فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۵۴۴۴۱

مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

رونق مسکن در پایان سال امید واهی است! / مسکن از دلار جا مانده است!

نقدشوندگی بازار مسکن بسیار پایین آمده است

رونق مسکن در پایان سال امید واهی است! / مسکن از دلار جا مانده است!

بازار مسکن طی سال‌های گذشته با افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها و کاهش شدید قدرت خرید مردم، در رکودی عمیق فرو رفته است. برخی از کارشناسان معتقدند بازار مسکن در پایان سال به‌ویژه در شب عید رونق می‌گیرد. با این حال مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن به تجارت‌نیوز گفته است که این بازار نه تنها جذابیتی برای سرمایه‌گذاران ندارد، بلکه قفل شدن معاملات و قیمت‌های غیرواقعی، وضعیت را بحرانی کرده است.

به گزارش تجارت نیوز،

بازار مسکن طی‌ سال‌های اخیر در وضعیت بحرانی قرار گرفته و به مرور زمان شرایط آن بدتر شده است. قیمت خانه سر به فلک کشیده و از درآمد خانوارها به شدت فاصله گرفته است. همین موضوع باعث شده تا رکود شدیدی بر بازار حاکم شود.

با این‌همه برخی از کارشناسان معتقدند که بازار مسکن در سه ماهه پایانی سال، به‌ویژه در شب عید به طور سنتی رونق را تجربه خواهد کرد. فرضیه‌ای که البته مورد قبول همه فعالان و کارشناسان بازار مسکن نیست!

سرمایه‌گذاران از بیم قفل سرمایه خود، در بازار مسکن سرمایه‌گذاری نمی‌کنند

مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز در پاسخ به این سوال که آیا در سه ماهه پایانی سال و به‌ویژه در شب عید، رونق در بازار شکل خواهد گرفت، مطرح کرد: «به نظر من چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. واقعیت این است که عوامل متعددی بر بازار مسکن اثرگذار هستند. اما در حال حاضر، به دلیل قفل‌شدن بازار، این حوزه جذابیتی برای سرمایه‌گذاران ندارد.»

او افزود: «سرمایه‌گذاران از قفل شدن سرمایه خود در این بازار بیمناک هستند و تا جایی که بتوانند به این سمت نمی‌آیند.»

بازارهای موازی به رقیب جدی بازار مسکن تبدیل شده‌اند

این کارشناس بازار مسکن گفت: «از سوی دیگر، بازارهای موازی نیز به طرز خوبی در حال رشد هستند؛ به‌عنوان مثال، بورس خوشبختانه طی دو ماه گذشته حدود ۲۰ درصد رشد داشته است.»

گودرزی ادامه داد: «همچنین بازار ارزهای دیجیتال را داریم که البته متاسفانه ارزش افزوده این بازار عموما صفر است و شاهدیم در یک سال گذشته، ارزش بیت‌کوین از حدود ۳۹ هزار دلار به بیش از ۹۰ هزار دلار رسیده است. به همین دلیل، بازار مسکن قدرت رقابت با این بازارها را ندارد.»

او افزود:‌ «دلار نیز وضعیت مشابهی دارد. قیمت دلار از سال گذشته تاکنون، حدود ۷۴ درصد افزایش داشته است، در حالی که بازار مسکن همچنان در رکود کامل قرار دارد.»

قیمت‌گذاری نادرست و سرکوب دستمزدها، بازار مسکن را به سمت صفر سوق داده است

این کارشناس بازار مسکن بیان کرد: «رکود مسکن به دلیل قیمت‌گذاری‌های ناصواب از یک طرف و سرکوب شدید دستمزدها از طرف دیگر، رخ داده است. متاسفانه شاهدیم که بازار مسکن، چه برای سرمایه‌گذاری و چه برای مصرف، قفل شده و به سمت صفر پیش رفته است.»

گودرزی با تاکید بر تقویت نشدن مولفه‌های موثر بر رونق بازار مسکن بیان کرد: «با توجه به این شرایط، نمی‌توان امیدوار بود که این بازار رونق بگیرد.»

پس‌انداز کردن حقوقِ زیر خط فقر برای خرید مسکن، محال است

این کارشناس اقتصادی درباره قدرت خرید مسکن اظهار کرد: «شاهدیم که عموم دستمزدها زیر خط فقر قرار گرفته و امکان پس‌انداز از چنین حقوق‌هایی برای خرید مسکن محال است.»

