چرا باید اقتصاد بخوانیم
بهعنوان یک مهندس شیمی، نویسنده، فارغالتحصیلی جویای کار، خانمی خانهدار و یا بهطور عمومی بهعنوان «عضوی از جامعه» چرا باید با اصول و مبانی علم اقتصاد آشنا شویم و این علم چه طور میتواند زندگی فردی و اجتماعی ما را متحول کند؟
این عنوان کمی غلط انداز است. ممکن است فکر کنید میخواهم بگویم چرا رشته تحصیلی خود مثل «مهندسی شیمی» را رها کنیم؛ یا از شغل خود برای مثال به عنوان «نویسنده» انصراف بدهیم و در رشته اقتصاد مشغول به تحصیل شویم. اما برخلاف چیزی که در اولین نگاه به نظر میرسد، قصد دارم بگویم به عنوان یک مهندس شیمی، نویسنده، فارغالتحصیلی جویای کار، خانمی خانهدار و یا به طور عمومی بهعنوان «عضوی از جامعه» چرا باید با اصول و مبانی علم اقتصاد آشنا شویم؟ این علم چطور میتواند زندگی فردی و اجتماعی ما را متحول کند؟
اقتصاد؛ علمی برای بررسی تقریبا همه چیز
شاید فکر کنید که میتوانیم « با استفاده از مبانی علم اقتصاد در مدتزمانی کوتاه ثروتمند بشویم. » اما این عنوان بیشتر برای نگارش کتابهای پرفروشی خوب است که درنهایت فقط نویسندهشان را ثروتمند میکنند.
شغل ما هر چیزی که باشد، در تمام زندگی با «منابع محدود» مواجه هستیم که باید آنها را به بهترین شکل، برای نیازهای گوناگون خود «تخصیص» بدهیم. مهمترین منبع محدودی که ما در اختیار داریم «زمان» است. اگر بخواهیم روزی ده ساعت کار کنیم، به کلاس موسیقی برویم، ورزش کنیم، مطالعه کنیم، فیلم ببینیم، استراحت کنیم و البته فعالیتهای ضروری مانند حمام رفتن، غذا خوردن و خرید کردن را نیز از قلم نیندازیم، بیتردید اولین مشکلی که پیدا خواهیم کرد، مشکل زمان خواهد بود.
اقتصاد علمی است در مورد تقریبا همهچیز!
به غیر از زمان، منابع مالی، حوصله و توان فیزیکی ما نیز محدود است. به همین دلیل است که همیشه در زندگی خود درگیر « انتخاب » هستیم. وقتی فکر میکنیم که برای تعطیلات نوروزی در خانه استراحت کنیم و یا به سفر برویم، به طور ناخودآگاه میکوشیم که منبعی محدود (در اینجا طول مدت تعطیلات) را « مدیریت » کنیم. در یک کلام، « اقتصاد علمی است در مورد تقریبا همهچیز! »
علم اقتصاد؛ علمی برای تمام فصول
اصول و مبانی علم اقتصاد برخلاف آن چیزی که تصور میشود فقط به درد بازار بورس و یا تحلیل خبری شبکه چهار نمیخورد. این علم به طور مستقیم در زندگی شما تاثیر دارد.
اگر همسرتان بگوید «تو به اندازه کافی به من محبت نمیکنی.» چه برداشتی میکنید؟ چطور میتوانید به بهترین شکل به او پاسخ بدهید؟ یکی از تعابیری که میشود از این جمله داشت این است که «مقدار سهم من از منابع محدود خانوار، شامل زمان و توجه و غیره کافی نیست.»
اگر در پاسخ شما از مشکلات کاری خود بگویید، درواقع قصد دارید میزان محدودیت منابع خانوار، (scarcity of resources) را به او یادآور شوید.
در این مورد همسر شما یک میزان مشخص « تقاضا » برای دریافت محبت دارد. شما نیز میتوانید بهاندازه محدودی محبت به او « عرضه » کنید. اگر از امروز سر کار نروید و تمام وقت خود را برای محبت به او تخصیص بدهید، بهاحتمالزیاد به خاطر مشکلات مالی همسرتان ناامیدتر خواهد شد.
همچنین ممکن است فکر کنید که اگر بیش از حد به او توجه کنید «ارزش » محبتهای شما کمتر میشود. باور کنید یا نه، پیدا کردن یک « نقطه تعادل » برای عرضه و تقاضای محبت یا هر چیز دیگر، به شکلی که هر دوی شما را راضی کند از موضوعات علم اقتصاد است.
در این مورد، همسر شما یکمیزان مشخص «تقاضا» برای دریافت محبت دارد. شما نیز میتوانید به اندازه محدودی محبت به او «عرضه» کنید.
به این ترتیب با آگاهی از مبانی علم اقتصاد میتوانیم معنای دقیق جملههای دیگران را بفهمیم، بهترین جواب را انتخاب کنیم و درنهایت به حداکثر رضایت متقابل برسیم.
مبانی علم اقتصاد یا مبانی علم زندگی
اگر در مرتب کردن خانه شرکت نکنیم باز هم مادرمان اجازه میدهد که سر میز غذا بنشینیم؛ اما جامعه مانند خانواده با ما مسامحه نخواهد کرد.
