های مورد نیاز شما یک‌چهارم می‌شود و در نتیجه پتانسیل تولید بالا می‌رود. تأکید می‌کنم که لازم نیست همه 25 متری بسازند، اما این اقدام یکی از کارهای اصلی برای حل بخش مهمی از مشکل است.

گزارش‌های بیشتر را در صفحه مسکن بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.