«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
راهاندازی بازار سیاه حواله خودروهای وارداتی جانبازان/ فروش حواله بنز؛ ۲ برابر قیمت خودرو در مبدأ!
تنها یک روز پس از انتشار خبر اضافه شدن دو مدل خودروی بنز به سامانه خودروهای وارداتی جانبازان، حواله این محصولات با قیمتهای میلیاردی از سایتهای ثبت آگهی سر در آوردند. مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو، میگوید: باید منتظر قیمتهای بالاتر برای این حوالهها بود!
به گزارش تجارتنیوز، سامانه واردات خودرو برای جانبازان چندی پیش آغاز به کار کرد که قرار است برای جانبازان بالای 50 درصد، خودروهایی تا سقف قیمتی 35 هزار یورو وارد کند. این خودروها به دلیل محدودیت در تعداد واردات، قاعدتاً قیمتهای بالایی خواهند داشت؛ اما اخیراً با اضافه شدن دو مدل از خودروهای مرسدس بنز، حواله بنز جانبازان با قیمتهای چهار میلیارد تومانی از وبسایتهای آگهی سر درآوردند.
جانبازان و مجروحان جنگی در تمامی کشورها ارزش و مقام بالایی دارند و به تبع از خودگذشتگی آنان، امتیازاتی هم به این افراد تعلق میگیرد؛ اما نکته عجیب اینکه، نرخ فروش حوالههای بنز تقریباً دو برابر قیمت جهانی مدل مرسدس بنز C180 تعیین شده است. بدین ترتیب به نظر میرسد اکنون نام جانبازان مورد سوءاستفاده قرار گرفته و قرار است واردات خودرو به کام آنان تمام شود.
پس از اضافه شدن بنز C180 و بنز CLA 180 به سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی جانبازان، موضوع فروش حوالههای میلیاردی این خودروها داغ شد. هماکنون حواله خودروهای جانبازی قیمتی معادل 3.5 میلیارد تا چهار میلیارد تومان در بازار پیدا کردهاند که انتظار میرود قیمت آنها بیش از این افزایش یابد.
نکته جالب ماجرا این است که دو مدل وارداتی به ترتیب قیمتی معادل 35 هزار یورو و 37 هزار یورو در بازار جهانی دارند و این یعنی تنها قیمت حواله بنزهای وارداتی در ایران دو برابر ارزش خودروست.
اقدام اشتباه دولت در اجرای طرح واردات خودرو برای جانبازان
مسیح فرزانه، کارشناس بازار خودرو، در گفتگو با تجارتنیوز با تأکید بر ایرادات اجرایی در مورد حوالههای جانبازی، گفت: حدود 12 سال پیش که موضوع واردات خودرو برای جانبازان مطرح شد، قانونی وضع شده بود که طبق آن خودروهای خریداریشده تا پنج سال مجوز فروش نداشتند؛ اما در طرح جدید این قانون برداشته شد تا جانبازان بتوانند از سود حاصله برای گذران زندگی و تهیه داروهای مورد نیاز خود استفاده کنند.
وی ادامه داد: در بحث بعد اجتماعی، باز هم در اجرای طرح فوق یک اشتباه از سوی وزارت صمت و سازمان توسعه انجام گرفت که باعث شد تا یک دید منفی نسبت به جانبازان به وجود بیاید. مسئولان میتوانستند در نامگذاری این طرح دقت بیشتری به خرج دهند تا حاشیهها و حساسیتهای فوق به وجود نیاید. کما اینکه بسیاری از جانبازان کشور در حال حاضر با مشکلاتی همچون تهیه دارو دستوپنجه نرم میکنند و اغلب آنان شرایط خرید خودروهای وارداتی را ندارند.
این فعال حوزه خودرو اظهار کرد: موضوع دیگری که مطرح میشود این است که سیاستگذار به اشتباه خودرو را در ایران به یک کالای سرمایهای تبدیل کرده است. در این دوره هم قاعدتاً واردات خودرو کاملاً انحصاری بوده و هر محدودیتی که در تأمین کالای سرمایهای ایجاد میشود، به منزله ایجاد رانت برای یک گروهی خاص خواهد بود.
منتظر قیمتهای بالاتر برای این حوالهها باشید!
فرزانه در مورد روند واردات خودرو برای سال آینده گفت: با بررسی بودجه سال آینده میتوان متوجه شد که انتظار درآمد دولت برای واردات خودرو نسبت به سال 1402 پایینتر بوده و بخش قابل توجهی از درآمد، مالیاتهای مربوط به حوزه خودرو و مسکن است. موضوع فوق بیانگر این خواهد بود که احتمالاً روند واردات خودرو در سال آینده حتی بسیار کمتر از وضعیت قطرهچکانی امسال باشد. در نتیجه ارزش مجوز واردات همین خودروهای محدود جانبازان هم بالاتر میرود.
وی ادامه داد: مسئله مهم دیگر قیمت ارز بوده که به نظر میرسد سرکوب شده باشد و نرخ ارز واقعی در سطح بازار نیست. در صورتی که این حوالهها به سال آینده تعمیم پیدا کند، با توجه به محدودیت آنها و افزایش تورم، احتمال میرود که با قیمت بالاتری نیز به فروش برسند.
این کارشناس بازار در مورد مالیات خودروهای لوکس جانبازان هشدار داد: نکته قابل توجه این است که 25 درصد تفاوت قیمت کارخانه و بازار آزاد از سال دوم باید به عنوان مالیات پرداخت شود. این مورد یک بار مالیاتی برای جانبازانی ایجاد میکند که خودروهای فوق را خریداری میکنند؛ هرچند خودروی خریداری شده را به فرد دیگری بفروشند.
مسیح فرزانه در انتها اظهار کرد: آخرین مصوبهای که برای عوارض گمرکی واردات خودرو جانبازان منتشر شده، اعلام میکند که مشمولان از پرداخت سود بازرگانی و عوارض مندرج معاف هستند و این بند میتواند قیمت تمام شده خودروهای وارداتی را برای جانبازان تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
برای مطالعه بیشتر صفحه واردات خودرو تجارتنیوز را دنبال کنید.
نظرات