در دنیای بیرون کسی به ما غذای مجانی نخواهد داد و برای داشتن امکانات بهتر مجبور هستیم بخشی از زمان خود را صرف کار کنیم.
ما بهطور پیوسته تصمیمات مهم اقتصادی میگیریم. برای نمونه وقتی در انتخابات شرکت میکنیم از یک برنامه اقتصادی حمایت میکنیم و یک یا چند برنامه اقتصادی دیگر را کنار میگذاریم؛ اما پرسش اینجا است که چطور میتوانیم از برنامهای حمایت کنیم که نسبت به آن شناخت نداریم؟
تمامی فعالیتهای روزانه ما به همین اندازه مهم است. وقتی کالایی را میخریم، از مدل تجاری یک تولیدکننده حمایت میکنیم و در آن واحد تعداد بسیار زیادی کارخانه را نادیده میگیریم. مطالعه علم اقتصاد میتواند خیلی سریع دید ما را نسبت به خود و اطرافمان ارتقا بدهد.
علم اقتصاد؛ علمی برای دنیایی بهتر
اگر درآمدمان تغییر محسوسی کند خودروی ما، غذایی که میخوریم، لباسهایمان و در مواردی باورهایمان نیز دستخوش تغییر خواهد شد.
فرض کنید درآمد شما آنقدر کم است که خودتان مجبورید تمام غذای موردنیاز خود را تهیه کنید. هرروز وقت زیادی میگذارید تا ارزانترین مواد غذایی را بخرید و با آنها غذاهایی ارزان درست کنید که نیاز شما به ویتامین و پروتئین را نیز برطرف کند.
اما چه میشود اگر درآمد شما به ناگاه 10 برابر شود؟ ممکن است در این حالت وقت خود را به کارهایی مفیدتر اختصاص بدهید و غذای خود را از رستوران تهیه کنید، یا غذاهای آماده بخورید.
حالا فرض کنید درآمدتان 100 برابر شود. در این حالت میتوانید یک آشپز بسیار ماهر استخدام کنید که علاوه بر مهارت در آشپزی، دکترای علوم تغذیه نیز دارد. او بهترین غذاها را به سالمترین شکل برایتان درست خواهد کرد.
اگر درآمدمان تغییر محسوسی کند خودروی ما، غذایی که میخوریم، لباسهایمان و حتی باورهایمان نیز دستخوش تغییر خواهد شد.
وقتی برای بار اول درآمدتان 10 برابر شد، کیفیت تغذیه شما به شدت افت کرد. چراکه غذای آماده به اندازه غذایی که خودتان با وسواس درست میکردید سالم نیستند؛ اما در رخداد دوم کیفیت تغذیه شما از همیشه بهتر شد، چراکه شما منبع خوبی از دانش تغذیه در اختیار دارید که پیشتر به آن دسترسی نداشتید.
این نتیجه که « افزایش درآمد میتواند وضع تغذیه شما را ابتدا خیلی بدتر و سپس خیلی بهتر کند » شاید از همان ابتدا روشن نباشد.
یک نتیجه مهم این است که همیشه تغییرات اقتصادی به شکل مستقیم کیفیت زندگی تکتک افراد را ارتقا نخواهد داد. یک سیاست اقتصادی ممکن است وضع روزنامهها را بهتر و وضع خوانندگان روزنامه را بدتر کند. به طور طبیعی، در این مورد روزنامهها از این سیاست دفاع خواهند کرد؛ اما ما دفاعیاتی را خواهیم خواند که در عمل به ضررمان هستند.
پس بیایید اقتصاد بخوانیم!
چرا عدهای پورشه سوار میشوند و عدهای دیگر پراید؟
چه کسی تصمیم میگیرد که یکی خاویار بخورد و عدهای سیبزمینی؟
طبیعی است که اگر همه بخواهند هر روز خاویار مصرف کنند، نسل این گونه دریایی خیلی زود منقرض خواهد شد؛ اما منابع محدود جامعه چطور بین افراد تقسیم میشوند؟
مهمتر از همه، چطور میتوانیم سهم خود از منابع محدود اجتماعی را بیشتر کنیم و یا چطور میتوانیم منابع کل جامعه را افزایش بدهیم؟ حتی اگر مالک یک بنگاه اقتصادی نباشیم، حتی اگر نخواهیم درآمد خود را به بهترین شکل برای مخارجمان تخصیص بدهیم، حتی اگر نخواهیم پسانداز کنیم و با سرمایهگذاری پسانداز خود را بزرگتر کنیم، باز هم تمامی منابع ما محدود خواهند بود. برای آگاهی از رفتار خود، درک رفتار دیگران و اطلاع از نحوه تاثیر گذاشتن این تصمیمها بر یکدیگر لازم است اقتصاد بخوانیم.
در آکادمی تجارتنیوز قصد داریم مهمترین مباحث اقتصادی را به سادهترین زبان ممکن با یکدیگر مرور کنیم. باور ما این است که آگاهی عمومی از علم اقتصاد میتواند کیفیت زندگی جامعه را بهبود بخشد.
نظرات