فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، از اتصال 70 هزار متقاضی جدید مسکن به تسهیلات بانکی طی 6 ماه اخیر خبر داد و گفت: هماکنون بیش از 450 هزار واحد مسکونی حمایتی در مراحل مختلف ساخت قرار دارد.
نایب رئیس اتحادیه املاک گفت: امسال جهش قیمتی در بازار مسکن تجربه نخواهیم کرد، معاملات از اردیبهشت رونق میگیرد و اگر بازارهای موازی بیثبات شوند، سرمایهها به سمت مسکن سوق مییابد.
در روزهای پایانی سال 1403، بانک مرکزی اعلام کرد با تصویب هیأت عالی خود، سقف تسهیلات خرید، ساخت و جعاله مسکن افزایش یافت. بر این اساس، وام خرید و ساخت مسکن برای زوجین تهرانی از 800میلیون تومان به یک میلیارد تومان و وام جعاله از 160میلیون تومان به 280میلیون تومان رسید. در ظاهر، این افزایش ارقام میتواند خبری خوش باشد، اما وقتی به شرایط بازپرداخت نگاه کنیم، همهچیز رنگ کابوس به خود میگیرد.
افزایش هزینههای ساخت و قیمت مصالح ساختمانی، بازار مسکن تهران را با چالش جدی مواجه کرده در حالیکه قیمت مسکن در منطقه 5 تهران نوسانات چشمگیری داشته، آینده این بازار بیش از هر زمان دیگری به تصمیمات اقتصادی دولت و وضعیت بازارهای موازی وابسته شده است.
سازمان نظام مهندسی ساختمان تعیینکننده دستمزد خدمات فنی و مهندسی در صنعت ساختمان کشور است و دستمزد این بخش را براساس ضریبی از هزینه تمامشده ساخت تعیین میکند. نظام مهندسی بهعنوان رگولاتور ارائه خدمات فنی و مهندسی در کشور طی سالهای گذشته به سبب نحوه تعیین دستمزد خدمات فنی و مهندسی مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است.
بخش مسکن موتور محرکه تحقق شعار «سرمایهگذاری برای تولید» است؛ کارشناسان بازار مسکن معتقدند در شرایط کنونی که بازار در بلاتکلیفی قرار دارد جذب سرمایههای بخش خصوصی میتواند موجب تحول در این بازار شود اما سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری احتیاط میکنند.
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی گفت: در شهرهای زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت خراسان جنوبی بنیاد مسکن به ۱۹ هزار و ۹۹۵ متقاضی نهضت ملی مسکن زمین تحویل داده است.
نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران تاکید کرد: موضوع دیگر این است که مذاکرات در ماه فروردین آغاز شده و فروردین، ماهی است که هر سال رکود عمیقی پشت سر میگذارد و ماه اقتصادی در حوزه مسکن نیست که منتظر شاهد تغییرات در این ماه باشیم. هنوز هم فایلها به روز نشده و قیمتهای جدیدی به همکاران ارایه نشده و اتفاق خاصی در حوزه مسکن هم رخ نداده است
یکی از مشاوران املاک شرق تهران در مورد وضعیت بازار اجاره در آستانه فصل جابهجایی گفت: امسال روند صعودی قیمتها زودتر آغاز شده و با اینکه هنوز تا اوج زمان جابهجاییها فاصله داریم، اما افزایش قیمت در قراردادهای فروردین دیده میشود.
در شرایطی که بحران مسکن ایران در ۴۰ سال گذشته بیسابقه است و طبق آمار ۸۰ درصد مردم توان خرید مسکن را ندارند، یکی از راههای حل بحران مسکن، افزایش مالکیت مردم به وسیله اعطای زمین به آنها است.
پژوهشگر معماری و مدرس دانشگاه گفت: در شهر تهران عواملی همچون تفاوت مکان جغرافیایی باعث اختلاف نجومی قیمت در مسکنها میشود، مسکنهای حمایتی نیز از این موضوع مستثنا نیستند چنانچه که این نوع مسکنها در مناطق کم تقاضا ساخته شود قیمت کمتری دارند چرا که زیر ساختهای این مناطق اصطلاحا ضعیفتر هستند و دسترسی این مسکنها به جاده، گاز و برق، خدمات اجتماعی، فرهنگی، درمانی و... سختتر است
بازار مسکن در حالی سال ۱۴۰۳ را به پایان برد که مشخصه اصلی آن در این سال، «رکود تورمی» بود. رکودی که حتی در ماههای دی و بهمن (که در حقیقت شلوغترین ایام کاری بنگاههای مسکن و مشاوران املاک است) نیز شکسته نشد و با وجود افزایش مراجعات مردمی به بنگاهها، اما در عمل هیچ رونقی در معاملات شاهد نبودیم.
حجم بدهی غیرجاری بانک مسکن تا پایان اسفند ماه ۱۴۰۳ به ۲۰٫۷ هزار میلیارد تومان (۲۰۷،۰۵۱،۰۹۴،۴۹۹،۳۱۵)رسیده است. این میزان بدهی غیرجاری در بانک تخصصی مسکن، میتواند توانایی این بانک در ارائه تسهیلات جدید و حمایت از طرحهای مسکن را تحت تاثیر قرار دهد
کارشناس مسکن گفت : اگر توافق صورت بگیرد و ایران بتواند در تراکنشها و جابهجاییهای مالی آزادانهتر عمل کند و جذب سرمایه صورت بگیرد، احتمالا مسکن از اولین بخشهایی خواهد بود که حرکت خواهد کرد و سرمایهها را به خود جلب میکند.
کارشناسان معتقدند روند آتی بازار مسکن بیش از هر چیز به تثبیت وضعیت در بازارهای موازی همچون طلا، ارز و سکه بستگی دارد. در شرایطی که این بازارها بیثبات باقی بمانند، بازار مسکن نیز مسیر مشخصی در پیش نخواهد گرفت.
حجم سرمایهگذاری برای احداث ساختمان مسکونی در شهرها در سال ۱۴۰۲ به قیمت ثابت سال ۸۹، به میزان ۲۵درصد کاهش یافته در حالی که طی این ۱۳ سال، «تقاضای مسکن» از محل تشکیل خانوار ۴۰درصد افزایش پیدا کرده است
بازار مسکن چه در طول دوران برجام و چه پس از آن، رشد سرسامآوری را تجربه کرد و از توان خرید بسیاری از متقاضیان خارج شد. با این حال بازار مسکن طی یکی دو سال گذشته، با توجه به رشد قابل توجه بازارهای موازی نظیر دلار، طلا و سکه، دچار رکود شدیدی شد و به خواب عمیقی فرو رفت. با این همه، اخبار سیاسی این روزها، گمانهزنیهایی مبنی بر توافق میان ایران و آمریکا را مطرح کرده است. سوال این است که در صورت موفقیت مذاکرات و توافق میان ایران و آمریکا، بازار مسکن و بازارهای موازی با چه شرایطی مواجه خواهند شد؟