گودرزی افزود: «از سوی دیگر، اگر بحث سرمایه‌گذاری مطرح باشد، بازارهای بهتری برای این سرمایه‌گذاری وجود دارند. نقدشوندگی بازار مسکن بسیار پایین است و همین موضوع به شدت به این صنعت آسیب زده است.»

دولت باید نقش تنظیم‌گری خود را در بازار مسکن ایفا کند

این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه دولت باید در بازار مسکن دخالت کند، اضافه کرد:‌ «دولت باید از قفل‌شدن این بازار که به ضرر مردم و سایر ذی‌نفعان است جلوگیری کند و نقش تنظیم‌گری خود را ایفا نماید.»

او افزود: «ما معتقدیم که این قیمت‌گذاری‌ها غلط بوده و به مردم، صنعت ساختمان و سرمایه‌گذاران آسیب زده است. باید از این قیمت‌گذاری‌ها جلوگیری می‌شد که نشد. اکنون قیمت‌ها به قدری بالا و غیرواقعی هستند که امکان رونق در این بازار وجود ندارد.

وام‌های مسکن فقط کفاف خرید ۷ متر مسکن را می‌دهند

گودرزی در ادامه بیان کرد: «از طرفی وام‌هایی که برای مسکن پرداخت می‌شود نیز کفاف خرید بیشتر از ۶ یا هفت متر مسکن را نمی‌دهند.»

او افزود: «می‌توان گفت که یکی از چالش‌های اصلی در رونق‌بخشی به بخش ساختمان، بانک‌ها هستند که متاسفانه عملکرد ضعیفی داشتند و تقریبا فقط ۲.۵ درصد از تکالیف خود را در حوزه وام‌های مسکن انجام داده‌اند.»

این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه آینده خوبی برای این بازار پیش‌بینی نمی‌کند تصریح کرد: «معتقدم که دولت باید در این زمینه ورود و نقش تنظیم‌گری خود را در این برهه از زمان ایفا کند، زیرا مسکن یک نیاز فوق ضروری است و از طرفی، هم تبعات اجتماعی و هم تبعات اقتصادی سنگینی به همراه دارد.»

گودرزی درباره کاهش یا افزایش قیمت‌ها در شرایطی که رکود بر بازار حکم‌فرماست بیان کرد: «تورم مسکن از مرداد ۱۴۰۲ تا مرداد ۱۴۰۳ از هفت درصد به ۱۷ درصد رسید. این موضوع نشان‌دهنده آن است که قیمت‌ها بسیار بالا و خارج از توان مردم است. از طرفی نیز آن اهرم‌های مالی و آن اهرم‌هایی که لازم است بازار مسکن رونق بگیرد، از سوی دولت و سایر بخش‌ها به کار گرفته و اعطا نشده‌اند.»

با تداوم افزایش قیمت‌ها حتی بانک‌ها امکان نقدکردن املاک خود را نخواهند داشت

این کارشناس بازار مسکن اضافه کرد: «اگر افزایش قیمتی در این بازار اتفاق افتد، وضعیت را بدتر خواهد کرد و می‌توان گفت مصداق واقعی بریدن شاخه زیر پا است.»

او افزود: «این کار به همه صدمه می‌زند. حتی اگر بانک‌ها هم باشند، نمی‌توانند زمین‌ها و املاکی را که خریداری کرده‌اند در کوتاه‌مدت نقد کنند و این امر آسیب زیادی وارد می‌کند و هزینه‌های فرصت این‌ کار بسیار بالاست»

بی‌توجهی مجلس به موضوع مسکن می‌تواند تبعات اجتماعی شدیدی در پی داشته باشد

گودرزی در ادامه افزود: «به نظر من دولت و مجلس باید فکری به حال بازار مسکن کنند،‌ زیرا مسکن در بهای تمام شده همه کالاها و خدمات نقش دارد و بی‌توجهی مجلس به این موضوع می‌تواند تبعات اجتماعی شدیدی به همراه داشته باشد.»

وی اظهار کرد:‌ «در حال حاضر مردم به‌شدت تحت فشار قرار گرفته‌اند و از طرفی دیگر این صنعت با هزار صنعت دیگر مرتبط است.»

این کارشناس بازار مسکن بیان کرد: «بخش بزرگی از تورم عمومی ما ناشی از تورم مسکن بوده و هست. بنابراین، هرطور که شده باید این بازار مهار شود. این یک نیاز فوق فوری است که بی‌توجهی به آن می‌تواند نارضایتی‌های گسترده‌ای به بار آورد.»

گزارش‌های بیشتر را در صفحه مسکن بخوانید

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار